OPINION

Messerschmidts angreb på LGBT-rettigheder er plat

DF’s Morten Messerschmidts sejrskurs, ved EU-parlamentsvalget, bekymrer mig, mens hans populistiske angreb på ILGA Europe og på kampen for LGBT-rettigheder, gør mig vred.

Af Kaj Erik Andersen

For en måned siden skrev jeg debatindlægget ”Morten Messerschmidts sejrskurs bekymrer mig”.

Bekymringen skyldes, at Dansk Folkeparti ser ud til at blive det største parti til EU-parlamentsvalget den 25. juni, og det er i høj grad spidskandidat Messerschmidt fortjeneste.

I tirsdags nåede min bekymring nye højder, da Morten Messerschmidt kaldte EU-støtten til ILGA Europe (International Lesbian and Gay Association) for frås. Som bekendt kæmper ILGA for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoners rettigheder.

I mit debatindlæg, som blev bragt i Arbejderen og JydskeVestkysten, skrev jeg bl.a.:

”Det bekymrer mig, at Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt er udråbt til den helt store sejrherre ved EU-parlamentsvalget den 25. maj.

Morten Messerschmidt er kendt for sine yderliggående synspunkter og sin udtalte nationalisme, hvilket har resulteret i en dom for en grov overtrædelse af racismeparagraffen, straffelovens § 266b, hvor han blev idømt 14 dages betinget fængsel. Det fik Pia Kjærsgaard til at holde ham i kort snor. Nu får han lang snor.

Der er nok ingen fare for, at han gentager denne fadæse og den lange række af kontroversielle udtalelser. Ikke fordi han har skiftet standpunkt, men fordi han gerne vil fremstå som den altfavnende EU-skeptiker.

Dansk Folkepartis og Morten Messerschmidts EU-skepsis udgør ikke nogen fare for projektet om yderligere overnational EU-integration.

Erfaringerne viser også, at Dansk Folkeparti stemmer for alle EU-dikterede nedskæringer og alle implementeringer af EU-forordninger, når der skal stemmes i Folketinget.”

Nu har Dansk Folkepartis spidskandidat, Morten Messerschmidt, også føjet en nu dimension til sin hadefulde retorik, ved at undsige kampen for LGBT-rettigheder.

Min bekymring fik ligeledes tilføjet en ny dimension, for jeg blev også vred, da Messerschmidt samtidig anklagede ILGA Europe for at være ”en sekterisk seksual-lobby, der påvirker, presser og propaganderer for at fremme aggressive seksuelle positioner.”

Desuden opfordrede han EU-kommissionen til at droppe støtten til kampen for LGBT-rettigheder.

På Facebook har Morten Messerschmidt blandt andet skrevet:

”Hvorfor skal lande, hvor et klart befolkningsflertal – som i de østeuropæiske demokratier – er imod homo-ægteskaber eller homo-adoptioner finde sig i, at den ikke-valgte EU-kommission åbent, aktivt og økonomisk støtter en lobby, som promoverer netop den slags standpunkter?”

Morten Messerschmidt henviser til, at EU-kommissionen sidste år støttede ILGA med 7,7 millioner kroner, og at det i hans øjne er frås.

Jeg har svært ved at se, at der er tale om frås, når man bruger 0,0007 procent af EU-budgettet til at fremme menneskerettighederne for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner.

Morten Messerschmidts bidrag til den almene lgbt-nedgørelse, fik heldigvis andre politikere til at reagere. Og flere af de politikere jeg er ven med eller følger på Facebook, var forargede og de var hurtig ude med deres kommentarer.

Folketingets løsgænger og tidligere radikale kulturminister Uffe Elbæk skrev:

”Man må sige at DF og LA har dannet fælles front, når de mener at ILGA – den europæiske organisation for LGBT-borgere – skal fratages deres EU-støtte.

Jeg synes, det er politisk dybt problematisk.”

Den radikale minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold, Manu Sareen, var der også med en kommentar:

”Der er vi så uenige, for naturligvis skal der bruges midler på EU borgeres rettigheder!”

