ANMELDELSER

Er det pinligt at være lesbisk?

Maja Lee Langvad har skrevet “Tolk”, hvor hun sætter fokus på, hvad kærlighed er, og hvad der betyder noget i et familieforhold og et partnerskab.

Bøger: Er det pinligt at fortælle omverdenen, at man er lesbisk? Og er der forskel på at fortælle ens danske forældre og ens koreanske forældre, hvilken seksualitet man har? De overvejelser er nogle af dem som hovedpersonen i ‘Tolk’ har, samtidig med hun skal snakke gennem en tolk i Sydkorea.

‘Tolk’ er en replik bog, hvor vi følger hovedpersonen og hendes tolk. Vi er med når de besøger den koreanske familie som bortadopteret hende til Danmark. Når nu hun er opvokset i Danmark, kan hun selvfølgelig ikke koreansk og derfor foregår samtalerne gennem tolken.

Replikbåret roman uden koreansk

Som sagt er bogen replik båret og næsten udelukkende replikker. Heldigvis har man taget et godt valg om at de koreanske sætninger ikke er skrevet ind i bogen. Der er simpelthen blanke sætninger, som fylder det samme som den sagte sætning, ville have fyldt. Det giver læseren en følelse af, hvor frustrerende det må være ikke at forstå, hvad der bliver sagt.

Sprog-sorg

Sproget fylder en del i bogen, og den sorg som der er i ikke at kunne snakke med sine biologiske forældre. Det er en spændende vinkel på adoption-fortællingen, samtidig med at seksualitet spiller en rolle, fordi den biologiske familie ikke kender den. Når så ikke de ved hun er lesbisk er der store overvejelser om hvordan de ville tage imod det, fordi hun ikke kender miljøet.

Til alle adopterede som møder deres biologiske familie

Denne her roman er uden tvivl en håndsrækning til adopterede på vej mod at møde en biologisk familie. Alle de overvejelser og især frustrationer, forestiller mig at andre i samme situation vil kunne kende.

Hvordan elsker man bedst?

Spørgsmålet er, om man elsker forskelligt i Korea og Danmark? Er mad et kærlighedssprog, og er det okay at udnytte hinandens kundskaber i et forhold? Der sættes fokus på, hvad kærlighed er, og hvad der betyder noget i et familieforhold og et partnerskab.

 

Info

“Tolk” af Maja Lee Langvad ude på Gyldendal 24. maj 2024.

260 sider

Forfatteren står bag fire andre bøger