OPINION

LGBT+ personers trivsel halter i Danmark

Jesper Kiby Denborg stiller op til Tryghedsgruppens Repræsentantskab. Han har skrevet følgende indlæg om. hvorfor han gerne vil vælges. Valget løber fra 20. januar-3. februar 2025
Foto: Privat

Du er ikke alene. Mange LGBT+ personer oplever ensomhed, stress og mistrivsel. Vi trives generelt dårligere end befolkningen som helhed. Du kan nu være med til at gøre en forskel.

Frygten for at blive afvist, følelsen af ikke at passe ind eller manglende støtte kan føre til isolation. Mange søger lindring i cigaretter, alkohol eller stoffer – en kortsigtet løsning på problemerne.

Som ung er det en kamp at finde sin plads

Det kan være svært at springe ud og finde fællesskaber, hvor man hører til. I provinsen mangler rollemodeller og trygge rum, hvor man kan være sig selv uden frygt for fordømmelse, mobning eller diskrimination. Samtidig kan miljøet i større byer ofte være præget af hurtige møder og seksuelle forventninger, hvor det – også – kan være svært at være sig selv.

Ensomheden rammer hårdt som ældre

Som ældre LGBT+ person kan ensomhed ramme hårdt. Mange mangler børn eller netværk, og når man kommer på sygehus eller plejehjem, bliver man ofte mødt med antagelsen om, at man er heteroseksuel og ciskønnet. For dem, der springer ud sent i livet, kan vennekredsen forandre sig dramatisk, hvilket kan gøre ens alderdom ekstra udfordrende.

Det er ikke fair, og det er ikke noget, nogen skal stå alene med. Derfor stiller jeg op til TryghedsGruppens repræsentantskab. Gennem TrygFonden er der mulighed for at støtte projekter, der skaber tryghed og trivsel – også for LGBT+ personer. TrygFonden uddeler op mod 680 mio.kr. om året og har tidligere bl.a. støttet projekter hos LGBT+ Huset i Aarhus. Jeg mener, at langt flere LGBT+ projekter bør modtage støtte, fordi de er så vigtige for en stigmatiseret gruppe.

Livslang erfaring med mangfoldighed

Jeg har arbejdet hele mit liv for at fremme mangfoldighed og støtte minoritetsgrupper. Jeg har i sin tid uddelt Årets Laks til statsminister Anders Fogh Rasmussen, da han i 2004 sagde, at homoseksuelle burde kunne blive viet i kirken. Jeg har i STOP AIDS (nu en del af Aids-Fondet) været med til ikke kun at fokusere på hiv, men også på den mentale trivsel blandt LGBT+ personer. Jeg har været mangfoldighedsambassadør for Københavns Kommune og var initiativtager til det første LGBT-netværk i en dansk organisation (DSB).

I dag synger jeg i Queer Qhoir Qopenhagen, er hjælpetræner i løbeklubben Copenhagen Frontrunners under Pan Idræt samt er aktiv i Foreningen Læring gennem livet, der arrangerer vandreture og badehotel for mænd der er til mænd. Jeg er kommunikationsrådgiver i fagforeningskredsen Finansforbundet i Nordea og bestyrelsesmedlem i Studieskolen.

Hver tredje i hovedstaden kan stemme

Hver tredje voksne dansker er kunde hos Tryg, Alka eller en samarbejdspartner. Hvis du er og du bor i Region Hovedstaden, kan du stemme til repræsentantskabsvalget fra 20. januar til 3. februar. Find stemmesedlen i din e-Boks fra 20. januar.

Hvis jeg bliver valgt, vil jeg arbejde for, at vi som LGBT+ personer ikke bare overlever, men trives. Det handler om at være tryg. Du fortjener at have det godt. Og du fortjener et samfund, der støtter dig – præcis som du er.

Jesper Kiby Denborg
Kandidat til TryghedsGruppens repræsentantskab i Region Hovedstaden