KULTUR

Bliv gift ved Eurovision

Foto: Københavns Kommune

Både homo-par og hetero-par kan indgå ægteskab under åben himmel, når Københavns Kommune tilbyder vielser ved Eurovision Song Contest.

Ved Copenhagen Pride 2013 tilbød Københavns Kommune vielser i Ørstedsparken. Og nu benytter kommunen et endnu større homo-event – Eurovision Song Contest – til at gentage tilbuddet om vielser under åben himmel.

Tilbuddet gælder både homoseksuelle og heteroseksuelle par, som kan vælge mellem tre udvalgte steder i København i dagene 7., 9. og 10. maj.

”Vi har siden 2010 haft stor succes med at vie både par af samme køn og par af modsat køn under åben himmel på udvalgte steder i København. Som by gør vi meget ud af, at alle skal være velkomne, og Eurovision er en oplagt anledning til at tilbyde vielser,” forklarer direktør i Københavns Borgerservice, Thomas Jakobsen, der er ansvarlig for vielser i Københavns Kommune.

Havn, Højbro Plads eller bryllupsbåd

Den 7. maj arrangerer kommunen en stort anlagt bryllupsceremoni ved Københavns Havn, med kor og orkestermusik samt Operaen som baggrund.

Den 9. maj kan forelskede par blive gift på Højbro Plads, ved The Eurovision Fan Mile og med udsigt til Christiansborg, som i 2012 fjernede forbuddet mod homoseksuelle ægteskaber og i 1989 indførte det registrerede partnerskab som det første land i verden.

Netop 2014 markerer 25-året for loven om registrerede partnerskaber, hvilket Københavns Kommune fejrer ved flere lejligheder frem til den 1. oktober, hvor Axel og Eigil Axgil som det første homopar i verden indgik registreret partnerskab – på netop Københavns Rådhus.

På selve Eurovision-finaledagen, den 10. maj, tilbyder Københavns Kommune vielse om bord på en bryllupsbåd lastet med champagne og kanapéer. Vielserne finder sted, mens Eurovision Island, Den Lille Havfrue, Operahuset og Nyhavn glider forbi.

Glæde i LGBT Danmark

LGBT Danmarks nyvalgte forperson, Søren Lauersen, glæder sig over kommunens initiativ:

”I 1989 dannede Københavns Rådhus ramme om indgåelsen af verdens første registrerede partnerskab. Nu, i 25-året, lægger Københavns Kommune igen rammer til mangfoldigheden med vielsesarrangementerne i byens rum. Jeg er sikker på, mange par i alle regnbuens farver fra både ud- og indland vil tage imod tilbuddet,” forklarer Søren Laursen.

Ingen samlebåndsstemning

Københavns Borgerservice understreger, at selv om der bliver foretaget flere vielser på samme dag, skal parrene ikke frygte samlebåndsstemning:

”Vi gør meget ud af, at den enkelte vielse bliver nærværende og personlig, og vi ser frem til at vie alle par – uanset deres seksuelle orientering under Eurovision. Hvis man ikke bor i Danmark, er det dog vigtigt at beslutte sig for ægteskabet på forhånd og indsende de relevante dokumenter, inden ankomsten til København,” siger Thomas Jakobsen.

Vielser i det fri gennem hele sommeren

Har du alt for travlt til at blive gift under Eurovision Song Contest, fortsætter Københavns Kommune gennem hele sommeren med at tilbyde vielser under åben himmel.

Ligesom ved vielser på Rådhuset er det gratis at blive viet i det fri, så længe en af parterne eller begge bor i Danmark. Ellers koster det 500 kroner.

 

Læs også: Morsom irsk reklamefilm for homoægteskaber