ANMELDELSER

Kønsfilosofi fra en transkønnets synsvinkel

Paul B. Preciado udgiver i dag endnu en bog, der ud fra hans synspunkt handler om vores forskruede billede af kønnet.

Kan monstret tale?

Testo Junkie

 

Hvad er et køn, og hvorfor skal vi være et fastlagt køn fra vi bliver født til vi dør? Hvor er vi på vej hen med det billede, vi har af køn i dag. Paul B. Preciado, der selv er transmand, har skrevet to bøger, hvor han sætter fokus på vores forskruede billede af kønnet som noget permanent.

Vil du være klogere på køn, så har Paul B. Precciado udgivet en afhandling og en tale i bogform. Talen er holdt ved den årlige psykoanalytiske kongres i Paris i 2019, eller den del af talen han fik lov at holde, er her udgivet i sin helhed. Talen er blevet til bogen “Kan monstret tale?” og afhandlingen er bogen “Testo Junkie”.

Temaet hænger sammen

Egentlig havde jeg tænkt, at disse to bøger skulle anmeldes i to forskellige anmeldelser, men de hænger sammen. Hele det billede som “Testo junkie” opstiller, er grundlaget for “Kan monstret tale?”, som netop udkommer idag. Forfatteren prøver i sin tale at få psykoanalytikere til at se, hvor fastlåste vi er i bestemmelsen om kønnethed.

Det er vores pligt at stille spørgsmålstegn

Et af hovedpointerne, som jeg læser det, er at des mere viden, vi har omkring køn og især transkønnethed, des nemmere kan vi komme videre fra det fastlåste billede. Alle kommer i deres liv i kontakt med en eller flere mennesker som er i tvivl om deres plads og deres køn. Derfor slår Preciado fast at alle og især psykoanalytikere bør og skal forholde sig til, hvad køn er.

“Det står jer frit for, om I tror på mig eller ej. Men forvis jer i det mindste om dette: Livet er mutation og mangfoldighed. I må forstå, at fremtidige monstre også er jeres børn og børnebørn”.  (Side 98 i “Kan monstret tale”)

Første medieeksponerede transkvinde

I “Testo Junkie” gennemgås noget af historien for transkønnede. Her fortælles for eksempel om soldaten George W. Jorgensen, der i 1953 gennemgik en transition og blev den første person, der i USA blev kendt for at have skiftet køn. George bliver til Christine og hele Nordamerika kan følge med. Hvis historier som denne er lige dig, så er dette en bog, du rigtig kan nørde i.

Den samlede tale

Om det er rigtigt, at Paul B. Preciado blev smidt ud fra kongressen i Paris ved jeg ikke. Men udgangspunktet for “Kan monstret tale” er at alle skal have mulighed for at kunne få hele talen i sammenhæng. Før udgivelsen af denne bog, fortælles det, at der kun findes brudstykker af talen på internettet. Så ingen har haft adgang til den samlede tale, før den fra i dag kan læses i “Kan monstret tale?”.

“Jeg forlanger ikke, at homoseksuelle psykoanalytikere skal springe ud. Det er de normative heteroseksuelle psykoanalytikere, der hurtigst muligt må springe ud af normens skab”.    (Side 70 i “Kan monstret tale”)

Info

“Testo junkie – sex, stoffer og biopolitik i den farmakopornografiske tidsalder” og “Kan monstret tale? En rapport til et psykoanalytisk akademi”  begge af Paul B. Preciado udkommer på forlaget Aleatorik. Sidstnævnte udkommer 14. september.

“Testo junkie” er på 408 sider

“Kan monstret tale?” er på 109 sider

 

I “Testo junkie” findes et udførligt note leksikon. Her kan du finde at den litteratur, som er brugt til at skrive bogen.