May Lifshitz og Jakob Fauerby: “Det er et skulderklap at vinde en Danish Rainbow Award “
May Lifshitz og Jakob Fauerby giver os et indblik i den store ære at vinde en pris til den årlige Danish Rainbow Awards – det danske regnbuemiljøs traditionsrige prisuddeling.
16. oktober nærmer sig med hastige skridt. På denne dag uddeles årets priser ved Danish Rainbow Awards. Lige nu er afstemningen i fuld gang, og rundt omkring er spændingen stor. Hvem vinder og dermed skal en tur på scenen og hædres?
At det er en stor ære, et kæmpe skulderklap og en stor anerkendelse at vinde, det kan de to tidligere vindere, May Lifshitz og Jakob Fauerby, kun nikke genkendende til. Begge har de vundet prisen som årets LGBT+ person, hvilket de til Out & About fortæller har haft stor betydning for dem.
Overvældende følelse af opbakning
Skuespiller May Lifschitz, der lige nu er aktuel i Vild med Dans, vandt i 2023 en af de helt store priser ved Danish Rainbow Awards. Prisen som Årets LGBT+ person, grundet sin åbenhed om at være transperson og vise vejen – at være et forbillede.
Det var en stor oplevelse for May Lifschitz. Hun kan huske, at bare det at blive nomineret var en vild følelse i sig selv.
”Det var en totalt overvældende følelse af opbakning fra mit queer-miljø, som jo er dem, jeg allerhelst vil ære igennem alt det, jeg laver. Nogle gange kan man godt føle, at ens anstrengelser bare er en dråbe i havet. Så det, at andre har syntes, at man skal nomineres som frontfigur for ens hjertesag, føltes for mig som et kæmpe skulderklap.”
Tårer og glædesgrynt
Det var også en tydeligt overvældet, glad, rørt og stolt May Lifschitz, der en oktober aften i 2023 stod på scenen i Cirkusbygningen, til lyden af store klapsalver. Hun gik fra nomineret til at vinde. Hun husker aftenen meget tydeligt.
”Det var en uovertruffen aften med fantastiske indslag. Tårer og glædesgrynt over de utallige farverige, kreative og sympatiske aktører, som prydede scenen. Men selvfølgelig var der også nerver på. Sidde og tænke på, at ens kategori ville komme, og hvad udfaldet mon blev. Vores kategori skulle da selvfølgelig også vise sig at være den sidste. Så nerverne sad lidt i baghovedet under showet, selv om jeg nød det hele.”
Og det var helt igennem fantastisk følelse at vinde, fortæller hun.
”Det var den fineste anerkendelse, jeg kunne have tænkt mig. Det føltes virkelig som en bekræftelse af, at jeg godt kan fortsætte ad den sti, jeg er på. Når jeg kan lykkes med at gøre mit eget folk stolte – som er de vigtigste for mig. Man vil gerne vinde hjerter hos dem, der endnu ikke yder tolerance. Men det skal jo også gøres på en måde, som andre i samme båd føler repræsenterer dem. Det betyder derfor, at jeg vil klø endnu hårdere på og har fået endnu mere blod på tanden til at dele ud af alle de gaver, vi som miljø besidder.”
En krammer fra LGBT+ miljøet
Jakob Fauerby vandt i 2020 sammen med sin dansepartner fra Vild med dans, Silas Holst, også prisen som Årets LGBT+ person. En pris der betød meget for ham, beretter han:
”At få en hæderspris fra miljøet er reelt noget af det fedeste, jeg har prøvet. Prisen er ikke særlig pæn, men den står fremme, for den repræsenterer et skulderklap og en anerkendelse fra nogen af dem, der betyder mest.”
Det kan godt give en hård medfart, når man bruger sin offentlige person til vise repræsentation, være talerør og et forbillede. Ikke alle er lige flinke. Og så er det godt med opbakning. Men Jakob Fauerby kommer også med en venlig opsang om, at vi selv skal huske på, hvad vi bringer ud i verden:
”Jeg er så privilegeret at have taletid, og jeg mener, at det må være et krav at bruge den taletid ordentligt og fornuftigt, mens man har den. Selvfølgelig koster det noget engang imellem, at stikke hovedet frem, men når man så får en krammer fra LGBT+ miljøet bagefter, så kan profilerne, der altid på Facebook kalder sig ’Dannevirke’, ’Holger Danske’ og så videre, hygge sig så meget, de vil i deres kældre. For man ved, at man har et helt og stærkt miljø bag sig. Og apropos krammere: Vi er et miljø bestående af en hel masse mennesker, fra forskellige baggrunde, med forskellige holdninger, med forskellige livsbaner, og det er i virkeligheden vores styrke. Rigtig mange af os har været mobbeofre, men i miljøet har vi kunne finde et fællesskab og et sammenhold, som for nogens vedkommende har betydet forskellen på liv og død. Med en verden i brand, skal vi passe på, at vi ikke går fra mobbeofre til at blive mobberne.”