Socialistisk Folkepartis folketingsmedlem, Özlem Cekic, skrev en længere Facebook opdatering:

”DF’s Messerschmidts udtalelser om homoseksuelle kunne ligeså godt komme fra fundamentalistiske religiøse mørkemænd. Jeg synes det er udansk at betragte arbejdet for homoseksuelles rettigheder som propaganda for ”aggressive seksuelle positioner”.

Uanset om det er i Danmark eller i EU, skal Danmark være et foregangsland for at forsvare menneskerettigheder og ligestilling. Tidligere var det Mette Dencker der sammenlignede det, at lesbiske forældre får mulighed for at blive anerkendt som forældre på lige fod med heteroseksuelle forældrepar med det at kunne blive gift med dyr. Nu er det Messerschmidt der mener at forsvaret for homoseksuelles rettigheder er en aggressiv seksuel position. Det er pinligt og decideret skadeligt for at sikre lige rettigheder for homoseksuelle.”

Tobias Clausen, kandidat for Folkebevægelsen mod EU til EU-parlamentet, havde denne kommentar:

”Så kender vi igen Dansk Folkepartis forskruede menneskesyn. At kalde støtte til kampen for homoseksuelles rettigheder for frås er direkte usmagelig. EU bruger penge på mange mærkværdige og problematiske ting, men kampen for menneskerettigheder er altså ikke en af dem!”

LGBT Ungdom var ligeledes hurtig ude med en kommentar på Facebook:

“LGBT Ungdom er stolt medlem af ILGA Europe og tror på, at det er vigtigt, at LGBT-organisationer arbejder sammen på tværs af landegrænser. Derfor mener vi også at det er en ubehagelig udmelding at det skulle være frås med EU’s midler at bruge penge på promoveringen af menneskerettigheder. Og så er vi egentlig ligeglade med at Morten Messerschmidt mener at organisationen promoverer “aggressive seksuelle positioner”.

Vi ved bedre – vi ved at aggressionen ikke kommer fra, men ofte rettes mod seksuelle- og kønsminioriteter.”

Messerschmidts sælsomme holdninger blev ligeledes udførligt omtalt i Politiken og på Danmarks Radios website – dr.dk.

De Radikales kandidat til EU-parlamentsvalget, Karen Melchior, sagde bl.a. til dr.dk:

”Det er jo helt absurd, og hans udtalelser viser, at der er homofober på højrefløjen. Du er homofob, hvis du siger, at man ikke skal have samme rettigheder, hvis du har en særlig seksuel overbevisning.

Han siger, at EU ikke må støtte, at de får samme rettigheder. Det er to sider af samme sag. Messerschmidt ved godt, han ikke kan gå ud og sige, at homoseksuelle ikke skal have samme rettigheder. Men lad os sørge for, at EU ikke arbejder for lige rettigheder, siger han i stedet.”

DR.dk har også talt med Socialdemokraternes spidskandidat, Jeppe Kofod:

”Vi ved, at I mange lande er der problemer med homoseksuelles rettigheder. Derfor er det vigtigt, at vi også støtter en organisation som ILGA. Det er helt vildt, at Dansk Folkeparti ikke mener, at vi skal betale til det.”

Helle Jacobsen fra Amnesty International udtalte sig også til DR.dk:

”Jeg synes, det er en problematisk udtalelse, fordi det netop er nogle af de fordomme, vi kæmper imod. Det handler om grundlæggende rettigheder og ikke om, at homoseksuelle skal have særrettigheder. Messerschmidt kritiserer jo nogle af de grundlæggende rettigheder og værdier, som EU står for. Det er ærgerligt at høre et medlem af parlamentet tale imod de værdier.”

Morten Messerschmidt udtalelse forfærdede Folkebevægelsen mod EU’s medlem af EU-parlamentet og spidskandidat, Rina Ronja Kari, så meget, at hun udsendte denne pressemeddelelse:

”Absurd at kalde støtte til bøsser og lesbiske for frås. Støtten til ILGA er et de få eksempler, hvor EU-midlerne faktisk bliver brugt til noget fornuftigt.

