ANMELDELSER

Fed oplevelse: Grease kører som smurt!

Grease.
Pressefoto

Det handler om kærlighed, og bandekrig, om anderumper og cool outfit. Det handler om high school class, og at være del af the gang. Alt går op i højere enhed i Grease anno 2023. Sange, sangere, danse, dansere, kostumer, koreografi, scenografi – alt funkler. Grease 2023 kører som smurt – en fed oplevelse!

One and Only Musicals præsenterer på Falkonerscenen, senere i Holstebro i samarbejde med Holstebro Musikteater, og i Vejle i samarbejde med Vejle Musikteater, den over 50 år gamle musical Grease som værende i ny spektakulær opsætning.

Sandt er det da også, at Grease anno 2023, er flot og imponerende. En på alle måder i øjen- og iørefaldende musical. En musical man kun kan blive glad i låget af.

Det skyldes ikke mindst at castet, først an af Silas Holst og Neel Rønholt, synger og danser, så det er en lyst. I tilgift har scenograf Steffen Aarfing skabt en flot og funktionel scenografi, mens Silas Holst debuterer som koreograf. Og hold da op, det har ikke gjort musicalen mindre seværdig: Der er i den grad kommet fart over feltet, og hvor intet er overladt tilfældigheden: Alt er nøje indstuderet. Hvert et move. Hver et vrid. Og alt i et højt opskruet tempo. Det kører som smurt.

Frederiksberg, Holstebro, og Vejle

De fleste af os, i hvert fald den en anelse lidt ældre generation, kender filmen Grease med John Travolta og Olivia Newton-John i de ikoniske roller som Danny og Sandy. Netop filmen fra 1978 var med at gøre musicalen, der havde premiere på Broadway for 51 år siden, til kult. Siden filmen har musicalen erobret nye fans, og jo, det gør den helt sikkert også nu, hvor den bliver vist på Scandic Falkoner, for senere at drage til Musikteatret Holstebro, og Vejle Musikteater.

For Grease er ikke ny i dansk sammenhæng. Første gang den blev vist i Danmark var tilbage i 1993, altså for 30 år siden.

T-Birds og Pink Ladies

Silas Holst har da også tidligere spillet både rollen som Kenickie, og som den cool leder af T-Birds Danny Zuko, gruppen af unge fyre, der hænger ud med the Pink Ladies. Med til historien hører i øvrigt at Nastja Arcel rent faktisk var med i den allerførste danske opsætning, dengang som Rizzo, denne gang som Miss Lynch, lederen af Rydell High.

Oprindelig var Grease historien om rivaliserende polske og italienske indvandrerbander i 50´ernes Chicago. Men med årene, og efter gentagne opsætninger rundt i verden, ændredes Grease til den musical vi kender i dag: En musical om et levende tidsbillede af en ungdom, der bare ville være cool, sådan som vi også oplever det i instruktør Frede Gulbrandsens flotte opsætning.

Grease.
Pressefoto

Hit på hit på hit

Grease er en af de musicals, der sammen med for nyligt anmeldte Hair på Østre Gasværk, nok rummer nogle af de største globale musical-hits. I flæng kan nævnes Summer Nights, Hopelessly Devoted to You, Grease Lightning, Look at me I´m Sandra Dee, We Go Together, Sandy, Born to Hand Jive, We Go Together, og ikke mindst You´re the One That I want. Ja faktisk kunne praktisk taget samtlige numre nævnes, og ikke mindst alle Grease-Fans, vil kunne skråle med.

Flere af sangene er i øvrigt oversat til dansk af Thomas Bay og Mads Æbeløe Nielsen.

Ægte feel good – til sidst

Grease i 2023 er til trods for at den handler om bandekrig, og med tanke for, hvad der netop nu sker såvel i Malmø som i København, netop når det gælder bandekrig, alligevel en feel good historie. Her er masser af god musik, muntre, flotte og spektakulære optrin, vidunderlige kostumer, og ikke mindst gode sangstemmer. Og selvfølgelig en sød kærlighedshistorie, da først alting går op i højere enhed.

