Dansk HOMO-Historie

Farverig og flot Copenhagen Pride parade (2019)

Efter fanebærerne gik FSTB – Foreningen for Støtte til Transkønnede Børn forrest i paraden.
Foto: Bert Svalebølle

Lørdag den 17. august var det meste af det indre København omdannet til en stor pride-parade fest. Til selve paraden skønnedes omkring 300.000 tilskuere langs ruten og 35.000-40.000 deltager i selve paraden.

Paraden startede fra Frederiksberg Rådhus klokken 13 via Allégade, Frederiksberg Allé, Vesterbrogade, Hammerichsgade, Jamers Plads og Vestervoldgade til Københavns Rådhusplads – en rute på 3,3 km.

De berørte gader var blevet afspærret, før paraden nåede frem. Flere steder var sikret med store tunge køretøjer, så det ikke var muligt at køre ind i paraden hvad enten man havde onde hensigter eller bare var utålmodig efter at havde siddet fast i trafikken i længere tid.

Der var tilmeldt knapt 160 grupper til paraden i år, og de første ankom til Københavns Rådhus ved 15-tiden. De sidste ankom små to timer senere.

Trods de mange deltagende grupper blev paraden afviklet flot i år. De mange vagter var gode til at holde paraden samlet, så der ikke kom flere gående indimellem de tilmeldte grupper – i modsætning til sidste år, hvor paraden blev mere og mere spredt . Så en stor ros til de mange vagter for det flotte arbejde.

Både statsminister Mette Frederiksen (S) og tidligere statsminister Lars Løkke (V) deltog i år i paraden.
De mange deltagere havde gjort meget ud af påklædningen. Der var både mænd i læderskørter, mænd i kjoler, bare numser, puppy-masker og lak og læder.
Der var masser af vogne med virksomheds-logoer og flag. Men har man måske nået den kommercielle grænse for, hvor meget de fylder? Det er positivt at flere og flere firmaer gennem de senere år begynder at støtte op omkring Copenhagen Pride, men hvad med resten af året – støtter de også her op omkring LGBT-miljøet?
De politiske partier fyldte også godt i paraden.
LGBT-miljøets mange foreninger og andre organisationer deltog også i paraden.
Tidligere var mange af homo-stederne en stor del af paraden, men de senere år er flere og flere faldet fra. Dels har de travlt med deres egne gadefester, men med det store antal deltagere, som ikke er en direkte del af miljøet, så er deres synlighed nok blevet for lille set i forhold til de store omkostninger, der er ved at deltage.
Efter paraden var der fest på Rådhuspladsen med masser af underholdning frem til midnat.
I gaderne omkring Rådhuspladsen var der flere gadefester. Blandt andet Oscar Bar Café, My Fair Ladies og Centralhjørnet. Modsat gadefesten i Studiestræde havde man ikke her fundet fælles fodslag, men afholdt hver sin gadefest.
Gadefesten i Studiestræde var en kæmpe-fest, hvor især Cosy, Masken og Jailhouse havde sat alle segl til. Men også Kiss Kiss og main-stream-barererne i Studiestræde nød godt af festen. Studiestræde var fra sent eftermiddag og frem til midnat så pakket, at det næsten var umuligt at komme frem. Hvilket så betød, at mange opgav at komme til barerne og i stedet købte dåseøl i 7-eleven, hvilke også var nemmere at holde styr på end de tynde plasticglas, man ellers fik serveret fadøl i. Cosy Bar havde dog i år investeret i bægere af hård genbrugsplast, som var stærkere og så kunne vaskes og genbruges, hvilket også er godt for miljøet.

Man kan ikke undgå at tænke: Hvad så i 2021, hvor 3-4 gange flere deltagere og tilrejsende kommer til København. Hvor skal alle de mennesker være?

 

Læs også: Copenhagen Pride (2018)