Ved vi, hvor vi har Venstre

Statsminister Lars Løkke Rasmusssen var på en populær mand ved Copenhagen Pride, og gav sig tid til at hilse på folk.
Foto: Lone Israelsen/www.loneisraelsen.dk

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) talte ved Copenhagen Pride, og det gav både kritik og anerkendelse. Men hvad foregår der med det regeringsbærende parti Venstre, som traditionelt har stemt imod forbedringer af LGBT-rettigheder?

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen gik på scenen for at holde sin tale ved Copenhagen Pride blev han mødt med både spredte buh-råb og klapsalver, mens der var et noget større bifald efter talen. Talen var ikke et partipolitisk indlæg til den kommende valgkamp, men forsøgte at favne bredt med et budskab om frisind og tolerance.

Venstre har rykket sig

Efter talen mødte Out & About statsministeren backstage til en snak om LGBT-sagen.

– Det er blevet kritiseret, at du som borgerlig statsminister har fået taletid ved Copenhagen Pride. Hvad siger du til kritikken?
”Jeg synes, de skulle omfavne hvad priden handler om. Den handler om mangfoldigheden, og som jeg sagde i min tale, så er vi mennesker først, og alt muligt andet bagefter; venstrefolk, socialister, bøsser og lesbiske, heteroseksuelle, jøder, muslimer og så videre.”

– LGBT-miljøet har over en bred kam ikke glemt, at Venstre historisk set har stemt imod de fleste lovmæssige forbedringer for miljøet. Hvorfor skal vi tro på, at det bliver bedre nu?
”Det er rigtigt, at Venstre som parti nogle gange været for sen til at flytte sig. Men det har altid været sådan, at i alle LGBT-relaterede sager har der været nogen i partiet, der ville noget andet. Da jeg gik med i priden første gang, og lagde billeder på Facebook, var der stemmer i Venstres bagland, som stillede spørgsmålstegn ved, hvorfor deres formand rendte rundt på den måde med regnbuefarver. Men med mig som formand, så står Venstre rigtigere i denne sag, end vi har gjort tidligere”, fortæller statsministeren småråbende, for at overdøve musikken der drøner ud over Rådhuspladsen.

Ikke alle LGBT’ere er venstreorienterede

– I den offentlige debat om LGBT-rettigheder og -tiltag er der typisk drøje hug til regeringen. Man får næsten det indtryk, at alle LGBT’ere er venstreorienterede, så hvorfor bruge tid på en vælgergruppe der stemmer på modstanderen lige meget, hvad du gør?
”Når jeg ser på min egen folketingsgruppe og mit ministerhold, og ser på, hvem de er, og hvad de står for, og hvor tolerante de er, så har jeg intet at skamme mig over. Men det er nu ikke alle LGBT’ere der er venstreorienterede, selv om det er dem, der ofte dominerer debatten.”

Røvtrætte borgerlige homoer

”Efter en kulturaften for en del år siden var jeg med et homoseksuelt vennepar, vi har i byen, og besøgte en af barerne, som jeg ikke lige kan huske navnet på. Der havde jeg en oplevelse af, at der kom utroligt mange hen til mig, og sagde ting som ”Hvor er det godt at se dig Lars, for vi er røvtrætte af, at de venstreorienterede skal tage patent på os.”

Vi taler om homoseksuelle mænd, og en fortalte, at han var konservativ, en anden, at han stemte på mig. ”Hvorfor fanden skal det være sådan, at vi bliver monopoliseret af venstrefløjen?” var der en der spurgte.”

– Så statsministeren går på homo-natklub?
”Ja ja, jeg havde da Sólrun med, og det har jeg da også gjort før. Min pointe er, at jeg oplevede borgerlige homoseksuelle, som sagde, at det er godt at se dig her.”

Starten på et kapløb?

– Efter regeringen lancerede sin LGBTI-handlingsplan har man fornemmet en vis ærgrelse hos mange venstreorienterede LGBT’ere over, at den kommer fra en blå regering. Ser vi indledningen på et kapløb om attraktive LGBT-stemmer?
”Nej, jeg ved godt hvordan miljøet er skruet sammen, men jeg har det bare sådan, at det vi gør nu, er det vi mener. Som jeg også talte om i talen, så er der formelle ting, der handler om, hvilke rettigheder du har – det er friheden – og så er der det, du føler, som er frisindet. Det er mange ting, du gerne må, men du gør det ikke, fordi der er en social norm, der siger, du hellere må lade være. Så længe vi ikke har en balance mellem frihed og frisind, så er der jo en udfordring, og den tager vi i Venstre op.”