KULTUR

Fanø druknede i kærlighed

Fanø Pride fyldte gadene i den idylliske Nordby på Fanø.
Foto: Lene Kaltwasser Henriksen

Fanøs første pride buldrede onsdag aften gennem Nordby på Fanø med vajende regnbueflag og sambarytmer. ”Det var SÅ vildt”, jubler initiativtager Jeanett Exner til Out & About dagen derpå, og kommer med en afsløring.

Ingen kender det nøjagtige antal, men en glad og træt Jeanett Exner fortæller dagen derpå, at hun regner med at 800 til 1200 mennesker onsdag gik gennem den lille idylliske Nordby på Fanø. ”Hold da op!”, udbryder hun som det første, da Out & About fanger hende på telefonen. ”Det var SÅ godt, og selv landbetjenten dansede med”, fortæller hun med en stemme, der bærer præg af at have snakket med rigtig mange mennesker.

Jeanett Exner fortæller også, at folk hun ikke kendte kom hen til hende, og grædende krammede hende, og takkede for initiativet. ”Der var så meget kærlighed i luften, og der var folk fra hele landet. AURA var her, og ovre fra Esbjerg kom der en masse fra Es’Gay’P.”

Pride på en trist baggrund

Sabaahs nyvalgte forperson Laeth Shir-Ali holdt en åbningstale forud for paraden, og kom her ind på den direkte årsag til Fanø Pride:
”For cirka et år siden kom min kæreste Simon og jeg til Fanø, for mit vedkommende første gang, og det ville nok ikke være en overdrivelse at sige at rejsen var dårlig. Jeg gav Simon et kys på kinden i toget, hvilket resulterede i at manden der sad foran os, rejste sig og spyttede på Simon. Da Simon rejste sig op for at spørge hvad han lavede, fik han et knytnæveslag i hovedet. Sagen endte som i nok har hørt godt. Et fantastisk togpersonale sørgede for at ringe til politiet, og sørgede for at gerningsmanden kom i politiets varetægt. Manden blev senere dømt efter hate crime paragraffen”, fortalte Laeth Shir-Ali til forsamlingen, og fortsatte: ”Vi endte med at få en dejlig ferie, med alt hvad det indebærer. Støtten var enorm, og vi havde et rigtigt dejligt efterforløb. Vi var ikke tabere i denne her sag.”

På Fanø besøgte Laeth Shir-Ali og Simon Schelde Jeanett Exners og hendes familie. Chokket var stor over den hatecrime parret havde været udsat for, og oprørte Jeanett Exner så meget, at hun tog initiativ til Fanø Pride.

En rørt Simon Schelde

Simon Schelde fortæller til Out & About, at Fanø Pride var en fantastisk og meget rørende oplevelse. Han er imponeret over store fremmøde, og den fantastiske stemning.

2019..?

Men hvad så med Fanø Pride, Jeanett Exner, gentager I succesen i 2019?
”Ja det kan du tro! Det er så vigtigt, at vi ude i landet markerer os, og prides er ikke kun for København og de andre store byer! Så der kommer en Fanø Pride til næste år, det kan du være helt sikker på!”