SAMFUND

Københavns kommune sløjfer igen kondomer til LGBT-miljøet

Foto: Pixabay.com

LGBT-gruppen står med udfordringer, som flere selvmordsforsøg, mere afhængighed af stoffer og alkohol, flere depressioner, og en højere risiko for at få seksuelt overførte sygdomme.

Selv om en helt ny undersøgelse af LGBT-personers sundhed og trivsel bekræfter, at LGBT-personer har det dårligere end resten af befolkningen, så har et politisk flertal i Sundheds- og Omsorgsudvalget bestående af Venstre, Socialdemokraterne, DF og Enhedslisten valg at sløjfe bevillingen på 180.000 kroner, som de seneste 10 år har været med til at finansierer kondomudlevering til udsatte borgere og mænd der har sex med mænd.

Aids Fondet der har stået for omdeling af kondomer til byens barer, finder det dybt problematisk at man nedprioriterer målgruppen “mænd der har sex med mænd” som målgruppe for kondomforebyggelse.

Netop gratis kondomer er en del af WHO anbefaling til hiv-forebyggelse blandt de mest hiv-udsatte, som i Danmark er “mænd der har sex med mænd”.

“Jeg forstår simpelthen ikke Borgmesteren her. Hvor mange undersøgelser skal der til, før hun tager det alvorligt og indser, at det her er en gruppe, der kræver en målrettet og skræddersyet sundhedsindsats? Ikke alene nægter Borgmesteren at lave en LGBT-sundhedsstrategi, hun fjerner nu også de gratis kondomer på steder, hvor LGBT-personer mødes. Det er virkelig ringe”, udtaler Tommy Petersen, gruppeformand for Radikale Venstre og medlem af Borgerrepræsentationen i København.

Allerede sidste år fjernede Sundheds- og Omsorgsborgmester, Ninna Thomsen støtten til de gratis kondomer, men det lykkedes det Radikale Venstre at forhandle midler hjem til at ordningen kunne fortsætte i 2015.

Outandabout.dk har bedt Sundheds- og Omsorgsborgmester, Ninna Thomsen om en udtalelse, men hun henviser til at hun stemte for bevillingen, og derfor ikke mener det er hendes bord.

Caroline Stage, der er sundhedsordfører for Venstre og som i sin tid fremsatte forslaget om at fjerne bevillingen, udtaler i dag i metroxpress:

“Gratis kondomer på bøssebarer skal ikke være en kommunal kerneopgave. Vi vil hellere bruge pengene på undervisning og forebyggelse af seksuelle sygdomme bland unge ude på skolerne”.

Radikale Venstre vil nu stille forslag om, at Københavns Kommune laver en LGBT-sundhedstrategi, der går målrettet og systematisk til værks for at forbedre levevilkårene for LGBT-personer.

Så noget tyder på det sidste ord ikke er sagt i denne sag endnu, men om det lykkedes for de Radikale at finde midler igen, er nok mere tvivlsomt.