SAMFUND

Lesbisk historie skal omskrives

Modelfoto: iStock//duncan1890

LGBTQ-historie har hidtil handlet primært om mænd, der har sex med mænd. De lesbiskes historie har været stort set usynlig. Men det har ændret sig nu takket være professor Rikke Andreassen fra Roskilde Universitet og hendes team af forskere.

Af Maria Maud Borup Petersen

”Der er et hul i vores historie. Der er lavet minimal forskning på kvinder, som var i seksuelle forhold med kvinder. Og den historie vi har, har i høj grad af-seksualiseret, ja nærmest kastreret kvinderne,” påpeger Rikke Andreassen.

Hun står i spidsen for et forskningsprojekt, der via et omfattende gravearbejde i danske arkiver kaster nyt lys på lesbiske liv i Danmark i perioden 1870-1920.

”Meget tyder på, at det var en liberal periode, kendetegnet af frihed,” forklarer Rikke Andreassen og kommer med et fact, som nok de færreste er klar over: I København omkring århundredeskiftet var halvdelen af alle kvinder over 35 år enten ugifte eller enker.

”Mange var selvforsørgende, flere arbejdede som lærerinder, men også inden for håndværksfag, typiske ’mandefag’ som murer, tømrer og så videre. Der var også mange, der var selvstændige erhvervsdrivende, og kunstnere. Og mange af dem dannede par med hinanden, og vi ved, at de mere velstillede par adopterede børn.”

Selv om ordet lesbisk ikke fandtes endnu på det tidspunkt, så fremgår det tydeligt af arkiverne, at der i København var et community af kvinder, der var i forhold med kvinder.

Du kan læse hele artiklen der blev bragt i Out&About i juli her.

 

Forskningsprojektet er finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond.

Nogle af de mange arkivfotos fra forskningsprojektet kan ses på udstillingen Love, Lust & Freedom på Brandts i Odense frem til 5. januar 2025.

Forskningsprojektet danner grundlag for en bog, der udkommer på Politikens Forlag den 8. marts 2025