OPINION

Lad os mindes terrorofrene i København – uden had

Charlie Hebdo tegneren Herv Baudrys hilsen til Danmark.

Forsvaret af ytringsfriheden, ovenpå terrorhandlingerne i København, er ikke en kamp mod mennesker der har en bestemt politisk eller religiøs opfattelse, det er en kamp mod ekstremister.

Af Kaj Erik Andersen

To civile blev dræbt og i alt fem betjente sårede under de to angreb lørdag, først mod et debatmøde med den svenske Muhammedtegner Lars Vilks og siden mod den jødiske synagoge i Krystalgade. Politiet skød og dræbte søndag morgen den formodede gerningsmand, da han åbnede ild igen.

Som det var tilfældet med mit forrige indlæg, efter attentatet mod satiremagasinet Charlie Hebdo, er dette ikke et af min sædvanlige Out & About blogindlæg om rettigheder for os lgbt’ere.

Det er en dybfølt afstandstagen fra de forfærdelige terrorangreb i København, hvor det lykkedes den kujonagtige terrorist at dræbe to uskyldige mennesker og såre fem politikfolk, fordi han havde den absurde idé, at han skulle spille herre over liv og død.

Det første ofre eneste brøde var, at han deltog i et møde om ytringsfrihed. Det andet ofte blev brutalt mejet ned, fordi han var jøde og fordi han havde på sig opgaven med at holde vagt ved den jødiske synagoge i Krystalgade i København. De tre politibetjente og de to PET-agenter blev sårede, fordi de passede deres arbejde.

Da min bevæggrund og mit budskab er det samme, som efter terrorhandlingen mod Charlie Hebdo i Paris, vil nogle af mine ord være de samme. Min konklusion vil under alle omstændigheder være den samme.

Jeg vil efterfølgende bringe citater fra Dagbladet Arbejderen og DR, og udtalelser fra danske muslimske organisationer og Sammenslutning af Kurdiske Foreninger i Danmark og fra en københavnsk borgmester, to folketingspolitikere og en minister, som alle udtrykker deres forfærdelse over attentaterne på et møde om ytringsfrihed og på den jødiske synagoge i København den 14. februar 2015.

Inden jeg bringer citaterne og udtalelserne, vil jeg minde om, at det der følger ovenpå attentatet mod Charlie Hebdo og attentaterne i København, ikke er en kamp mod mennesker der har en bestemt politisk eller religiøs opfattelse, det er en kamp mod ekstremister, der er villige til at sætte enhver anstændighed overstyr og til at underminere de demokratiske rettigheder og ytringsfriheden med vold.

Jeg vil også minde om den højreekstremistiske, kristne Anders Behring Breiviks terrorangreb i Norge den 22. juli 2011, hvor han først bombesprængte regeringskvarteret i Oslo, hvorefter han begik massakre på øen Utøya, hvor han dræbte 77 unge mennesker fra Arbeiderpartiets ungdomsafdeling, AUF.

Vi taler altså om fanatiske religiøse kræfter, både muslimer og kristne, der er parate til at bruge vold, død og ødelæggelse for at opnå et politisk mål.

Dagbladet Arbejderen skriver:

Had og splittelse er ikke svaret på terror

Sammenhold og mangfoldighed er svaret på lørdagens terrorangreb, lyder det fra en enig dansk venstrefløj. Flere steder i landet er der manifestationer i morgen.

– Det stærkeste svar på sådanne vanvittige angreb er at vise, at vi ikke lader os kue. Vi skal fortsætte med at mene, skrive og tegne præcis det, vi vil. Og vi skal stå sammen og vise, at terrorister og ekstremister ikke vil lykkes med at så splid og had i vores samfund, siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

Manifestationer for mangfoldighed

Flere udtrykker bekymring for, om terrorangrebet vil blive brugt til at puste til fremmedhad og splittelse i befolkningen, sådan som det skete i kølvandet på terrorangrebet på det franske satiremagasin Charlie Hebdo i sidste måned.

Her brugte danske højreradikale angrebet til at etablere en dansk gren af den fremmedfjendske Pegida-bevægelse, som proklamerede faste mandagsmarcher i flere danske byer. Marcherne blev hurtigt mødt med langt større demonstrationer for mangfoldighed, og det betyder, at der allerede er planlagt flere demonstrationer for mangfoldighed og tolerance i morgen.

