KULTUR

Første homopar gift i Australien

Det første homopar der blev gift i Australien er Lauren Price og Amy Laker fra Sydney.
Foto: Adam Spooner Photography / Facebook

Det var planlagt, at de første samkønnede vielser ville finde sted i Australien den 9. januar, men flere par fik i weekenden dispensation, og gav hinanden deres ja.

De første der gennemførte en vielse var Amy Laker og Lauren Price. De to kvinder gav hinanden deres ja i hjembyen Sydney.

Amy og Lauren fik lov at gifte sig før tid, da Lauren er fra Wales i Storbritannien, og hendes familie havde taget turen til Australien. Havde de ikke fået dispensation havde de gennemført en ceremoni på det britiske konsulat. Parret har været forlovet siden 21. december 2015.

”Denne dag har været planlagt længe, men det var jo ikke lovligt. Så det er virkelig godt, at det blev ført igennem tidligt”, lød det fra Amy Laker ifølge The Telegraph.

”For os handler ægteskabet mest om, at vi automatisk bliver hinandens nærmeste pårørende. Hun er mit barns anden mor, min hustru”, sagde Amy Laker ifølge den australske avis The Daily Telegraph efter vielsen.

Flere andre par fik i weekenden lov til at gift før tid.

I Melbourne blev Amy og Elise McDonald gift to timer efter det første par.
”Vi er så glade for, at det er blevet lovligt, og at vi nu har vores lands støtte, og at folk står bag os”, sagde Elise McDonald til The Herald Sun.

Et tredje par, Anne Sedgwick og Lyn Hawkins, blev gift søndag, efter at de har levet sammen i 40 år.
Parret fik dispensation til at blive gift, fordi 85-årige Lyn Hawkins har kræft i æggestokkene.

”Australiere har formet vores land som et smukt og kærligt sted, og i dag ser vi det igen”, siger Alex Greenwich der er formand for The Equality Campaign i en lykønskning til parrene.

De første homovielser i Australien kommer efter en proces med en lang folkeafstemning, hvor befolkningen fra september brevstemte om deres holdning til vielser af samkønnede par. Flere end 12,7 millioner australiere sendte deres svar ind, og 61,6 procent sagde ja, mens 38,4 procent sagde nej.

Regeringen fulgte folket den 8. december, og samme dag kunne homopar registrere der ønske om ægteskab, som efter australsk lov kan finde sted 30 dage efter registreringen. Altså den 9. januar 2018, men enkelte par har som beskrevet ovenfor fået dispensation.