DF’s spidskandidat, Morten Messerschmidt, kalder det frås, når EU-kommissionen giver økonomisk støtte til organisationen ILGA, der arbejder for at sikre fundamentale menneskerettigheder som et liv fri for diskrimination.

At kalde støtte til at sikre bøsser og lesbiske rettigheder for frås er sgu et menneskesyn, jeg ikke kan følge. Jeg støtter kampen for at sikre LGBTI-rettigheder overalt i verden.

Støtten til ILGA er et af de få eksempler, hvor EU-midlerne bliver brugt til noget fornuftigt. Folkebevægelsen har desuden arbejdet for, at de milliarder af EU-midler, der i dag går til EU’s til landbrugsgiganter og EU’s grænseværn, Frontex, i stedet blev brugt på at støtte menneskerettigheder og udvikling i og udenfor EU.”

LGBT Danmarks forperson, Søren Laursen, mener at ILGA gør et vigtigt stykke arbejde med at bekæmpe diskrimination af homoseksuelle, transseksuelle og biseksuelle. Han kritiserede ligeledes Morten Messerschmidt overfor dr.dk:

”Jeg synes, at det er helt under lavmålet. Hvad er det for nogle ting, Messerschmidt mener er forkert? Er det, at man kæmper for ytringsfriheden i østeuropæiske lande? Vi burde som europæere stå på mål for, at de grundlæggende rettigheder bliver forsvaret.”

LGBT Danmark er en medlemsorganisation under paraplyorganisationen ILGA Europe.

Socialistisk Folkepartis Folketingsmedlem Trine Pertou Mach, var så gal over Messerschmidts udmelding, at hun fluks skrev en kronik i Politiken, hvor hun ikke lagde fingrene imellem:

”Det er i sig selv skræmmende, at et af Danmarks største partier undsiger EU’s indsats for at forbedre seksuelle minoriteters helt basale rettigheder. Ligeså skræmmende er det, at man med ét og samme slag blåstempler den homo-forfølgelse, som man ser i lande som Rusland. For dér hører man jo gladelig fra russiske politikere, at deres traditioner er ”anderledes”, og det må vi andre så bare lære at forstå.”

Og Trine Pertou Mach slutter kronikken af med en sørgelig konstatering, men også med en opfordring til kamp:

”Jeg har egentlig altid betragtet Danmark som et land, hvor vi tror på og står vagt om de universelle menneskerettigheder. Det er åbenbart ved at ændre sig. Dansk Folkeparti bliver udråbt til landets næststørste parti i diverse meningsmålinger.

Der er grund til at komme op af sofaen.”

LGBT-medierne Out & About, pridenews.dk og Homotropolis, samt Profil Haderslevs website, var ligeledes hurtig ude med historien, om Morten Messerschmidts angreb på ILGA Europe og kampen for LGBT-rettigheder.

Onsdag kunne pridenews.dk fortælle, at den socialdemokratiske minister for handel og udvikling, Mogens Jensen, kaldte Dansk Folkepartis udmeldinger for “grotesk zigzag-manøvre”.

Det havde ministeren uddybet overfor DR Nyheder:

“På den ene side vil de (Dansk Folkeparti, -red) ikke give EU-støtte til organisationer, der kæmper mod overgreb og diskrimination i verden. På den anden side vil de trække al bistand fra Uganda på grund af landets antihomolov.

DF var også ude og opfordre til boykot under vinter-OL i Rusland, men nu mener man altså, at rettigheder er en sag for hvert enkelt land. Det hænger overhovedet ikke sammen.”

Pridenews.dk har også disse faktaoplysning om ILGA Europe:

ILGA er en paneuropæisk paraplyorganisation, der dækker mere end 400 mindre foreninger og organisationer, her under danske LGBT Danmark, fra 45 europæiske lande. EU-kommissionen er ifølge ILGA’s egen hjemmeside organisationens største bidragsyder. I 2013 modtog ILGA-Europe 7,7 mio kroner i støtte fra EU.

