Danmarks første regnbueplejehjem (2015)

Plejehjemsbeboerne og personalet fejrede indvielsen af Danmarks første regnbueplejehjem med pølsevogn, fadøl, hygge, opera og korsang samt prominente talere.
Foto: Frank Holm

Danmark fik 12. august 2015 det første plejehjem med en regnbueprofil, nemlig Slottet i De Gamles By i København, der fremover vil være et regnbueplejehjem med særlig fokus på LGBT´ere.

Danmark var dog ikke det første land i Europa med plejehjem for LGBT’ere. I januar 2008 blev Europas første plejehjem for ældre homoseksuelle nemlig indviet i Berlin.

Mangfoldighed og rummelighed er nogle af de værdier som plejehjemmet Slottet gerne vil fylde beboernes hverdag med. Personalet er blevet uddannet i at modtage LGBT personer og gennemgået kompetence forløb i hvad der er vigtigt for LGBT, det være sig både kulturelt, historisk som socialt.

Sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen, Forstander for Slottet Henriette Højsteen, skuespiller Susse Wold, Ivan Hemmingsen og Vivi Jelstrup fra seniorpolitisk udvalg.
Foto: Frank Holm

Plejehjemmet der har fået navnet Slottet, har plads til 111 beboere og er Danmarks første LGBT-profilplejehjem. Her kan ældre LGBT’ere bede om at komme til at bo, hvis de ønsker at bo sammen med ligesindede. Men man skal først visiteres som plejekrævende. Først når det er på plads, kan man så ønske at komme til at bo på Slottet, hvis det er det man helst vil. Så får man tilbudt plads, når der er en ledig plads.

Beboerne på Slottet har taget godt imod Danmarks første regnbueplejehjem, ligesom mange var begejstrede for at have kørt med i pride-paraden i 2015.
Foto: Thomas René Kristensen

Men plejehjemmets beboerskare bliver dog blandet, således at der også skal være plads til heteroseksuelle beboere. Men alle beboere på Slottet ved, at her er der højt til loftet, uanset ens seksuelle orientering eller kønsidentitet. Ligesom alle skal have lov til at tale om det liv de har levet.

“Det kan vel næsten ikke blive større, at man som ældre LGBT´er kan få lov at flytte ind på et slot. Det er da i sig selv lidt festligt”, sagde Københavns sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen i sin tale til de mange fremmødte til den officielle åbning.

Københavns daværende sundheds- og omsorgsborgmester, Ninna Thomsen (SF), sendte en stor tak til alle plejehjemmets beboere og medarbejdere, da hun indviede Danmarks første plejehjem med en regnbueprofil, nemlig Slottet i De Gamles By i København den 12. august 2015.

Video: Bert Svalebølle

Men hvorfor skal vi have et specialplejehjem for homoseksuelle: et argument kan være, at de ældre LGBT’er ikke skal være bange for at møde diskrimination eller manglende forståelse og indlevelse fra de øvrige beboere og personalets side.

Der er i forvejen mange, for hvem det at flytte på plejehjem er en svær og meget indgribende beslutning, og når man bliver visiteret til et plejehjem i dag, så er de fleste så svækkede at det bliver endestationen for deres liv og der er derfor heller ikke overskud til at skulle forklare sig eller springe ud igen, derfor kan det at bo sammen med ligesindede, gøre den sidste del af livet nemmere.

Skuespiller Susse Wold læste H. C. Andersen-eventyret Thepotten op, da Danmark fik det første plejehjem med en regnbueprofil, nemlig Slottet i De Gamles By i København, der fremover vil være et plejehjem med særlig fokus på LGBT´ere.

Video: Bert Svalebølle

 

Læs også: Kig forbi: Slottet

Se slottes hjemmeside her.