ANMELDELSER

Ganløserevyen gir den et nyk opad

Årets Ganløserevy har i år mange fine og vedkommende tekster.          Foto: Hasse Ferrold

Skuespillerne i året Ganløserevyen går frisk til teksterne. Første akt havde et par gode af slagsen, mens andet akt har rigtig mange fine, vedkommende, og sjove tekster. Dermed giver revyen den et nyk opad i forhold til sidste år.

Niveauet for årets Ganløserevyen har fået et tak opad i forhold til sidste års revy. Derfor kvitterer Out and About straks med at tildele revyen fire stjerner. Også selvom der stadig er plads til forbedringer.

Således består Ganløserevyen 2024 af Ikke mindre end 30 numre. Fordelt med 17 i første akt og 13 efter pausen. Det lyder voldsomt, og er også mange numre, men de fleste går nu hurtigt over scenen, og straks efter et nummer er afsluttet, er næste nummer godt i gang.

Derfor oplever man også årets fire aktører på scenen: Michael Hasselflug, Le Münster-Swendsen, Mille Berg, og Daniel Lassen, i en mængde forskellige roller. Og sådan som dette års instruktør Michel Castenholt har fundet dem passende til at træde ind i disse. Det skal her nævnes, at Mille Berg faktisk allerede tidligere på årets optrådte i en revy: Det i den blot fem år gamle Amagerrevyen, som Out and About var meget benovet over, og belønnede med fem flotte stjerner.

Er I klar? Vi var klar!

Allerede fra begyndelsen af revyen lægges der hårdt fra land med fællesnummeret Er I Klar?

Heldig- og/eller glædeligvis, kvitterede publikum, hvoraf de fleste har mæsket sig ved den store veltillavede lækre buffet, der er forud for revyen, med i kor at råbe ja. Dette fortsætter nogle gange, og lader ikke mange sprechstallmeister ved en Grøn koncert, eller byfest meget efter. Publikum er således varmet godt op, da aftenens første overraskelse melder sig: En meddelelse med tekst af Lukas Birch og Daniel Lassen.

Den ene af aftenens skuespillere, revyens unge talent Daniel Lassen annoncerer, at alle danske revyer i år har et kongeligt nummer, relateret til vinterens tronskifte. Han lader dog hurtigt vide, at et sådan nummer har Ganløserevyen ikke, og det har de jo så netop. Hans begrundelse: At han ikke ligner Kong Frederik.

Elbilen, og Bageren i Nørregade

Derefter går det løs med en stribe numre, hvor denne anmeldelser i første del især hæfter sig ved numrene Der bor en bager med tekst af Martin Ahlehus, Ud at køre med tekst af Pipi Ohara, og især den gode tekst fra Nis Bank Mikkelsen Nordic Waste og med musik af J.C. Gebauer. Vi ved, ham der skrev melodien til Hist hvor vejen slår en bugt. Nordic Waste er et flot, enkelt, rammende nummer, men med en god pointe. Den gik rent ind.

Videre i omtalen af første akt, skal også nævnes Pipi Oharas underfundige tekst Ud at køre.

Ud at køre handler om de genvordigheder nogle el-bil bilister oplever, for at få antallet af kilometer på batteriet til at række til den strækning, der skal køres. Det gøres morsomt af Le Münster-Swendsen og Daniel Lassen.

Á pro pos Pipi Ohara: Lige så morsomt Pipi Oharas nummer Ud at køre er, lige så svagt og dårligt er sammen forfatters  nummer Kærestesorg. Også uanset hvor ondt det måtte have gjort. For ærligt har man som publikummer voldsomt ondt af Daniel Lassen, der hver aften skal stå på scenen med det rædsomme nummer, for nu at skrive det lige ud. Det nummer er heldigvis ultra kort, men burde ikke have fundet vej til Ganløserevyen. Synd for revyen, synd for publikum og i særdeleshed synd for Daniel!

Morsom er til gengæld Michael Hasselflug i Der bor en bager. For der er nok ingen tvivl, om de mange allergier, diagnoser, og holdninger til hvad man som kunde hos bageren i Nørregade kan tåle, kan påvirke enhver bagers humør. Fuldt forståeligt er det, hvis som beskrevet, at Bageren i Nørregade ønsker en førtidspensionering.

En enkel, men smuk hyldest

Ganløse Kro mistede sidste år sin ene ejer, og kroens nuværende Jan Bergmand sin partner Kenneth Funch Molander. Kenneth tabte kampen mod et intensivt og kort kræftforløb. Derfor blev han fint mindet i Lukas Birch og revyholdets hyldest i nummeret Vi savner dig. Det var kort, smukt, og hjertevarmt. Fin og fortjent gestus er det også at tilegne årets Ganløserevyen til afdøde Kenneth Funch Molander, for netop revyen var hans hjertebarn.