– Eksklusion, diskrimination og ydmygelse af mindretal skaber grobund for ekstremisme. De politikere der udnytter skudattentatet til at fremme frygt og polarisering af befolkningen, er kun med til at forværre situationen. Terror bekæmpes ikke med had og krig. Terror bekæmpes med åbenhed, kærlighed, demokrati og respekt, siger talsperson for Initiativet København for Mangfoldighed Jakob Lausch Krogh.

Han opfordrer folk til at komme til København for Mangfoldigheds demonstration mandag og vise et modsvar til vold og had.

Mindehøjtidelighed ved Krudttønden

Mandag klokken 20 har samtlige partier i Københavns Borgerrepræsentation også indkaldt til mindehøjtidelighed ved Krudttønden, hvor det første angreb fandt sted.

Morten Kabell, der er valgt af Enhedslistens som Teknik- og miljøborgmester i København, skriver følgende på facebook:

– Hvis én mand kan skabe så meget had, tænk så på hvor meget kærlighed vi kan skabe sammen.

Sådan faldt ordene efter Utøya for snart fire år siden. De er sande, også i dag. Husk, at København også i fremtiden skal være en by, hvor vi alle har en plads – og hvor der altid er plads til, at meninger brydes, uden at man skal frygte for sit liv og sin by.

To dræbte og fem sårede er syv ofre for mange, og mine tanker går til dem og deres pårørende. Men der er vel næppe tvivl om, at uden politiets indsats og arbejde i går og i nat, ville det være gået meget mere galt ved begge angreb. Den indsats skal politiet have al mulig ros for.

Jeg håber, at vi ses i morgen foran Krudttønden klokken 20!

Jeg er facebookven med Morten Kabell.

Jeg følger desuden Manu Sareen, der er Minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold for Det Radikale Venstre, på facebook og jeg modtager hans nyhedsmails.

Manu Sareen har i dag udsendt følgende udtalelse, på mail og på facebook:

Mindehøjtidelighed ved Krudttønden mandag. d. 16/2 kl. 20 – Lad os sammen mindes og vise støtte til vores demokrati.

Gårsdagens og nattens begivenheder har rystet os alle. Min dybeste medfølelse går til de dræbte, deres pårørende og de fem sårede betjente. Man tør ikke tænke på udfaldet, hvis ikke vores dygtige beredskab havde ageret så professionelt, som det har været tilfældet indenfor det seneste døgn.

Det er endnu for tidligt endegyldigt at konkludere noget omkring motiv og baggrund, men alt peger desværre på to politiske motiverede attentater – altså to terrorhandlinger.

Men hvad vi ved, er, at Danmark og København i morges vågnede op til en ny virkelighed. En virkelighed hvor attentater også kan finde sted i centrum af vores by. I VORES by. For det er, hvad det er. Det er ikke terrorens, ekstremisters eller kriminelles by. Det er din by, det er min by. Det er demokratiets by, og det er ytringsfrihedens by.

Vores demokratiske værdier kan selv ikke den mest afstumpede kriminelle ryste. Derfor har alle partier i Københavns Borgerrepræsentation samlet inviteret til mindehøjtidelighed foran Krudttønden mandag kl. 20. Jeg deltager selvfølgelig og vil opfordre alle til at gøre det samme, så vi kan støtte hinanden i denne svære tid og vise, at København står sammen på tværs af politisk holdning, religion og andre overbevisninger.

Vi er alle danske, vi er alle ramte.

Tidligere Kulturminister, nuværende Folketingsmedlem og stifter af partiet Alternativet Uffe Elbæk, skriver på facebook:

Kære alle – jeg vil gerne lige dele Alternativets udmelding med jer omkring de tragiske hændelser her i weekenden:

– Vi befinder os i en ny politisk virkelighed. På grund af det terror-angreb vi oplevede i denne weekend. Vi vidste, at det højst sandsynligt ville komme. At det kun var et spørgsmål om tid, før det skete. Men ét er formodninger om mulig terror, noget andet er konkret morderisk handling. Vores tanker går til alle de direkte involverede.

Der er allerede mange, som nu kræver mere overvågning, mere grænsekontrol og flere beføjelser til politiet og vores efterretningsvæsner. Sådan har dele af debatten på de sociale medierne i hvert fald udviklet sig. Ligesom der er kommentatorer og politikere der har brugt anledningen til at placere ansvaret hos venstrefløjen og deres humanisme og tolerance overfor Danmarks sociale og kulturelle mangfoldighed.

Den største fare lige nu er, at angst og mistro breder sig borger og borger imellem. Derfor må vi arbejde for at angst og fjendebilleder, ikke bliver det, som styrer vores handlinger og prioriteringer i de kommende uger.

