Stop Aids Kampagnen og Aids-Linien (1986)
Stop AIDS Kampagnen (Stop AIDS – Bøssernes hiv-organisation) og AIDS-Linien blev i 1986 dannet af aktivister i LBL (i dag LGBT-Danmark) og den danske hiv/aids politik var baseret på frivillighed, anonymitet og klar information.
Stop Aids blev i 1994 i forbindelse med LBL’s økonomiske krise og beskyldninger om misbrug af offentlige midler, lagt udenfor LBL i en selvejende institution.
Den 1. januar 2012 fusioneres Stop Aids med AIDS-Fondet, AIDS-Linien og rådgivningsdelen af HIV-Danmark.
Hiv og aids kom til Danmark
Hiv og aids kom til Danmark i starten af 1980’erne, og panikken bredte sig. Den første tid var man ikke klar over, hvordan man blev smittet. Kom det fra myg eller fra aber? Men hurtigt blev det klarlagt, at det især var bøsser, der blev ramt af sygdommen. Lægerne mente også, at sygdommen kunne være knyttet til brugen af hjertemedicinen poppers.
Nogle mente også at de kunne blive smittet, hvis de blot klædte om i det samme omklædningsrum som en der var smittet. Myterne var mange, men det eneste nogenlunde sikre var, at sygdommen var voldsom og havde dødelig udgang.
Pressen var også hurtig til at dømme, at det var bøssernes vilde sexliv med mange skiftende partnere, som var skyld i sygdommen og dens udbredelse, og gav den tilnavne som “bøssepest” og “bøssekræft”.
Regnbuen over København
I TV 2 Lorrys nye serie ”Regnbuen over København” dykker man ned i 100 år med skandaler, skæbner og en sej kamp for rettigheder. I 6 afsnit fortæller TV 2 Lorry historien om udstødelse, ødelagte liv, store sorger og heldigvis også masser af glæde og sejre for friheden og kærligheden. Hør om dem der gik foran for, at homoseksuelle i dag kan leve det liv, de vil og elske den de gør.
Regnbuen over København – Aids & Bryllup (5:6)
Mange smittede oplevede også at blive fyret fra deres job, fordi kollegerne var bange for at de smittede dem, og at deres familie vendte dem ryggen, dels på grund af at de var bange for at blive smittet, men også for at omverdenen ikke skulle få nys om at de havde en søn der var ramt af ”bøssepesten”.
Men også blandt bøsserne selv, var mange bange for at komme for tæt på dem der var smittede, så mange smittede var alene med sygdommen, som også førte til at mange valgte at begå selvmord.
Starten på hiv/aids
Det var i sommeren 1981 de første patienter med den mystiske nye sygdom blev indlagt på Hvidovre Hospital, de var netop vendt tilbage fra en ferie i New York, og havde symptomer, der pegede på et svækket immunforsvar.
Der gik heller ikke længe før de amerikanske sundhedsmyndigheder meldte ud, at man havde konstateret flere tilfælde af en ny alvorlig immunsvækkende sygdom både i New York og San Francisco. Lægerne havde dengang ikke nogen sikre diagnoseredskaber, men konstaterede hurtigt, at sygdommen spredte sig primært blandt bøsser, og mænd der havde sex med andre mænd.
Brev til danske bøsser
I november 1981 sender Kræftforskningsinstituttet i Aahus brev til de mandlige medlemmer i forbundet af 1948.
Det var først i 1983 at franske forskere finder ud af, at der var tale om virusen, hiv.
Dødstallene stiger
Stigningen i antal smittede var rystende i de tidligere 1980’ere, og midt i 1980’erne smittes 150.000 med hiv om året i USA. I Danmark er tallene mere usikre, både sundhedsmyndigheder og statistikere var lige så uforberedte som bøsserne og befolkningen i almindelighed.
I Danmark er dødstallet 28 i 1985 og 46 i 1986. De efterfølgende år stiger kurven og midt i 1990’erne topper det med 235 døde på et år.
Men hvorfor eksplodere sygdommen så hurtigt? Virkelighed var at, der typisk var gået 8-10 år fra man var blev smittet med hiv til det udviklede sig til aids, så mange var smittet flere år tilbage.
Sikker sex
Selv om det hurtigt stod klart, at hiv overføres seksuelt, og hovedsageligt ramte bøsserne, så kom nye grupper til, det var bl.a. blødere, narkomaner, og patienter der havde fået tilført blod på hospitalet.
Budskabet om sikker-sex kommer først rigtigt i fokus midt i sidste halvdel af 1980’erne, hvor Sundhedsstyrelsen hyrer kendte navne som Anne Linnet, Thomas Helmig, Sanne Salomonsen og Søs Fenger der synger sanger som sætter fokus på sikker sex, den mest kendte er nok ”Den jeg elsker, elsker jeg”.
Hiv/aids-behandling
I 1987 blev Retrovir godkendt til hiv/aids-behandling i USA. Medicinen forsinkede virussens udvikling, men helbredte ikke de smittede. Det største problem med Retrovir var at hiv-virussen udvikler resistens over for Retrovir forholdsvis hurtigt, ligesom bivirkningerne var meget voldsomme. Så selv om medicinen forlænger patientens liv med omkring et halvt år, så blev livskvaliteten nedsat betragteligt.
I 1995 kom så kombinationsbehandlingen, der er en kombination af forskellige slags hiv-medicin og i 1996 bringer kombinationsbehandling endelig antallet af aidstilfælde og dødsfald ned, men antallet af smittede vokser fortsat.
Omkring 1998 bliver antallet af hiv-smittede stabilt og det vurderes, at med den rette behandling og livsførelse, kan hiv-positive leve lige så længe som alle andre.
Det skønnes at der i dag er omkring 6.200, der lever med hiv i Danmark, og antallet som får konstateret hiv, ligger fortsat stabilt.
Det er relativt få, der får diagnosen aids i Danmark i dag, og størstedelen af dem, der får diagnosen aids, får den samtidig med, at de får konstateret hiv.
Nye behandlinger
PrEP er en ny måde at forebygge hiv på, hvor man tager en pille dagligt for at undgå at blive smittet med hiv. PrEP nedsætter risikoen for hiv-smitte med op til 99%, hvis man tager medicinen som foreskrevet.
Kilde: Euroman.dk og aidsfondet.dk