KULTUR

Kongelundgaard åbner for sæsonen

Familien på Kongelundgaard, fra venstre Henrik Munch Carlsen, Annette Kloster, Claus Kloster og Martin Sørensen.

Den familiedrevne gårdbutik på Kongelundsvej 609, Kongelundgaard, har slået dørene op for deres niende julesæson. Butikken har åbent i alle weekender, og fra 4. december og frem til jul er butikken åben hver dag.

Det første, man møder på Kongelundgaard, er duften af gran i den friske efterårsluft. Juletræssalget er allerede i gang, og store dele af butikslokalet er inddraget til juleudstillingen. Bland andet hænger det smukke julepynt fra Brink Nordic på de flotte grene.

På en stor vintønde midt i rummet står åbne flasker med rød-, hvid- og portvinsgløgg, side om side med stabler af klare engangsglas til smagsprøver.

Køledisken er fuld af oste og pølser, som man også kan smage på, inden man vælger, hvad der skal med hjem.

Gårdbutikken drives af gårdens tre familier, der har tilknytning til LGBT+-miljøet.  De har alle sammen fast arbejde ved siden af, men de nænnede ikke at opgive juletræssalget, der hørte til på adressen, længe før de selv gjorde.

”Der har altid været solgt juletræer herude. Før vi købte det, var gården hele Amagers grønthandel. Vi syntes, det var synd, at juletræssalget ikke skulle køre videre. Og så kom gårdbutikken på siden. Vi har familier, der kommer her på 20. år for at købe juletræer,” fortæller Henrik Munch Carlsen, der er en af ildsjælene bag projektet.

Gløgg og æbleskiver i orangeriet

Det hyggelige orangeri er dekoreret med lyskæder og indrettet med caféborde. Her kan man varme fingrene og ganen på gløgg og æbleskiver, varm kakao, kaffe og kage.

På en rolig hverdag kan man også godt lokke en ekspedient til at varme en moussaka eller lasagne fra Slagter Friis. Det er den samme velrenommerede Frederiksberg-slagter, der også leverer pølser, tærter og supper til at tage med hjem, samt ænder, gæs og kalkuner til jul.

På hylderne i den lille gårdbutik kan man finde varer som biodynamisk vin, øl fra Amager Bryghus, specialiteter fra Nicolas Vahé, te fra Carstensens Tehandel, juleophæng fra Brink og Proud Christmas, og masser af nisser fra Maileg. Der er julekager i poser med røde sløjfer om og småkager i patentlågsdåser.

”Vi kan godt lide at prøve forskellige ting af i vores sortiment. Så går vi lidt på opdagelse på inspirationsmesser og andre gårdbutikker og finder nye leverandører,” fortæller Annette Kloster

I foråret og efteråret er gårdbutikken åben i weekenden. Der serveres kaffe og kage, specialiteter og friske jordbær om sommeren. Men fra mandag den 4. december slår Kongelundgaard også dørene op for deres julebutik alle hverdage fra 10-17.

”Det må gerne være en oplevelse for hele familien at købe juletræ.”

 

Se også: Om Kongelundgaard