ANMELDELSER

Transkønnet Hollywood stjerne

Elliot Page spillede med i Netflix-serien Umbrella Academy. Nu er hans selvbiografi “Pageboy” udkommet på dansk. Foto: Netflix

Bøger: Vi kender ham fra The Umbrella Academy på Netflix, men især fra før hans transition. Her spillede han med i en lang række film, som “X-men: Days of Future Past”,”Whip It” og “Juno”. Hans første biografi er nu kommet på dansk, hvor vi får et indblik i det kaos, som hans liv havde før operationen under Corona pandemien. Elliot Page levede knap 33 år før han gav sig selv lov til at leve som transperson.

Elliot Page lukker os ind på vejen mod hans kønsskifte. Alle de tanker som fyldte, og alle de ting som han gjorde for at kunne mærke sig selv. Vi følger kampen med hans forældre, psyke og selvskade. Bogen er hård og jeg tog mig selv i, indimellem at ryste på hovedet og tænke “Det kan ikke være rigtigt det der”, men jeg tror faktisk på at han er ærlig, men Hollywood er et vildt sted.

Hollywoods bagside

Jeg troede, at Hollywood filmstudier var et inkluderende samfund, hvor det ikke var svært at være homoseksuel eller trans. Det er dog meget tydeligt, at Elliot Page ikke har haft den oplevelse. Han oplevede, at få at vide fra sin manager, at han ikke måtte springe ud, fordi det ville give dårlig omtale, og dermed færre roller.

Den skjulte person

Da Elliot vælger at følge managerens råd, går han rundt i en verden, hvor ingen ser den rigtige person. Han har flere kærester som ikke er sprunget ud som homoseksuel, men bevæger sig også rundt i stjernes verden, hvor ikke alle tror på der findes homoseksualitet. Det giver en masse sammenstød, problemer og manglende selvværd.

Springer i tid

Bogen er lavet som en lang tankerække, med korte kapitler. Den lange tankerække gør det utrolig svært at følge med, da tiderne hele tiden skifter. Forfatteren kan på samme side nå at springe i tid tre gange uden at det bliver fortalt. Det gør det f.eks. enormt svært at vide om det er før eller efter operationen, eller om det er high school eller senere. Forvirringen var for mig tit stor, fordi der er rigtig mange erobringer og kærester, og når man så springer imellem dem, er det ikke nemt mere.

Bog til andre transpersoner

Jeg er ikke selv trans og ved derfor ikke om man har de samme tanker som Elliot, men det er et godt bud. Bogen er et godt bud på, hvilke udfordringer man står over for, og hvilke tanker som styrer ens liv. En af de tankevækkende sætninger er f.eks.;

“Det virker ofte, som om der er flere mennesker, som forsvarer retten til at være hadefuld, end der er mennesker, der støtter transpersoner, når vi står over for et stormangreb af ondskab og vold” side 272.

“Pageboy” er en bog til dem, som gerne vil have en masse Hollywood sladder, og til transpersoner, som føler sig alene i verden.

Info

“Pageboy” af Elliot Page (ude nu på Forlaget Klim)

317 sider

 

Læs også: Queer skattejagt