SAMFUND

Tillykke Tyskland – homoægteskaber vedtaget

Tyskerne kan i weekenden fejre vedtagelsen af samkønnede ægteskaber.

Med stemmerne 393 for og 226 imod stemte det tyske parlament Bundestag fredag morgen for vielser af samkønnede par. Fire undlod at stemme.

Vedtagelsen kommer efter pres på kansler Angela Merkel, som med parlamentsvalg senere på året har stået overfor en udfordring.

Samtlige mulige koalitionspartnere, Socialdemokraterne, de liberale i FDP og De Grønne, stiller nemlig som krav, at de kun vil indgå i en kommende regering med partier, som støtter homoægteskaber.

Det fik den konservative kansler til at træffe en hurtig beslutning. Ved at sende spørgsmålet til afstemning ville de tre partier få deres vilje, og spørgsmålet være neutraliseret inden valget. Samtidig kunne hendes eget CDU stemme imod, og dermed stå fast på deres modstand. Angela Merkel stemte selv imod forslaget.

Angela Merkels konservative CDU og deres konservative søsterparti, CSU, har altid stået fast på, at et ægteskab indgås mellem en mand og en kvinde. Derfor giver beslutningen om afstemningen nu uro i det politiske bagland, som kritiserer kansleren for gang på gang, at opgive konservative mærkesager.

Omvendt er man glade i oppositionen, hvor man kalder hende den mest socialdemokratiske, henholdsvis mest grønne kansler, Tyskland nogensinde har haft.

Mens hun kan frygte den interne ballade, skal hun nok ikke frygte vælgernes dom. To af tre tyskere mener, at homoseksuelle skal kunne gifte sig.

Dagens beslutning giver homoseksuelle fulde ægteskabelige rettigheder, heriblandt mulighed for i fællesskab at adoptere børn. Den rettighed var ikke inkluderet i den nuværende ret til at indgå i et registreret partnerskab.

Tyske homoseksuelle har haft ret til at indgå i et registreret partnerskab siden 2001.