OPINION

Genåbning af LGBT+ i byen miljøet

Regeringen vil sætte gang i en gradvis genåbning af samfundet efter påske. Men der er fortsat behov for særlige hygiejnetiltag og fysisk afstand.

Barer, caféer, restauranter og sexklubber er ikke med i regeringens første fase af genåbningen. Foreløbig skal de i hvert fald holde lukket frem til 10. maj. Men det er formentlig de færreste, som forventer, at barerne får lov til at være med i den næste genåbningsfase.

Hvis barer, caféer, restauranter og sexklubber kommer med i anden fase, så vil der formentlig komme strenge krav til hygiejne og adfærd for minimere risikoen for smittespredning.

Hvis man fastholder, at der maksimum må være 10 personer samlet, så er det næppe realistisk at åbne, set ud fra et økonomisk syn. Men hvis man hæver grænsen til 25 eller 50 personer, vil bedre kunne løbe rundt økonomisk. Spørgsmålet er så bare, om det er muligt at overholde de krav, der måtte være til hygiejne og adfærd?

Out & About har taget pulsen på situationen omkring barer, caféer, restauranter og sexklubber i LGBT+ miljøet. Vi har spurgt de enkelte forretninger, hvordan de ser mulighederne for en gradvis åbning, og hvordan de forventer, at gå i byen-scenen og deres forretninger vil være påvirket på kort og på lang sigt.

Vi har også spurgt, om de har gjort eller planlægger tiltag for at holde kontakten til deres gæster frem til, at de genåbner.


JAILHOUSE CPH

På Jailhouse Cph har de i marts totalrenoveret baren og forberedt et helt nyt sortiment til genåbningen. Jailhouse laver løbende opdateringer på Instagram og Facebook, så deres gæster kan følge med i, hvad der forgår. Derudover har de investeret i en opgradering af lydanlægget og gjort klar til at kunne udvide med et DJ-set-up på udvalgte dage.

Niels Holm, barchef på Jailhouse Cph, siger til Out & About:

”Kontrolleret adfærd er en meget svær størrelse i en forretning som lever af at sælge alkohol. Det er et temmelig kendt faktum, at når sprutten ryger ind, ryger fornuften ud… Vi kan skilte med opfordringer om øget hygiejne og stille værnemidler til rådighed i form af håndsprit, men fysisk afstand er ikke logisk på en beværtning som vores.”

”Jeg kan umiddelbart ikke forestille mig, at vi åbner op for gæster, før vi er så langt i bekæmpelsen af covid-19, at en almindelig adfærd mellem gæsterne ikke vil udgøre en sundhedsrisiko.”

Omkring fremtiden så tror Niels Holm, at vi på kort sigt kommer til at se halvtomme værtshuse i LGBT+-miljøet, da turisterne formentlig vil lade vente på sig. Vi skal formentlig ind i 2021, før vi kan genkende København. Han ved ikke, om københavnerne vil ændre adfærd, men han håber for alles skyld, at man vil følge de anvisninger, som sundhedsmyndighederne kommer med i fremtiden.

Niels Holm er ikke bekymret for Jailhouse CPH’s fremtid og fortæller, at det er en sund forretning med loyale samarbejdspartnere og et godt forhold til kreditorerne.

Han mener, at vores politikere handler uden nogen form for kendt praksis. Og som almindelig borger i Danmark kan han ikke se andet end, at det er det mest fornuftige, at det er oplevelsesindustrien, der sidst får lov til at åbne op.

Niels slutter med: ”Jeg ved, at det lyder kynisk og hårdt. Der vil nok desværre være forretninger, som ikke åbner igen, men det vil i så fald være de forretninger, som ikke havde styr på økonomien i forvejen.”


RESTAURANT 1733

Restaurant 1733 er smukt beliggende i Nybrogade i Kay Bojesens gamle legetøjsværksted, lige ved Slotsholmens Kanal.

