Trods sponsorflugt og ligestillingsministerens pride-boykot var stemningen god og humøret højt ved paraden til Copenhagen Pride.
Af Thomas Kristensen
“Jeg ved godt, at der er nogen, der har brug for en pause fra priden. Jeg er ikke en af dem,” sagde Frederiksbergs borgmester, Frederik Vindfeldt, da han åbnede paraden fra Frederiksberg Rådhus lørdag den 17. august.
Borgmesteren lagde dermed afstand til ligestillingsminister Marie Bjerres kontroversielle kronik i Jyllands-Posten. Her havde hun få dage inden pride-paraden blandt andet skrevet, at “wokeismen er gået for langt”, og “vi har brug for et opgør med tidens omsiggribende fokus på kønsidentitet.”
Først i paraden gik Copenhagen Prides frivillige. Derefter fulgte årets jubilarer: SLM Copenhagen, der i år fylder 50 år, og Pan Idræt og Tegnbuen, der fylder 40 år.
Smilene og glæden kom for alvor frem i de mange fremmødte på Frederiksbergs gader, da Oslo Fagottkor fra sin paradevogn sang danske klassikere som Dansevise, Smuk som et stjerneskud og Vi maler byen rød – iført yndige lyserøde matrosdragter.
Både unge og ældre klappede og sang med. Stemningen var skabt. Og humøret var højt. Måske gjorde det faktisk slet ikke noget, at antallet af paradegrupper var færre end sidste år.
Blandt politikere i paraden sås statsminister Mette Frederiksen, overborgmester Sophie Andersen, SF-partileder Pia Olsen Dyhr og politikere fra Enhedslisten, Moderaterne, Radikale og Alternativet.
En gruppe konservative gik også med i paraden med et helt særligt mindeindslag for at hædre den konservative partileder Søren Pape Poulsen, der døde i marts.