ANMELDELSER

Svanesøen – med ny solodanser Astrid Elbo

Svanesøen.
Foto: Operaen

Ballet: Svanesøen flot koreograferet af Hübbe og Schandorff m.fl. efter Petipa og Ivanov med en hilsen til Erik Bruhn i en moderne lys- og videoscenografi af Mikki Kunttu. Repremiere er fra foråret 2015 og har givet plads til nye fantastiske dansere. Samme aften blev Astrid Elbo udnævnt til solodanser af en rørt balletmester Nikolaj Hübbe.

Silja Schandorffs og Nikolaj Hübbes fortolkning af Svanesøen havde premiere i foråret 2015. Succesen med denne klassiker gentages nu og kan nydes frem til 20. oktober 2023. Det er en smuk ballet med skønne valse og let tilgængelig både i dansen som i musikken. Det er også en ballet for alle generationer. Historien om håbløs kærlighed mellem en svane og en prins er som taget ud af et H.C. Andersen-eventyr og fortryller 150 år efter sin tilblivelse stadig publikum over hele verden.

Marius Petipas og Lev Ivanovs version fra 1895 er udgangspunktet for denne nyfortolkende opsætning, hvor klassiske tutu’er (strutkjoler) stråler i en lys- og videoscenografi, der sender hilsener til klassiske eventyr, science fiction, Star Wars og gigantiske rockshows. De mesterlige dansetrin er en overflod af koreografiske perler på højt niveau, og Tjajkovskijs fortryllende musik forfører som altid alle.

Klæder hinanden

Prins Siegfried (Ryan Tomash) og Odette/Odile (Astrid Elbo) klæder hinanden og Ryan løfter Astrid, som var hun mindre, end hun er. Ryan mestrer løftene og trodser tyngdekraften med spring, der bliver i svævet. Astrid danser sit dobbeltparti som Odette/Odile med stor selvtillid og fortjener uden tvivl sin udnævnelse til solodanser. Karrieretrinene i balletverdenen er fra aspirant til korpsdanser til solist til solodanser. Efter pensionsalderen (40 år) kan balletdanseren indtræde som karakterdanser.

Den fine lys- og videografik er monokrom og måske snart umoderne. Ellers fungerer den abstrakte monokrome og geometriske nærmest digitale verden i spændende belysning fint med de smukke drømmende kostumer. Både klassisk og fantasifuld. Meget stof var et tema – på nær dog tricot’erne. De er stadig tynde og fine.

Et dejligt gensyn med nogle af de dygtigste i et ballethus i verdensklasse.

Dirigent Vello Pähn / Koreografi Silja Schandorff og Nikolaj Hübbe, efter Marius Petipa og Lev Ivanov (prinsens solo i første akt af Erik Bruhn, ungarsk og italiensk dans af Gregory Dean, russisk og spansk dans af Oliver Starpov) / Musik Pjotr Tjajkovskij (Svanesøen, 1876) / Scenografi, lys- og videodesign Mikki Kunttu / Kostumer Mia Stensgaard / Videografik Greenwall Designs AB/David Norström & Viktor Rundlöf / Medvirkende Den Kgl. Ballet Ryan Tomash som Prins Siegfried / Mathieu Rouaux som Von Rothbart / Astrid Elbo som Odette/Odile, Det Kgl. Orkester.

Første opførelse på Bolsjoj Teatret i Moskva i 1877. Svanesøen har sidste forestilling på Operaen fredag den 20. oktober 2023.