SAMFUND

LGBT-miljøets juridiske vagthund

Den 59-årige Søren Laursen bor til dagligt i Havdrup syd for Køge. Han er tidligere formand for LBL, Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske – i dag LGBT Danmark.

I henved 30 år har han arbejdet på at forbedre rettighederne for LGBT+ personer. Han er ikke den, som fører sig frem i forsamlingerne, og som stjæler overskrifterne i aviserne.

Han arbejder mere i det stille. Med tålmodighed, ved at knokle hårdt og bruge oceaner af tid går han ned i detaljerne, når love skal kigges igennem med LGBT-øjne. Det er den ene del af det. Det anden del er at holde møde med ministerier, embedsværket og politikerne for at rykke holdninger. For hele tiden at sikre, at vi LGBT-personer får bedre vilkår og flere rettigheder.

Søren Laursen er ikke i tvivl om, at det han kalder for rettighedsarbejdet, nytter noget og at flere juridiske rettigheder og fremskridt til vi LGBT-personer smitter af i positiv forstand på befolkningens holdning til os. Han giver selv som eksempel indførelsen af det registrerede partnerskab herhjemme i 1989.

”Det registrerede partnerskab fik en kæmpestor betydning. Bøsser og lesbiske indgik partnerskab, og det blev omtalt i aviserne og fik stor synlighed. Det var med til at gøre det almindeligt, og internationalt fulgte man også efter. Der er omkring 1 milliard mennesker, som lever i lande, hvor det er muligt at indgå registreret partnerskab eller homo-ægteskab”, fortæller Søren Laursen i podcastserien Regnbueland til journalist Bjarne Henrik Lundis.

I dag er der stadig meget at kæmpe for, medgiver han. Selv om der sker fremskridt, er han dog chokeret over den hetz, som transkønnede har været udsat for herhjemme og udlandet, især fra den yderste højrefløj. Ifølge Søren Laursen skulle regeringen dog være på vej med lovforslag, som giver børn og unge under 18 år mulighed for at få juridisk kønsskifte. Noget, der har ladet vente på sig.

En anden sag, som han og LGBT Komiteen arbejder intenst på er at skabe mulighed for, at børn kan være mere end 2 juriske forældre. For i regnbuefamilier har børnene gerne 3-4 forældre.

”Vi har udarbejdet et forslag om det, men ingen politiske partier har endnu sagt, at de støtter det. Men jeg er nu ikke i tvivl om, at det nok skal blive indført på et tidspunkt. Men det kan godt tage noget tid. Vi er nede i detaljer i lovgivning, og det er ikke bare noget, som man klarer på kort tid. Det er jeg vant til. Og der er mange, som vi skal have rykket holdningsmæssigt”, forklarer Søren Laursen fra LGBT Komiteen.

 

Se også: Drømmer om en plads i EU-Parlamentet