KULTUR

Cosy Bar uden røg og bollestænger

 

Det historiske bøssebar Cosy Bar i Studiestræde genåbnede den 1. februar 2019, efter en større renovering. Fremover henvises rygerne til at ryge i gården – men ikke til at rykke festen med ud, af hensyn til naboerne.

Cosy Bar er ikke bare en af Københavns ældste, men nok også et af verdens ældste bøssebarer. Stedet er kendt over det meste af verden og har altid primært tiltrukket bøsserne. Baren er i dag ejet af Camilla Lantz, der overtog den efter sine forældre.

Da Camilla i slutningen af 2018 meldte ud, at Cosy Bar fra årsskiftet ville blive røgfri, rejste det en større debat med både positive og negative tilkendegivelser. Flest var dog positive.

Selv om det ikke længere må ryges inde på Cosy Bar, så er rygerne blevet forgyldt med et ”guld”-toilet til at slukke smøgerne i. Foto fra Cosy Bars Facebook.

 

Det er ikke første gang, Camilla forsøger at gøre Cosy Bar mere røgfri. Sidst var i slutningen af 2014, hvor der blev indført rygeborde. Men efter stort pres fra gæsterne og drastisk fald i omsætningen, så blev Cosy Bar efter få måneder, for at overleve, igen rygerbar.

Ny tider

Men tiderne har ændret sig. I dag indfører flere og flere barer rygeforbud, så mener Camilla, at det er på tide at gøre op med rygningen og tage mere hensyn til ikke-rygerne.

Men efter mange års intens rygning på Cosy Bar, så var Camilla godt klar over, at det ville være nødvendigt med en større nedrensning af vægge og inventar. Så ved årsskiftet gik Camilla og personale i gang med at skrubbe og skure med salmiakspiritus og sprit. Selv installationskablerne måtte vaskes ned.

Så ved årsskiftet gik Camilla og personale i gang med at skrubbe og skure.

 

Da Camilla meldte ud, at Cosy Bar ville være røgfri fra årsskiftet, havde hun kun forventet, at de skulle holde lukket i fire dage. Men da de gik i gang, så gik hurtigt op for Camilla at hun nok havde været lidt for optimistisk. For hvis Cosy Bar ikke skulle lugte som et gammelt askebæger, så krævede det en langt større renovering.

Det tog da også hele januar, før det ny Cosy Bar igen kunne åbne den 1. februar 2019.

 

Det ny Cosy Bar oser af lækkerhed. Inspirationen har Camilla fra en studietur til Hamborg, og vi tør godt kalde Cosy Bar for den mest lækre og lumre bøssebar i København. Foto fra Cosy Bars Facebook.

Flere ændringer

Cosy Bar har også fjernet morgenfesten, så de fremover lukker klokken fem om morgenen. Også de berømte og berygtede bollestænger på toiletterne er blevet fjernet i forbindelse med, at toiletterne er blevet totalrenoveret.

Bollestængerne blev sat op på flere af bøssebarerne i 1970’erne og fik sit navn efter det, de blev brugt til. Men formålet var nu mere for at beskytte toiletterne, der ofte nærmest blev ”bollet” i stykker.

Vi må så se, om gæsterne savner dem nok til, at Camilla kommer under pres, og de kommer op igen.

 

Kilder: Cosys Bars facebook, BT og TV2/Lorry