Voldelig hatecrime: Er du bøsse eller hvad?

Rasmus Clemens foran natklubben HIVE i Skindergade i København.
Foto: Brian Kjær Capkan

En festlig aften på natklubben HIVE i Indre By endte for Rasmus Clemens i en hatecrime med slag i ansigtet. Det der først lignede en professionel håndtering fra natklubbens side, blev en amatøragtig farce med en dørmand der er ven med voldsmanden.

Lørdag den 15. juli skulle være en festlig aften, hvor den 26-årige lærerstuderende og bestyrelsesmedlem i Sabaah, Rasmus Clemens. Han er i byen med en gruppe venner for at fejre en venindes fødselsdag. De tager på natklubben HIVE i Skindergade i Indre By i København. Her fik de deres eget bord, og fejrede veninden med drinks, dans og fest. En helt almindelig glad aften for mange i det københavnske natteliv.

På sin hjemmeside betegner HIVE sig som en high-end night club på internationalt niveau. Natklubben vandt tidligere i 2017 titlen ”Club of the Year” ved Club Awards 2017.

”Er du bøsse eller hvad?”

Men den glade aften ender brat, da Rasmus og to venner går på toilettet. Den ene ven er gået ind i en bås, og i mens står Rasmus ved håndvasken. Hans ven Jack benytter pissoiret.

”Jack er en lidt flamboyant type, som bærer makeup. Han står og synger lidt mens han tisser”, fortæller Rasmus Clemens.

På toilettet er også to andre fyre. De er midt i 20’erne, 185-190 cm høje, rimelig brede og, ifølge Rasmus Clemens, ”typer man ikke gider at komme op at slås med.”

”Den ene giver sig retten til at spørge Jack: “Er du bøsse eller hvad?” Jeg bryder ind og spørger fyren, hvorfor han spørger om det. Det skulle jeg aldrig have gjort.”

Fredag er Rasmus Clemens tilbage i Skindergade foran HIVE. Et sted han ikke umiddelbart har tænkt sig at besøge igen.
Foto: Brian Kjær Capkan

Bliver slået i ansigtet

Rasmus Clemens kommer op at diskutere med den ene af fyrene. Ifølge Rasmus er han selv ikke særlig beruset, og holder hovedet koldt, og er opmærksom på ikke at være aggressiv. Men samtidig bliver han provokeret af fyrens opførsel. I diskussionen truer fyren flere gange med vold, mens hans kammerat forsøger at berolige ham. Til sidst slår fyren dog Rasmus i ansigtet.

Straks efter voldsepisoden tager Rasmus og vennerne kontakt til en dørmand. I første omgang bliver situationen håndteret professionelt, og voldsmanden bliver hurtigt smidt ud fra HIVE.

”Jamen jeg kender hans søster”

Det der i første omgang var en professionel håndtering af voldsepisoden, blev hurtigt vendt til en amatøragtig farce. For da Rasmus Clemens og hans venner fem minutter senere vil forlade HIVE får han sig en ubehagelig overraskelse.

Foran HIVE ser han voldsmanden stå og tale venskabeligt med en anden dørmand. Blandt andet hører han dørmanden sige ”Vi ses bro” (bror, red.) til voldsmanden.

Rasmus Clemens konfronterer dørmanden med det dybt uprofessionelle i situationen. Dørmanden undskylder sig med et ”Jamen jeg kender hans søster.”

”For det første latterliggør det hele min oplevelse, og for det andet, har jeg på ingen måde lyst til at forlade HIVE af frygt for endnu flere slag”, fortæller Rasmus Clemens om gensynet med voldsmanden.

Den første dørmand, som i første omgang smed voldsmanden ud fra HIVE får dog ros fra Rasmus. ”Han var professionel, og håndterede situationen korrekt.”
Beklagelse fra HIVE – i første omgang
Om mandagen deler Rasmus Clemens sin oplevelse på Facebook. I opslaget har han tagget HIVE, og de går ind i dialogen i kommentarfeltet, hvor de blandt andet skriver:

”Det har på ingen måde været meningen at latterliggøre din oplevelse, og det beklager vi mange gange, hvis du har haft følelsen af. Vi går højt op i at der skal være plads til alle, de eneste mennesker vi ikke tolererer er aggressive, voldelige mennesker, som kan ødelægge stemningen og trygheden for vores kære gæster.”

