Budgetforlig: Millioner til Copenhagen 2021

Der er fredag indgået budgetforlig på Københavns Rådhus.
Foto: Brian Kjær Capkan

Politikerne på Københavns Rådhus har fredag eftermiddag givet håndslag på budgettet for 2019, hvor forligskredsen har afsat penge til Copenhagen 2021. Men det er slet ikke nok.

Når Copenhagen Pride i 2021 er vært for både WorldPride og Pan Idræt for EuroGames under det samlede eventnavn Copenhagen 2021 i perioden 12.-22. august 2021, ventes op mod 750.000 gæster at besøge byen og omegn. Til at planlægge og afvikle den enorme event har Copenhagen Pride og Pan Idræt stiftet selskabet Happy Copenhagen. Og det koster penge at planlægge en event af denne størrelse, så penge må der til. Derfor er dagens budgetforlig på Københavns Rådhus ventet med spænding.

Der skal flere penge til

6,5 millioner kroner i 2019 har forligskredsen bestående af Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Venstre, Konservative, DF og Liberal Alliance afsat til Copenhagen 2021, fortæller Tommy Petersen der er Radikale Venstres budgetordfører over telefonen til Out & About fredag eftermiddag.

”Politikernes økonomiske håndsrækning er helt afgørende for, at vi kan komme i mål med ambitionen om et globalt mega-event, hvor vi inkluderer hele verdens LGBTQ-miljø og hele byen”, lyder det fra Lars Christian Østergreen, der er direktør for Happy Copenhagen, som fortsætter:

”De 6,5 millioner kroner får ikke vores helt fundraising over målstregen, men nu kan vi holde dampen oppe og fortsætte med at planlægge et hav af kulturelle indslag, et EuroGames med 27 sportsgrene, en stor LGBTQ-rettighedskonference, en folkemøde-inspireret demokratifestival og den store WorldPride-march, som alt i alt forventes at tiltrække 750.000 gæster”, fortæller han.

Men bevillingen gælder kun for 2019, og det betyder, at Happy Copenhagen skal ansøge om penge igen i 2019 for budgetåret 2020 og så fremdeles.

Radikal undren

Den radikale budgetordfører Tommy Petersen glæder sig også over bevillingen, men han undrer sig over, at de resterende partier ikke var klar til at finde pengene for alle årene frem til 2021.

”Det krævede lidt overtalelse af de andre partier, men jeg er glad for, at det lykkedes at finde de nødvendige penge til, at de dygtige folk kan komme godt fra start næste år med planlægningen af danmarkshistoriens største LGBT+ event. Til gengæld forstår jeg ikke, at der ikke er vilje til at afsætte hele bevillingen til det samlede event med det samme”, udtaler han til Out & About.

Tidligere på året besluttede de københavnske kommunalpolitikere at støtte Copenhagen 2021 med tre millioner kroner fra den såkaldte overførselssag.

En del af eventet kommer til at foregå i Malmø, i august vedtog byrådet i Malmø at støtte Copenhagen 2021 økonomisk i 2019. Samtidig gjorde de svenske politikere det klart, at de er med hele vejen frem mod 2021.

Også Frederiksberg og Roskilde kommuner og Region Hovedstaden forventes at bidrage, ligesom regeringen har Copenhagen 2021 på finansloven uden dog at have defineret beløbet.

Under Out & Abouts interview med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) under Copenhagen Pride, nævnte han i en sidebemærkning fem millioner, som det beløb regeringen vil bidrage med. Om beløbet i givet fald er et engangsbeløb eller en årlig bevilling kom ikke frem, og beløbet er endnu ikke officielt fastsat. Ifølge Out & Abouts oplysninger har Happy Copenhagen bedt regeringen om fem til syv millioner kroner årligt frem mod Copenhagen 2021.

De offentlige bevillinger skal ses i lyset af en analyse fra Wonderful Copenhagen, hvor det estimeres, at gæsterne ved Copenhagen 2021 vil generere omkring 120 millioner kroner i turismeøkonomisk omsætning.