KULTUR

DR inviterer hele Europa op på scenen til Grand Prix

Kan du synge eller har du en danser gemt i maven? Så har du mulighed for at blive en del af Eurovision Song Contest 2014.

Aldrig før har alle og enhver haft mulighed for at være med på den store Grand Prix-scene, men det ændres der på, når DR inviterer tv-seere fra hele verden, høj som lav – ung som gammel, til at deltage i Det Internationale Melodi Grand Prix.

For første gang får alle mulighed for at komme på skærmen med sang eller dans i verdens største musikkonkurrence, og sloganet for dette års konkurrence, #JoinUs, bliver dermed helt konkret.

– Én af vores store ambitioner og helt centrale temaer for Eurovision Song Contest 2014 er, at vi skal tættere på hinanden. Derfor rækker vi ud til hver og en, der har lyst til at danne kor eller danse med i showet, og siger: “Kom og vær med”, fortæller DRs showansvarlige for Grand Prix’et, Jan Lagermand Lundme.

Hvordan joiner man?

Men hvordan kan man joine Grand Prix’et, tænker du nok. Det er faktisk ret nemt.

Hvis du har en sanger eller danser gemt i maven skal du nemlig blot optage en video af dig selv og sende den til os – så har du mulighed for at blive en del af Det Internationale Melodi Grand Prix.

Syng kor med Emmelie

På sitet joinus.dk kan du indsynge en korstemme til Emmelies Grand Prix-vindersang ‘Only Teardrops’. Det eneste du skal gøre, er at gå ind på sitet, tænde dit webcam og ellers følge vejledningen, du får her. DR danner så et gigantisk virtuelt kor, der kommer med på Grand Prix-scenen til den første semifinale, tirsdag 6. maj.

Så hvis du bare bruger fem-ti minutter foran din computer, har du mulighed for at blive en del af verdens største musikkonkurrence, da lige netop din kor-video måske bliver vist på skærmen under showet.

Dans dig vej til Eurovision-scenen

Er du mere til kropslig udfoldelse end at synge, så sluk for computeren og fat din smartphone. Gå ind på joinus.dk med din mobil eller tablet og optag en video, hvor du viser dit vildeste danse-move, og send bagefter videoen ind – også via din mobil eller tablet.

Og er du heldig – og dygtig – har du her en helt konkret mulighed for at komme til at stå på Grand Prix-scenen og vise dit danse-move. De vildeste og bedste dansere inviteres nemlig til København for at optræde live på scenen i anden semifinale, torsdag 8. maj.

Hvem ved, måske står du overfor dit helt store gennembrud? Du har i hvert fald mulighed for at komme til at danse foran op imod 170 millioner seere over hele Europa.

Fem skarpe til showchefen: Derfor skal seerne på scenen til Grand Prix

Seerne skal bidrage til underholdningen til Eurovision ved at dele videoklip, hvor de synger og danser. DRs Eurovision-chef Jan Lundme forklarer, hvorfor det er en god idé.

Jan Lagermand Lundme, DRs chef for Eurovision-showet.

– Hvad er det I gerne vil have seerne til at gøre?
Vi vil rigtig gerne have, at seerne ’joiner’ showet og bliver en del af det. Vi kan mærke, at der er så stor lyst derude til at være med til dette store event, og det vil vi rigtig gerne give muligheden for i år. Derfor håber vi, at så mange som muligt går ind på joinus.dk og uploader deres version af ’Only Teardrops’ eller optager deres lækreste dansemoves, så hele Europa kan være sammen om at få skabt det bedste show.

– Hvordan vælger I ud, hvem der kommer med på scenen?
Når det virtuelle kor skal synge ’Only Teardrops’, vil vi gerne prøve at koge Europa ned til en bouillonterning. Vi vil have alle med, så vi kan vise det bredeste spektrum af Europas mangfoldighed.Vores koreograf Kenneth Kreutzmann gennemgår dansevideoerne og vurderer, hvilke dansere vi skal invitere med på scenen i København. Her håber jeg, at der kommer nogle, der ikke bare har lært nogle trin, men at der kommer nogen, der kan nogle virkelig skæve ting.

Generelt håber jeg, at alle mulige forskellige mennesker vil være med; høj, lav, tyk, tynd og i alle aldre. Alle skal være med, for vi vil vise, at på trods af at vi er så forskellige i Europa, så kan vi lave noget smukt sammen.

– Hvad hvis man gerne vil deltage med sang eller dans, men er bange for om man er god nok?
Det er klart, at man skal være parat til at komme i fjernsynet foran rigtig mange millioner mennesker. Vi gør det her, for at skabe en samhørighed europæere imellem. Vores intention er ikke at gøre det pinligt. Vores intention er tværtimod at gøre det stort, smukt og flot.

– I gav seerne muligheden for at komme med ideér til showet med kampagnen #MyEurovisionIdea. Hvordan er det gået?
Det er gået supergodt. Vi har fået tusindvis af henvendelser og idéer, som har været fuldstændig fantastiske. Så det viste sig at være en god idé at bede brugerne om hjælp. Og det er også derfor vi godt tør at gøre det nu, fordi vi kan se, at europæerne virkelig har lyst til at være med. Så er der så meget andet i showet, der er vores eget, men der er altså de her optrædener i hvert show, hvor det er seerne der bidrager til showet.

– Når du genser showet et par dage efter finalen er overstået, hvad er så succeskriteriet for de to bruger-optrædener?
Jeg håber, at når man sidder derude i stuerne i Europa og ser med, at man så tænker: ”Wow, hvor er vi dygtige i Europa.” Jeg ved, at der er nogle dygtige mennesker derude, og dem glæder jeg mig til at hylde i det her show.

 

#MyEurovisionDance
– Gå ind på joinus.dk med din mobil eller tablet
– Vis dit sejeste danse-move (ca. 15 sek.)
– Husk at vende mobilen/tabletten på langs – så optagelsen kan bruges i tv-showet
– Er du heldig – og dygtig – får du mulighed for at optræde til Grand Prix’et
– De vildeste og bedste dansere inviteres til København for at optræde i anden semifinale, der transmitteres til hele Europa