Det glæder mig, at politikere og organisationer tager til genmæle overfor Morten Messerschmidts platte og populistiske synspunkter, tilmed i utvetydige vendinger. Men jeg ser alligevel med bekymring frem til resultatet af valget til EU-parlamentet den 25. maj, for det ser fortsat ud til at Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti bliver valgets helt store sejrherre.

For nyligt var Berlingske Tidendes og JydskeVestkystens politiske kommentator så overbevist om, at det bliver tilfældet, at han mente, at Messerschmidt skulle begå en alvorlig fodfejl, hvis det skulle slå fejl.

Om denne sag er nok til at få vælgerens øjne op for Dansk Folkepartis og Messerschmidts sande karakter, tvivler jeg på. Især efter at jeg har læst de læserkommentarer Trine Pertou Machs kronik i Politiken afstedkom. Selvfølgelig var der nogle der bakker hende op, men der var så sandelig også nogle, der ikke kan se ud over deres egne næsetippe, ligesom Messerschmidt, når det gælder om at støtte de basale menneskerettigheder for LGBT’ere.

De nyliberale vinde, der blæser hen over verden, har desværre fået flere og flere til at tænke med pengepungen i stedet for med hjertet. Det er som om mange folk tænker, at der går noget fra dem, når det gælder om at hjælpe andre, i stedet for at tænke, at det er dejligt, at vi lever i et samfund, hvor vi har overskud til at hjælpe dem, der har hjælp behov.

Den samme liberalistiske tænkning præger også hele EU projektet, hvor hovedformålet er kapitalens og arbejdskraftens frie bevægelighed, derfor bliver enhver sten også ryddet af vejen, så de multinationale selskaber kan få den maksimale profit.

Eller som Folkebevægelsen mod EU’s medlem af EU-parlamentet og spidskandidat, Rina Ronja Kari, udtrykker det:

”Støtten til ILGA er et af de få eksempler, hvor EU-midlerne bliver brugt til noget fornuftigt”.

Rina Ronja Kari tog allerede emnet op i et blogindlæg på Modkraft.dk i tirsdags. Det handler også om, at EU ikke er så faste i kødet, når det gælder om menneskerettighederne, herunder LGBT-rettighederne, som Unionen gerne vil give indtryk af.

Her er uddrag fra blogindlægget:

”Messerschmidts udtalelse illustrerer meget godt en af de grundlæggende forskelle, der er på Folkebevægelsens modstand mod EU og Dansk Folkepartis EU-skepsis.

Folkebevægelsen bygger på FN’s og Europarådets menneskerettighedskonventioner og afviser dermed diskrimination og politisk undertrykkelse og vold.

Hvor Messerschmidts EU-kritik tilsyneladende handler om, at EU giver penge til organisationer som ILGA, så handler min EU-modstand om, at EU ofte er bedøvende ligeglad med menneskerettighederne.

Det gælder blandt andet de samarbejdsaftaler, som EU indgår med en række Østeuropæiske lande, hvor LGBTI-rettighederne er under stort pres, og hvor man for eksempel har vedtaget love mod ”propaganda for homoseksualitet”.

Et aktuelt eksempel er den nye politiske associeringsaftale med den ukrainske regering, der blandt andet består af Svoboda-fascister. For at sikre at Ukraine kommer under EU’s indflydelse, tyder meget på, at EU er villig til at droppe kravet om, at Ukraines anti-diskrimineringslov skal omfatte seksuelle minoriteter. Det var ellers kampen for menneskerettigheder og demokrati, som udløste hele konflikten i Ukraine.”

Efter dette lille sidespring, vil jeg slutte blogindlægget af med opfordringen LGBT Ungdom:

“Husk at stem i til europaparlamentsvalget i maj.”

PS: Jeg har været på studie- og oplevelsestur i Strasbourg tre gange, inkl. besøg i EU-parlamenter. Jeg var på studie- og oplevelsestur i Bruxelles for et år siden, hvor jeg bl.a. deltog i et syv timers langt seminar i EU-parlamentet.