HIVE slutter af med en støtte til LGBT-samfundet, hvor de anerkender kampen for at alle kan udtrykke sig som de vil og lige rettigheder for alle, uafhængigt af seksuel orientering.

”Det er en sag som vi tager meget seriøst, og vi støtter LGBT-samfundet fuldt ud.”

Ja, og hvad så?

”Ja, den pågældende mand blev smidt ud, men han forstod ikke alvoren i det han havde gjort, og det var jeres ene dørmænd på ingen måde med til at understrege. Manden udøvede udelukkende vold mod mig fordi jeg er homo, og fordi jeg sagde fra overfor homofobi”, svarer Rasmus Clemens tilbage på HIVEs kommentar.

Et principielt spørgsmål

Voldsmandens slag i ansigtet på Rasmus er en hatecrime, da den er baseret på Rasmus’ og Jacks seksuelle orientering. Det er voldsmandens første spørgsmål, ”Er du bøsse eller hvad?” der starter diskussionen.

”Så kan I tale nok så meget om at være LGBT-venlige. Men når jeres dørmænd ikke er, og samtidig ikke anerkender alvoren i hatecrimes. Hvad fuck betyder det så i sidste ende?”, replicerer Rasmus tilbage til HIVE og fortsætter:

”Det handler mere om princippet end den egentlige voldsepisode, og jeg håber vitterligt at jeres dørmænd får en opsang i, hvad det vil sige at være professionel. En dørmand og en voldsmand er ikke venner når dørmanden er på arbejde. – Hvis man kan gå smilende fra at klappe et andet menneske ned – så kan man jo ligeså godt gøre det igen.”

HIVE ligger centralt i det københavnske natteliv, og er trods sin anonyme facade en “high-end nightclub” i følge sin egen hjemmeside.
Foto: Brian Kjær Capkan

HIVE afviser venskab mellem dørmand og voldsmand

I en mail til Out & About fortæller HIVE, at de benytter sig af et professionelt vagtfirma. I tilfælde af konflikt indgår dørmændene i det HIVE kalder en ”konfliktnedtrappende dialog udenfor”. Formålet er blandt andet at sikre, at konflikten ikke fortsætter ud i nattelivet.

Men kernen i Rasmus Clemens’ oplevelse, venskabet mellem dørmand og voldsmand, afvises af HIVE:

”Vi beklager at denne konfliktnedtrapning er blevet tolket som værende et venskab mellem gæsten og vagten, hvilket ikke er tilfældet”, skriver PR & Marketing Manager Christiane Friis i mailen til Out & About.

HIVE oplyser afslutningsvis, at ”den anden part”, altså voldsmanden, har fået karantæne fra natklubben. Der er ikke oplyst en tidsramme for denne karantæne.

Rasmus Clemens: De negligerer min vrede

”Vi var dog under den opfattelse at situationen blev løst på aftenen, da episoden blev talt igennem af Rasmus Clemens og den pågældende vagt, som lyttede og vejledte i anmeldelse, såfremt dette var at ønske. Konflikten virkede afsluttet og i god tone mellem Rasmus Clemens og vagten, som afslutningsvis gav hinanden hånden.”

Den forklaring gør Rasmus Clemens vred:

”Hvordan kan jeg og flere andre misforstå, “Vi ses bro!” og “Jamen jeg kender hans søster”? Man må give dem, at de har fundet sig en dygtig person til at besvare mails, så det hele kommer ud pænt. De nævner ingen steder noget som helst om hatecrime, og det gør mig vitterligt vred. De vil ikke anerkende, at det er dét, der er sket, men ser det som et almindeligt “slagsmål”. De negligerer hele baggrunden for min vrede.”

Rasmus Clemens siger afslutningsvis til Out & About, at han ikke umiddelbart har tænkt sig at gå i byen på HIVE igen.