På trods af had og pres
Prisen vandt Jakob Fauerby og Silas Holst på baggrund af at have deltaget i Vild med dans. Som de første to samkønnede dansere i programmets historie. De gik hen og vandt programmet. Men det var en tid med meget opmærksomhed på både godt og ondt. Mange havde en mening om dem, og ikke mindst deres seksualitet.
”På trods af online-hadet og det store pres, så ser jeg tilbage på tiden i Vild med dans med stor glæde og stolthed. Der er ingen tvivl om, at det, at Silas og jeg dansede sammen og vandt programmet, gjorde noget. Både rundt om i de små stuer og ved måden TV-stationerne og produktionsselskaberne ser repræsentation på. Det er ikke lang tid siden, at jeg mødte en ung mand, der fortalte mig, at han den aften, vi vandt programmet, sprang ud for sine forældre. Jeg sagde til mig selv inden programmet, at hvis der bare var én ung pige eller dreng derude, der kunne få spejlet deres indre virkelighed og få modet til at gå ud og leve deres liv som dem selv, så ville det være det hele værd – så mission accomplished.”
Vi er tilbage ved det at vise repræsentation, det har stor betydning og er vigtigt. Det gør en forskel. Han fortsætter:
”Det vi ser i populærkulturen bliver en del af vores virkelighedsopfattelse. Da vi gik på, var der nogen, der gik amok. I dag er der ikke mange, der ville løfte et øjenbryn, hvis de så to mænd danse sammen. Mine børn ved i hvert fald, at de må danse med lige præcis dem, de har lyst til.”
Anerkendelse som udøvende kunstner
Lige nu er Jakob Fauerby aktuel i filmatiseringen af Renée Toft Simonsens bog Børnene fra Sølvgade. Her tusser han rundt i høje hæle som hushjælpen Niels, der bliver kaldt Miss Nelly.
I 2023 vandt Jakob Fauerby endnu en Danish Rainbow Awards. Det skete i kategorien, Sceneprisen, sammen med sine to kollegaer og venner i satiregruppen Platt-Form, Laus Høybye og Mille Lehfeldt.
”Jeg er så glad for, at sceneprisen gik til mig og vores lille gøglertrup. Platt-Form er noget af det, jeg er stoltest af at være medskaber af. Det er smukt og dejligt at få anerkendelse for at være mig selv og stille mig frem. Og det er mindst ligeså vidunderligt også at få anerkendelse for mit arbejde som udøvende kunstner. På vores seneste forestilling under prøveperioden, havde vi en samtale om repræsentation, mangfoldighed og inklusion. Det gik pludselig op for os, at stort set hele holdet rundt om os og forestillingen var LGBT+ personer. Så nu har vi hyret en hvid, ciskønnet, heteroseksuel lysdesigner, bare for inklusionens skyld. Det skal jo ikke hedde sig, at vi er alt for bias,” smiler Jakob Fauerby, inden han afslutter:
”Kunst, kultur og humor kan virkelig rykke grænser. Derfor er det fedt, at Rainbow Awards har sceneprisen med. Og jeg er oprigtig lykkelig for at se, at der både i undergrunden og på de store, støttede og etablerede teatre sker så meget fedt. Da jeg var en lille dreng, havde jeg stort set aldrig noget, jeg kunne spejle mig i. Hverken på scenen, på TV og film, i litteraturen eller popkulturen.. Jeg elsker, at børn og unge i dag har flere muligheder for at se deres liv og deres virkelighed fortolket og repræsenteret.”
Danish Rainbow Awards 2024
Årets prisuddelingsshow finder sted den 16. oktober i Cirkusbygningen.
Du kan stemme til dette års Danish Rainbow Awards frem til 13. oktober og det sker lige her.
Har du endnu ikke sikret dig en billet til showet, kan du gøre det lige her.