Situationen er alt for alvorlig til den slags pegen-fingre-retorik. Det vil kræve selvransagelse og ikke mindst stor indføling fra os alle. For der er ikke én årsag men mange til de sociale spændinger og konflikter, der føder en så afskyvækkende handling som den, vi har været vidne til i denne weekend. Og flere af dem har rod i forhold der ligger udenfor Danmark.

Men hvis der skal findes en vej ud af den ulykkelige situation, vil det kræve at eftertænksomme mennesker – på tværs af politiske, sociale, kulturelle og religiøse skel – går sammen i et forsvar for både den personlige frihed og det solidariske fællesskab. Ud fra en holdning om, at alle os der bor i Danmark har et ansvar og en aktie i, hvad det er for et samfund vi får i morgen. Hvis vi formår det – og det skal vi – kan vi komme styrket ud af den tragedie vi netop nu står midt i.

Jeg følger også Uffe Elbæk på facebook.

Morten Kabell og Uffe Elbæk er begge bøsser og Manu Sareen er mangeårig forkæmper for lgbt-rettigheder.

dr.dk/nyheder skriver bl.a.:

Weekendens terrorangreb i København vækker vrede hos og fordømmes af danske muslimske organisationer, der opfordrer til sammenhold.

Dansk Islamisk Råd, Dansk Muslimsk Union og Muslimer for Fred fordømmer samstemmende terrorangrebet ved Krudttønden på Østerbro og synagogen i Krystalgade.

– Vi må ikke grave grøfter. Terrorisme har ingen religion. Vi må dog ikke være naive over for, at visse mennesker misbruger islam til deres egoistisk og politisk motiverede agendaer, siger Imad Malik, talsmand for Muslimer For Fred.

Råd: Stå sammen

Dansk Islamisk Råd fordømmer ligeledes angrebet og udtrykker sin “dybeste medfølelse for den afdødes familie samt de sårede politifolk”.

– Alt tyder på, at terrorismens hænder har slået til i Danmarks hovedstad, København, og gået målrettet efter at ramme et kulturarrangement om ytringsfrihed, hvis våben blot har været holdninger, med en kriminel handling, som alle himmelske religioner og verdslige love tager afstand fra, skriver rådet.

Dansk Islamisk Råd opfordrer alle i det danske samfund til at stå sammen i kampen mod ekstremisme og terrorisme.

Ikke i vores navn

Også Dansk Muslimsk Union tager kraftigt afstand fra angrebet.

– Til terroristen, som formodes at være muslim, siger vi: Din handling er ikke i vores navn og intet i din handling kan sammenkobles med islam. Hvad du har gjort er et udtryk for ondskab og mørk tankegang.

Også Imam Ali, Islamisk Center i Danmark, fordømmer de terroristisk handlinger.

På facebook skriver DanKurd Debatforum:

Vi er alle danskere.

I en pressemeddelelse fordømmer Sammenslutning af Kurdiske Foreninger i Danmark, FEY-KURD, skudangrebet i København i YPGs ånd og indkalder herboende kurdere til at deltage i morgendagens mindehøjtidelighed for ofrene og sårede:

– Lad os vise vores solidaritet for de forfærdelige attentater på Krudttønden og Synagogen.

Mindemarchen starter ved Krudttønden kl. 20.00.

Vel mødt.

Til afslutning vil jeg gerne sige:

Lad mig, ligesom i mit indlæg om attentatet mod Charlie Hebdo, slutte med et citat af Voltaire (1694-1778):

“I may disagree with what you have to say, but I shall defend to the death your right to say it.”

Jeg er helt enig, for Voltaires tankegang har været mit udgangspunkt i de 45 år jeg har kæmper for ytringsfriheden og for retten til at tænke og føle forskelligt.

Hver gang nogen råber op om at fratage mennesker der ytrer sig, retten til at ydre sig, stiller jeg mig op og forsvarer deres ret til at ytre sig, selv om jeg er dybt uenig med det de siger og står for.

Min grænse går der hvor mennesker bruger deres tro/holdninger til bevidst at forfølge og skade anderledes tænkende og følende mennesker ved anvendelse af ydmygende, nedværdigende eller voldelige midler, de skal ikke regne med min opbakning.

Selv om jeg har kæmpet for ytringsfriheden i så mange år, har jeg altid ment, at den skal bruges med respekt for andre menneskers integritet.

Jeg har redigeret lidt i teksten fra dr.dk/nyheder