SAMFUND

Vær dit allersmukkeste jeg – Randers Pride er klar

Randers Pride er klar med en mangfoldig regnbuepride på lørdag 15. juni.
Foto: Louie Maric/Randers Pride

Randers svinger regnbueflaget, og byder hjertelig velkommen til Pride, lørdag d. 15. juni. Der loves  en Pride i øjenhøjde med rig mulighed for at lade kreativiteten råde, når byen klæder sig farverigt på.

Danmarks ældste gågade og dens toppede brosten får farverigt selskab, når der på lørdag afholdes Pride lige midt i Randers.

Det er anden gang, at Randers Pride finder sted, og du skal helt klart tage afsted .

”Kom forbi og mød os! Kom forbi og mød nye venner! Kom ned og udfold dig med kreative aktiviteter, en god snak, hør noget god musik og vær dit allersmukkeste, mest autentiske jeg, vi glæder os SÅ meget til at møde DIG!”

Sådan lyder den stensikre opfordring fra Thea Nørgaard Feldager, der er næstforperson og kasserer i Randers Regnbuen. Og det er netop Regnbuen, der står bag byens Pride.

Successen fortsætter

Sidste år var den første Pride en succes og opbakningen var stor.

”Vi har helt bestemt både kunne mærke og bruge den opbakning vi har fået! Både i år og sidste år har der været så mange forskellige organisationer og institutioner i Randers, som gerne vil deltage, hjælpe og bakke op om det, vi gør. Vi har både gamle og nye legekammerater med i år, og vi glæder os helst vildt”, fortæller Thea Nørgaard Feldager, inden hun fortsætter og fortæller om tankerne bag dette års Pride:

”Vi prøver at være så inkluderende som overhoved muligt i vores Pride. Derfor er det også enormt vigtigt for os at skabe noget i øjenhøjde. Uanset hvem man er, og hvad man kommer med. Vi synes selv at vores program i år (og sidste år) afspejler at man kan deltage uanset hvem man er og hvilke præmisser man kommer på – Så længe man gør det med respekt og et ønske om at støtte op om vores fejring at kærlighed og mangfoldighed”.

Programmet, punkt for punkt

Dagen starter lige udenfor Operaen. Fra klokken kl. 13.00 er der optakt og hygge. Kl. 14.00. bydes der velkommen og paraden sendes afsted. Paraden holder ind ved Niels Ebbesens Plads kl. 14.30 og fortsætter derfra 15.00.

Vel ankommet til paraden slutdestination Jens Otto Krags Plads kl. 15.30, skydes eftermiddagen og aftenens program i gang .

På pladsen vil der være aktiviteter og hygge med RUK, Sexambassadørerne og Randers Bibliotek.

Klokken 18.00 er der koncert med sangerinden Mia Elisa.

Og klokken 18.30 er der blevet tid til en ny sangerinde, nemlig Anastasia.

Der siges tak for i dag og pladsen lukker ned kl. 19.00.

Men og bare rolig, der er et men, festen fortsætter for allerede kl 19.30 åbner kulturstedet Operaen, op for det helt store afterparty.

Slip kreativiteten løs

Randers Bibliotek er gået i krea-mood og byder på Pride-dagen indenfor til en mangfoldig omgang kreativ udfoldelse.

Ansigtsmaling, badges, perleplader, tryk på muleposer og puslespil – alt sammen i alle regnbuens farver. Det er noget af det, gæster kan opleve på Hovedbiblioteket inden  for lørdagens åbningstid. Når de lukker kl. 14.00. er det muligt at fortsætte i pavillonen på Pride-pladsen.

Hele dagen og faktisk  også efter lukketid og frem til kl. 20 er der adgang til Hovedbiblioteket for deltagerne i Randers Regnbuens arrangement på Jens Otto Krags Plads. Her er stedet er safe space  for dem, der har brug for plads og ro. I en lounge under glaspyramiden kan man hænge ud, hvile fødderne, oplade sin mobil, bruge toiletterne og selvfølgelig, fristes man til at sige, fordybe sig i regnbuelitteratur.

”Biblioteket er for alle, og vi støtter generelt op om lokale arrangementer med det formål at skabe fællesskab i stedet for ensomhed. Vi hylder mangfoldighed og diversitet, og samtidig vil vi gerne udbrede kendskabet til den litteratur, der findes inden for området,” siger Bettina Boddum, bibliotekar på Randers Bibliotekar.

Fra venstre Sara Thelén Schlüter, Randers Regnbuen, Lena Koldsø, Randers Bibliotek, Thea Nørgaard Feldager, Randers Regnbuen og Bettina Boddum, Randers Bibliotek.                                        Billede: Randers Bibliotek/ Randers Regnbuen.

 

Mød Læseforeningen

Læseforeningen, der er en social frivillig forening, der arbejder i krydsfeltet mellem litteratur, mental sundhedsfremme og socialt udviklingsarbejde, vil på dagen være tilstede med en pavillon.

Her kommer de til at give folk et lille glimt i en af metoderne de benytter i deres arbejde for at skabe åbne rum. De vil bruge en metode kaldet ‘guided fælleslæsning’. En af deres frivillige vil oplæse digte af Queer personer, eller digte med LGBT+ som hovedemne. Efterfølgende vil de forsøge at skabe et trygt rum, hvor man kan tale om teksten, og hvor der er plads til alle tanker og følelser.

Desuden gør laver de også en ‘Open Stage’, hvor man kan komme og læse sine egne tekster. Man er også velkommen til blot at læse en tekst man holder af.

En fejring af dem, der banede vejen

Beder man Thea Nørgaard Feldager, konkretisere og beskrive, hvad Randers Pride er med egne ord, så lyder det:

”Det er et stort spørgsmål! Hvis jeg skal gøre det kort vil jeg sige, at Randers Pride af en fejring af kærlighed, mangfoldighed, forskellighed og respekt.

Det er en påmindelse og fejring af hvor langt LGBTQIA+ bevægelsen er kommet. En fejring af dem der gik før os og banede vejen for at vi kan leve hver dag som vores mest autentiske jeg’er: MEN det er også en påmindelse om, hvor langt vi stadigvæk har, før alle kan “owne” sig selv. Det er ikke alle heldige at kunne.”

Sidste års Randers Pride var fuld af rytme. Arrangørerne håber på det samme i år.
Foto: Louie Maric

Processen i forhold til skabelsen af Randers Pride, er ren  lavpraktisk en masse interne, såvel som eksterne møder, hvor de har sparret med lokale organisationer, byen  og myndigheder, om i hvilken udstrækning de kan og har lyst til at bidrage, hvad man må, og hvad kan lade sig gøre. Men det er også hårdt arbejde påpeges der. Samarbejde og hjælp udefra er Alfa Omega.

”Ligesom sidste år har det været enormt spændende, om end hårdt til tider at skulle skabe dette en Pride. Vi er to om at planlægge Randers Pride, men har heldigvis rigtig mange søde mennesker til at hjælpe med at udføre det. Det er vi enormt glade for. Det betyder helt vildt meget! At skulle løfte Randers Pride som to personer ville have været en kæmpe kæmpe opgave, og selv om vi har (synes vi selv) løftet en kæmpe opgave, så kunne vi det aldrig have gjort det helt alene. Siden dag ét har blandt andre biblioteket løftet os op og hjulpet os med alle de ting vi ikke lige selv har haft et svar på. Som en ung forening og helt nye, grønne arrangører i en by med så meget kultur, har det betydet meget at alle har stået klar med et godt råd”, slutter Thea Nørgaard Feldager.

 

Din Pride-kalender for 2024