Copenhagen Mermaid Pride 2001

Foto: Bert Svalebølle

I 2001 flyttede paraden til Nørrebro, hvor den startede på Borgmestervangen ved Nørrebro Station og gik ned ad Nørrebrogade, over Dronning Louises Bro og endte på Rådhuspladsen. På Nørrebrogade blev der to gange kastet sten mod optoget af nogle unge rødder, men politiet fik det hurtigt stoppet.

Paraden blev en stor succes. Solen skinnede fra en skyfri himmel og mere end 20 floats og grupper deltog, men. Som de fleste der deltog dengang nok husker, blev idyllen forstyrret af en flok store indvandrerdrenge, som syntes, de skulle vise sig ved at kaste sten, flasker, tomater og andet godt efter os.

Balladen startede, mens vi linede op på pladsen for enden af Borgmestervangen på Nørrebro. Hvor en flok store pubertetsdrenge smed sten ind over hegnet. Trods flere henvendelser til politiet, var de meget tilbageholdende med at gribe ind, men da de hørte at vi havde kontaktet TV2, der var på pladsen, kom de straks i aktion. Paraden kunne herefter starte i fred og ro.

Da paraden kom et stykke ned ad Nørrebrogade, blev vi igen angrebet. Fra en port regnede det med brosten, flakser, tomater, papkasser og alskens skyts. Heldigvis var der kun to mand blev ramt og fik lettere knubs. Aktivister reagerede hurtigt og løb ind i gården efter stenkasterne, hvor den ene af stenkasterne blev ”fanget”. Paraden fortsatte dog uden at standse op.

Det var første år der blev afholdt MrGay.dk og MrGay drengene deltog i årets parade, dansende gennem byen på toppen af en dobbeltdækkerbus.

På Rådhuspladsen, umiddelbart efter paraden, blev der holdt taler, uddelt priser, samt underholdning og øl lige til de ca. 20.000 fremmødte. Formanden for Mermaid Pride, Claus Bondam, sagde bl.a. om episoderne med stenkastning, at dette med al tydelighed viser, hvor vigtigt det er, at vi er synlige – alle os bøsser, lesbiske, bi- og transseksuelle.

Paraden – og især episoderne med stenkastning – blev dækket af de fleste af landets medier.

Rådhuspladsen.

 

Nørrebrogade.
Foto: Bert Svalebølle

 

Cosy Bars personale på Rådhuspladsen efter paraden.
Foto: Bert Svalebølle

Læs også: Copenhagen Mermaid Pride 2000