ANMELDELSER

Da aids kom til byen

Rebecca Makkai har skrevet en roman om tiden, hvor aidsfrygten var på sit højeste, der går helt ind under huden.

Bøger: Historisk roman med udgangspunkt i årene, hvor aids tog verden med storm. En frygtelig storm som der er skrevet alt for få bøger om.

Aids påvirkede hele verden, men der er skrevet mange flere historiske romaner om middelalderen eller vikingerne. Hvorfor egentlig?

Højst sandsynligt fordi der stadig er flere generationer, som kan huske det. Heldigvis har Rebecca Makkai godt turde tage emnet op, og skrevet en tankevækkende yderst læseværdig roman, som foregår midt i AIDS-epidemien, med et parallelforløb i 2015.

Oplevelser og viden går tabt

Jeg er selv fra generationen, som er født lige efter 80’ernes aids-frygt, og kendte ikke til historien om, hvordan hele vennegrupper forsvandt. Selvfølgelig kender senere generationer godt til aids, men det bliver mindre og mindre des længere tid vi kommer væk. Derfor synes jeg det er synd og skam, at der ikke findes et hav af bøger om perioden, hvor aids var på sit højeste. Dog håber jeg, at Rebecca Makkais bog kan starte en bølge af forfattere, som tør tage emnet op, uden at det er faglitteratur.

Bliv grebet af historien

Bogen handler om Yales og Fiona. Fionas bror dør af aids, og sammen med Yales oplever hun, hvordan flere og flere bliver smittet og dør af sygdommen. Vi følger deres frygt, og Yales kamp for at holde sig rask. Samtidig springer vi i hvert andet kapitel frem til 2015, hvor vi følger Fionas kamp for at genoprette et forhold til hendes datter, som blev født midt i at Fiona er sygeplejerske for broderens venner.

Forskellige reaktionsmønstre 

Fiona oplever det hele fra sidelinjen som den evige sygeplejerske, men de er jo også hendes venner. En ting er at verden går videre selvom ens nærmeste bliver syge på stribe, noget andet er at de reagerer helt forskelligt. Nogen knepper med alle der også er smittet. Andre burer sig inde og andre igen rejser ud i verden for at dø i paradiset. Nogle tror fuldt og fast på, at der vil komme livreddende medicin og beslutter sig for at ville overleve indtil da. Desværre kan ingen forudsige fremtiden, og derfor skal man vel leve i nuet eller hvad…?

Alle vil handle af frygt det næste år, de næste år. Hvad tror du, der sker med mennesker som os? (Side 466)

Tankevækkende historie

Historien er spændende, den er vigtig og den er hård. Bogen er ikke en som man bare lige læser på en dag, for der er så mange ting, som sætter gang i ens overvejelser. Rebecca Makkai har formået at skrive en roman, som ikke kun er historien om 80’ernes homomiljø, men også har paralleller til i dag. Ikke kun de oplagte paralleller om sygdom, men alligevel relevant.

Info

“Boystown” af Rebecca Makkai

“Boystown” var finalist til Pulitzerprisen.

Ude nu på forlaget Lindhardt og Ringhof.

633 sider

Læs også: AIDS-Fondets Checkpoint klinikker hænger atter i en tynd tråd