Peter Vedel Jensen, restaurantchef på 1733, siger til Out & About:

”Vi har selvfølgelig gjort os en masse overvejelser i forhold til den videre drift af restauranten. Første prioritet er selvfølgelig, at det er ansvarligt over for gæster og personale, men det skal også være økonomisk ansvarligt.”

”Som fødevarevirksomhed har vi en høj hygiejne i forvejen, og Fødevarestyrelsen anbefaler ikke ændret adfærd, men det er klart, at der vil være større fokus på rengøring i gæsteområder. Det er jo deres adfærd, vi ikke kan styre. Allerede inden lukning iværksatte vi nye rutiner med blandt andet desinficering frem for almindelig rengøring. Fra gæsternes side vil det betyde, at vi ved booking af bord vil oplyse om, hvilken rolle de har, for at sikre os alle bedst muligt hygiejnisk.”

”Da vi er en restaurant, hvor alle gæster er siddende, er det lettere for os at styre op på afstand og antal. Derfor vil en begrænset åbning med for eksempel halv kapacitet fint lade sig gøre. Det vil selvfølgelig betyde meget økonomisk i forhold til, hvilket antal vi kan/skal have. Vi har siden åbningen været meget opmærksomme på vores bemanding i forhold til at kunne holde et højt serviceniveau. Men det betyder også at der skal en volume på for at kunne holde lønningerne hjemme.”

 Omkring den nuværende situation og fremtiden, siger Peter:

”Vi har et meget nært forhold til vores gæster. Den opbakning vi mærkede i de dage, hvor vi lukkede restauranten og kun kørte take away, var så overvældende. Jeg kørte selv maden ud, og det var så fantastisk at møde vores gæster på deres banehalvdel.

”Da vi traf beslutningen om at lukke ned og skulle filme til Facebook, måtte vi tage den om, fordi tårerne begyndte at trille, så snart jeg skulle sige, at vi lukkede.”

Mens 1733 holder lukket, bruger de sociale medier både til at holde deres gæster opdateret omkring situation, men også til at sprede en smule positivitet – og lave lidt larm for deres leverandører i håb om, at deres gæster køber lidt fra dem, nu hvor 1733 ikke kan gøre det.

”Vi er fuldt bevidste om, at intet bliver som det plejer. 2020 så ud til at blive et rigtigt fint år for os, og vi nåede faktisk at lave overskud på årets to første måneder, som er flot i vores branche, men det er selvfølgelig allerede sat til i den situation vi er i nu.”

”Det her år bliver rigtigt dyrt for os, men vi er fortrøstningsfulde, når vi ser på den store opbakning, vi har fra vores gæster. Vi ved, at det kommer til at kræve rigtigt hårdt arbejde. Men om nogen er vi klar til at vende tilbage. Glade gæster er jo vores brændstof.”

”Personligt synes jeg, at det er flot, alt det regeringen gør for vores branche. Det er mere, end man turde håbe på.”


MASKEN BAR

Masken Bar bruger nedlukningen til at renovere og har løbende lagt opdateringer med billeder på Facebook om renoveringen, så gæsterne kan følge med i, hvad de kan glæde sig til.

Bo Sørensen, der ejer Masken Bar, siger til Out & About:

”En gradvis åbning bliver næsten umuligt for barer og natklubber at håndhæve, uanset hvor mange gæster der må samles, hvis kravet er to meter imellem hver gæst. Vi kan sagtens opstille håndsprit-dispensere og afspritte diverse brugerflader og toiletter jævnligt.”

Bo tror også, at de året ud vil være påvirket af nedgang i antallet af gæster, med mindre der kommer en vaccine. Især turister vil der være meget få af.

Bo slutter med: ”På den korte bane, året ud, bliver det et meget hårdt år økonomisk, især fordi der ikke er nogen arrangementer og meget få turister.”


Artiklen vil løbende blive opdateret, når der kommer flere tilbagemeldinger.

Hvis du ønsker at komme med kommentarer til denne eller andre af vore artikler, så gå ind på vores Facebook-side.

 

Læse også: Corona: Smittefaren lukker LGBT+ stederne