SAMFUND

Finske homoægteskaber overlever afstemning

Tom of Finlands ikoniske homoerotiske tegninger er kendte verden over, og er et vigtigt bidrag til den homoseksuelle historieskrivning.

I 2014 vedtog det finske parlament lovliggørelse af homoægteskaber. Men modstandere af loven fik fredag loven til en ny afstemning i parlamentet. Det gik dog ikke som de håbede.

Den 1. marts bliver Finland det sidste skandinaviske land, som tillader ægteskab mellem to af samme køn. Loven blev vedtaget i november 2014 med et snævert flertal på 105 mod 92 stemmer.

Men loven mødte modstand, og over 100.000 finner har underskrevet et krav om en ny debat og afstemning. Den kom fredag, og var imødeset med spænding, for ved det seneste finske valg i april 2015 gik et modstanderparti af loven kraftigt frem.

Til manges overraskelse var der ikke den store modstand mod loven. Tværtimod stemte 120 denne gang for loven, og kun 49 i mod. To udlod at stemme, og 29 parlamentsmedlemmer var fraværende.

Et flertal af de der stemte mod loven er medlemmer af det højreorienterede Finske Parti. De har 37 sæder i parlamentet, og støtter ”traditionelle familieværdier”.

Registreret partnerskab har været muligt i Finland siden 2002.