Holst gør det igen

Vi har tidligere oplevet hvor god Silas Holst er til at danse, men også til at synge, blandt andet i rollen som dragqueen Lola i Kinky Boots på Det Ny Teater. Her i Grease gør han det igen, og nu med god skuespiller timing i medgift. Han er den hårde leder af banden T-Birds, men også den charmerende gadedreng, der ikke ved om han skal være bandens hårde leder, eller den bløde fyr, der forelsker sig i Sandy. Valget er svært, men Silas Holst som Danny, charmerer sig igennem.

Mange gode kræfter

Mens Silas Holst er garvet inden for musicalgenren, er Neel Rønholt helt ny. Hun er dygtig danser, men hun er faktisk også ret stærkt syngende, hvorfor hun i den anden hovedrolle, som Sandy, spiller så fint op mod Silas Holsts Danny.

Lea Thiim Harder brillerer nok en gang, denne gang som det alt vidende medlem af The Pink Ladies Rizzo, og Joakim Tranberg gir den fint som bandemedlem Kenicke. I andre velsyngende og -dansende roller ser vi Christian Collenburg som Doody, Thor Vestergaard som Sonny, og Lasse Dyg som Roger. Og på herresiden ikke at forglemme Patrick Terndrup som den lidt nørdede type Eugene.

I nogle af de ledende kvindelige biroller, ser vi Fie Alberte Damgaard som Frenchy, Alberte Kyst som Marty, og Nanna Rossen som Jan.

Sara Gadborg fik aftenens største enkeltbifald

Endelig må bestemt ikke glemmes Sara Gadborg i rollen som Teen Angel. Sara Gadborg synger kun en enkelt sang, Beauty School Dropout, men det var så velfortjent at hun fik premiereaftenens største bifald efter sin præstation. Så velsyngende, og med så meget overskud, at man blev blæst helt bagover.

Her er jeg nødt til lige at nævne, at Sara Gadborg snart har pladedebut i eget navn – vi kan ikke vente med at høre hende synge igen, for sikke da en stemme!

 Alt i alt

Grease anno 2023 er alt i alt en super flot opvisning i hvordan en god musical kan skrues sammen i et stort fællesskab mellem medvirkende, instruktør, scenograf, koreograf, lyd- og lysdesigner, kostumedesigner, og ikke mindst kapelmester og Music direktor.

Grease er en velfungerende musical, ikke mindst også grundet de mange efterhånden særdeles velkendte hits. Det er vellyd fra første til sidste strofe, og ikke uden grund at man her et par dage efter premieren stadig går rundt og nynner de velkendte sange. Man kan simpelthen ikke lade være, samtidig med at man tænker på en flot flot opsat musical.

Out & About kvitterer med fem store stjerner for en særdeles vellykket premiere.

Grease.
Pressefoto

Kort om forestillingen GREASE

Cast:

Sandy: Neel Rønholt, Danny: Silas Holst, Rizzo: Lea Thiim Harder, Kenickie: Joakim Tranberg, Marty: Alberte Kyst, Jan: Nanna Rossen, Frenchy: Fie Alberte Damgaard, Sonny: Thor Vestergaard, Doody: Christian Collenburg, Roger: Lasse Dyg, Patty Simcox: Frederikke Vedel, Teenangel: Sara Gadborg, Miss Lynch: Nastja Arcel, Eugene: Patrick Terndrup, Cha Cha: Kirsty McDonald, Dansere/Ensemble: Søren Torpegaard Lund, Mads Gronemann, Malene Koch, Simon Glæsel, Tone Reumert og Suad Demirovic.

Det kreative hold:

Instruktør: Frede Gulbrandsen, Koreograf: Silas Holst, Scenograf: Steffen Aarfing, Kostumedesigner: Simone Bartholin, Kapelmester og Music director: Joakim Pedersen, Lysdesigner: Egil Barclay Høgenni Hansen, Lyddesigner: Tim Høyer, Producent: Rikke Lange, Executive producer: Jesper Winge Leisner, Produktionsselskab: One And Only Musicals, Teaterforlag: Nordiska ApS – København

Spillesteder:

Aktuelt Scandic Falkoner, Frederiksberg

Fra 12. april i Musikteatret i Holstebro

Fra 26. april i Vejle Musikteater

 

Billetter: billetlugen.dk

 

Læs også: Flot farverig Hair på Østre Gasværk