Mere gang i anden akt

Til anden akt har Jan Svarrer og Søren Anker Madsen leveret en fint tekst om de mange milliarder, som de store banker, rederier, og dele af medicinalindustrien, præsterer år efter år i overskud. Nogle truer med at flytte til udlandet, hvis de pålægges at betale mere i skat. Omvendt havde vi ikke skullet tage afsked med Store Bededag, hvis nogle af de selvsamme virksomheder betalte dansk skat. Fin tekst, hvor forskellige emner fra danskernes dagligdag, bindes sammen.

Ganløserevyens svar på…

Daniel Lassen og Lukas Birch har tilsvarende forfattet en ganske god og morsom tekst, som Daniel Lassen fint fremfører: Den jyske protest.

I udstråling minder han i rollen om en vis Madsen fra Fanø. Her sendes skud i forskellige politiske retninger, til politiske partier, om kvinder og værnepligt, om miljøkatastrofer med meget mere. Og med fin krølle på halen om papkrus, sugerør og de nye skruelåg. Jo, der er nok at brokke sig over.

Set før, men sjovt alligevel

Og jo det har været set før, at et eller flere store firmaer får deres bekomst i et revynummer vedrørende deres kundeservice. Eller måske rettere mangel på samme.

Revyens instruktør Michel Castenholt og Lukas Birch har sammen skrevet nummeret Kundeservice, hvor Daniel Lassen, der var han igen, sammen med den af Maja Muhlack indtalte telefonsvarerstemme, i den grad hænger YouSee ud. Noget tilsvarende er oplevet før, men her tekst og fremførelse absolut lige i skabet.

Robin Haslund Buch har skrevet den underfundige tekst Det empatiske menneske. Ved et tilfældigt møde på en vej fortæller den ene af nummerets medvirkende, at hun lige har mistet sin mor. Straks tager ”det empatiske menneskexx over og fortæller om alle sine egne sygdomme, skavanker, og alt hvad hun har oplevet. Hun glemmer alt om venindens sorg. Empatisk ikke hende, men han, da parret forlader den sørgende veninde. Et øjebliksbillede at dansk selvoptagethed. Desværre nok ja!

Irma og Aldi pigerne

Man skulle måske tro, at vi var færdige med  Irma, og  at den lille Irmapige er lagt i graven. Og ja det er vi måske også. Men Jan Svarrer og Søren Anker Madsen genopliver hende nu vs den glemte pige, nemlig Aldipigen. Michael Hasselflug er charmerende smukt klædt i en blanding af Irmapigens kjole og en tysk bierfest schlagerkjole, og leverer en fin tekst. Tekst til hyklerne, der begræd Irmapigens fald, men i samme moment helt glemte den tyske butikskæde, der introducerede danskerne til discountprincippet i dagligvarehandlen.

Til eftertanke

Revyen afsluttet med et vidunderlidt medley over nogle af Hans Kragh-Jacobsen, Troels Trier, Rebecca Brüel og Claus Flygares tekster i nummeret Vi akkumulerer med musik af Rebecca Brüel og Sanne Brüel.

For mange af os blandt publikum var det et skønt nostalgisk genhør med nogle af datidens store hits. Samtidig sætter det tiden i relief og måske et af de problemer, som fremtidens revyer måske kommer til at slås med: Manglen på et yngre publikum til at tage over, når vi den grånende masse takker af fra sæderne ved årets revyer.

Ungdommen, læs de under 60 år, i den grad glimrer ved deres fravær ved revyerne. Når man så sammenholder med at vi hin aften i Ganløse sidder og synger med på sange fra Jomfru Ane band, som søstrene Rebecca Brüel og Sanne Brüel dannede tilbage i 1977.

Morsomt er det at tænke på, at med ved fremførelsen af netop dette nummer er Daniel Lassen, født i 1998, og dermed var nummeret 21 år gammel, da han blev født. Her kan jeg ikke lade være med at tænke på, at noget skal ske, hvis Revydanmark skal bestå om 20 år. Måske noget at arbejde med for også tekstforfatter Lukas Birch, der siden han var 14 år har leveret mange tekster til danske revyer. I år alene tre til Ganløse Revyen.

Anyway foreløbig går Ganløserevyen med ved at have et aldersmæssigt mixet hold, hvor yngstemand er Daniel Lassen er 24 år, mens ældstemand er 65-årige Michael Hasselflug.

Som indledningsvis nævnt giver Out and About 4 stjerner til dette års udgave af Ganløserevyen.

 

Kort om Ganløserevyen 2024

Spillested: Ganløse Kro (Fortrinligt spisested)

Spiller frem til 30. august 2024

Medvirkende: Michael Hasselflug, Le Münster-Swendsen, Mille Berg, og Daniel Lassen

Instruktør: Michel Castenholt

Kapelmester: Josef Aarskov

Musiker: Stuart Goodstein

Scenograf: Martin Knudsen og Michel Castenholt

Koreograf: Elise Ruusunen

Kostumer: Lissy Larsen, Amorin v. Tina Grundwald, og Michel Castenholt

Direktion: Jan Bergmann

Billetter