SAMFUND

Alligevel gratis kondomer til LGBT-miljøet

Som Out & About kunne fortælle sidste uge havde Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsudvalg enstemmigt besluttet, at droppe støtten til de gratis kondomer, som uddeles af AIDS-Fondet i LGBT-miljøet. Denne beslutning er nu omgjort, og AIDS-Fondet er i dialog med borgmesteren om en langsigtet løsning.

I de netop overståede forhandlinger om fordelingen af sidste års budgetoverskud i Københavns Kommune har det Radikale Venstre fået afsat 180.000 kr., der betyder, at det alligevel ikke er slut med gratis kondomer på de københavnske bøssebarer, saunaer og erotiske oaser, hvor mænd mødes og har sex.

Glæde hos AIDS-Fondet

Aftalen glæder AIDS-Fondet, der har været i dialog med Sundheds- og Omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF), siden forvaltningen meddelte, at et enigt udvalg i december havde besluttet, at bøsser og andre mænd, der har sex med mænd, ikke længere kunne få gratis kondomer fra kommunen.

– Det er rigtig godt, at der er fundet en midlertidig løsning. Der er sket proceduremæssige fejl, og beslutningen er taget uden, at udvalget har haft relevant viden om, hvad effekten er ved at uddele kondomer til målgruppen, siger Klaus Legau, der er direktør i AIDS-Fondet.

Hvis der ikke var fundet en løsning i går, ville AIDS-Fondet løbe tør for kondomer til uddeling inden for en måneds tid, og der ville derfor ikke være gratis kondomer der, hvor mænd mødes og har sex.

– Jeg tør ikke tænke på, hvilke konsekvenser det ville have. Bøsser er en målgruppe, hvor udbredelsen af hiv er høj, og risikoen for at blive smittet er stor. Samtidig kan vi se, at meget sex ikke er planlagt, og ofte sker under påvirkning af alkohol eller stoffer, siger Klaus Legau.

Behov for en langsigtet plan for LGBT-sundhed

AIDS-Fondet vil nu arbejde for, at der kommer en mere langsigtet plan for LGBT-sundhed i Københavns Kommune, hvor gratis kondomer til målgruppen bliver et af elementerne. Dette bakkes op af Radikale Venstres gruppeformand Tommy Petersen.

På Borgerrepræsentations møde onsdag aften har Radikale Venstre endvidere bedt Sundheds- og Omsorgsborgmesteren redegøre for forvaltningens samlede indsats for at mindske uligheden i både den psykiske og fysiske sundhed for kommunens LGBT-personer.

400.000 kondomer

AIDS-Fondet uddeler hvert år omkring 400.000 kondomer for Københavns Kommune. Kondomerne distribueres af frivillige, og hovedparten uddeles i saunaer samt de erotiske oaser, hvor mænd mødes og har sex. En mindre del uddeles på byens homobarer.

 

Læs også: Den uendelige kamp for gratis kondomer

Se også: AIDS-Fondet