Bagsiden af regnbuen
Hvordan oplever andre det at træde ind i LGBT+ miljøet? Det er udgangspunktet for bogen “Regnbueland”. Bogen er til alle dem som er i tvivl om, hvorvidt de er helt alene med de følelser som fylder, når man er LGBT+ person.
25 små afsnit, hvor hver person har en fortælling, hvor LGBT+ miljøet har en betydning for deres hverdag. Det er som sagt små korte fortællinger, og lette at gå til. Det er en bog som giver et smil på læben, fordi man kan mærke, at de alle brænder for at gøre Danmark nemmere at begå sig i som LGBT+ person.
Forfatter som skriver LGBT+ historie
Bjarne Henrik Lundis har tidligere skrevet flere bøger med fokus på LGBT+ miljøet. Han står f.eks. bag bogen “Ret til kærlighed” og “Hvor regnbuen ender”, så det er ikke første LGBT+ bog han har udgivet. “Regnbueland” er ikke fyldt med LGBT+ fakta og viden. Derimod er den fyldt med personlige fortællinger, og 25 personers holdninger og oplevelser.
Dækkende og repræsentativ eller hvad?
Af teksten på bogens bagside, fremgår det, at bogen er skrevet med det formål, at den bliver så repræsentativ som muligt. Selvfølgelig er det et skønt udgangspunkt. Men jeg må indrømme, at jeg ikke synes man når helt i mål. Efter jeg er blevet færdig med bogen, sidder jeg tilbage med følelsen af, at bøsserne fylder langt det meste af bogen. Det er helt rigtigt, der også er lesbiske og biseksuelle med, men det er bøsserne som fylder mest.
Hvor er resten?
Alle fortællingerne er forskellige, men jeg må indrømme, jeg savner en bredere vifte. Hvor er regnbuefamilierne, de aseksuelle, forældrene til transkønnede eller de religiøse foreninger, som kæmper for og med LGBT+ miljøet. Jeg har bare altid ment, at LGBT+ personer også er de som står på sidelinjen, eller de som ikke råber højt.
Får man tunnelsyn af at være en LGBT+ person
Som tidligere nævnt mangler jeg den bredere vifte, før end at bogen er repræsentativ. Måske får man hurtigere tunnelsyn, når man er LGBT+ person. Jeg mangler i hvert fald et bredere udsyn og flere farver af regnbuen. Underligt er for mig også at de to mennesker som ikke selv er LGBT+ personer meget tydeligt er afmærket. De kæmper da for det samme, om de så selv er homoseksuelle eller ej. Eller hvad?
Info
“Regnbueland” af Bjarne Henrik Lundis udkommer på forlaget Sidespejlet.
203 sider
Bogen er nomineret til Danish Rainbow Award 2024
Hør også: Podcastserien Regnbueland sætter fokus på LGBT+ personers hverdag og arbejdsliv.