ANMELDELSER

Offside bør være et ”must see” i enhver fodboldklub

Teaterforestillingen Offside sætter spot homoseksualitet i fodboldverdenen.
Foto: Ingrid Riis

Offside er en højaktuel forestilling, der sætter fokus på homoseksualitet i fodboldverdenen. Og det i en tid, hvor der indtil nu ikke er nogen dansk fodboldspiller der er sprunget ud som åben bøsse. Stykket er produceret i samarbejde med det prisbelønnede HiLS DiN MOR og Teatret Masken.

Statistisk set er der to homoseksuelle i enhver klasse. Sådan lød det fra skuespillerne i stykket Offside ved en ”after talk” med de skoleklasser, der overværede stykket, da det havde premiere på Folketeatret Hippodromen. Det, dagen før den 21-årige australske fodboldspiller Josh Cavallo via sin klub Adelaide United i et videoopslag på twitter bekendtgjorde, at han er homoseksuel. En bekendtgørelse, der trak masser af overskrifter og masser af positive reaktioner fra såvel professionelle fodboldspillere som fodboldklubber verden over.

Den lokale klub

Helt så nemt går det ikke i Offside. Det handler om livet, ikke mindst for den unge Nick, der er fodboldspiller i en mindre lokal fodboldklub. Han bor sammen med sin far, der er træner for ungdomsholdet. Dermed et sted, hvor unge drenge drømmer om en dag at spille i superligaen.

Nick er en af de bedste på holdet og hans far har store ambitioner på hans vegne. Selv mærker Nick en spirende seksualitet, der ikke er helt som de øvrige drenges på holdet. Fra begyndelsen er han klar på, at noget er anderledes, og det er ligesom hans ben ikke lystrer ham, når han skal spille: Frygten for at blive outet eller afsløret som homoseksuel, får ham til at tage stærk afstand fra sig selv og alt der på en eller anden led kan føre andres tanker hen på hans homoseksualitet. Det efter devisen angreb og fornægtelse er det bedste forsvar.

På et tidspunkt præsenteres klubbens ungdomsspillere for en ny spiller på holdet: Asbjørn. Asbjørn kommer fra Holte, – hvor de fleste er homoer. I hvert fald ifølge Nicks kammerat Michael.

Asbjørn må som ny spiller kæmpe for at blive en del af holdet, og da Nick tager ham i forsvar, udvikler et venskab sig til en smuk, men hemmeligholdt forelskelse.

Det som Nick frygter allermest bliver imidlertid til virkelighed. Rygter, godt båret frem af Michael, begynder at sprede sig på holdet. Det lige op til en vigtig kamp, hvor der kommer talentspejdere fra fodboldakademiet, og hvor det samtidig går op for Nick, at han kæmper en langt større kamp end den på fodboldbanen. Der er jo ingen bøsser i superligaen – eller er der?

Homoseksualitet er stadig et stort tabu i fodboldverdenen.
Foto: Ingrid Riis

Blotlægger tabuiseringen

Offside er historien der blotlægger tabuisering af homoseksualitet i fodboldens verden og den kultur, som fastholder sporten i en udpræget homofobi. Det hele godt båret på vej af et råt sprogbrug, attituder, kropssprog og ikke mindst homo-fjendtlige ”skældsord”, sådan som de siges, og ikke mindst opleves af de unge, der står med en spirende seksualitet.

Og dermed er Offside et godt bud på en rigtig god ungdomsforestilling. En forestilling om forbudt kærlighed, normer, og tabuer, men også om modet til i sidste ende at stå ved sig selv i et ifølge stykket tydeligvis diskriminerende sportsmiljø.

10.000 kroners spørgsmålet er da også, hvem inden for den etablerede danske fodboldverden, der står frem og er den første til at vedkende sig sin homoseksualitet. Med det i baghovedet, at der kan komme en reaktion ikke mindst fra publikum.

Smukt, rørende og særdeles vedkommende

Offside er smukt, rørende, bevægende og særdeles vedkommende teater. Vi, der har været gennem den unge skjulte forelskelse i en af eget køn, kan i den grad nikke genkendende til figurerne. Ikke mindst til Nick og Asbjørn, særdeles godt spillet af henholdsvis Mathias Bøgelund og Peter Schlie. De er i den grad troværdige og man fornemmer i den grad den smerte, som Nick gennemgår i forhold til hans skjulte fascination og kærlighed til Asbjørn, men også den glæde han oplever, da den bliver gengældt. For mens Nick endnu ikke er sprunget ud, så er det sket i en tidlig alder for Asbjørn.

Smukt smukt er det, da de danser sammen badet i stadionlys!

René Benjamin Hansen spiller fint. Det både i rollen som Nicks trænerfar, men også som kammeraten Michael. Ja i sidstnævnte rolle spiller han indimellem tangerende til øretæveindbydende. Og nej, vi går ikke ind for vold, men man bliver bare så irriteret på hans figur, at man får lyst til at….

Og netop det at man har lyst at gå på scenen og ruske i ham og sige hold nu op, er vel nærmest den største kompliment, man kan få som skuespiller. Så har man ramt noget, en nerve, nuvel ind i mellem lidt vel overkarikeret, men tydeligheden fremmer som bekendt nogle gange forståelsen.

Kan det stå alene?

Et andet spørgsmål man med rette kan stille er om stykket kan stå alene? Nok ingen tvivl om, at de unge, der skal ind og se det, bør briefes godt inden forestilling start om, hvad det omhandler. Tilsvarende vil det absolut ingen skade være til, at man efterfølgende, mellem skuespillere, lærere og elever, tager en snak om det at være den ene, der føler sig uden for. For som nævnt er der statistisk i hver klasse mindst to homoseksuelle.

Godt indspark

Det er ikke uden grund, at HiLS DiN MOR tidligere er prisbelønnet for netop at sætte LGBT+ på teaterdagsordenen og se se, om ikke de gør det igen. Offside er et super godt indspark i hele fodbold-Danmarks nok så mange pæne ord om at være inkluderende og forstående, men hvor vi endnu mangler at se de ægte reaktioner, når den første danske superliga spiller springer ud. Og jo, det kan lige fint være inden for håndbold, som fodbold.

Vi har jo set reaktionerne inden for en anden maskulin sport, ishockey da den professionelle ishockeyspiller Jon Lee-Olsen i 2019 sprang ud. Det gik jo rigtig fint, så vidt vi da ved.

Og mens vi venter på det vil Out & About anbefale DBU at købe nogle forestillinger og vise dem rundt omkring i de danske fodholdsklubber, for det kan givetvis være med til at afmystificere myten om, at der ingen homoseksuelle fodboldspillere er.

Alternativt kan FC København vise forestillingen ikke mindst i deres unge talentafdeling. Og dermed følge op på den donation på over 100.000 kroner, som de dagen efter premieren på Offside gav til Copenhagen Pride for Pridens arbejde inden for LGBT+.

 

Kort om forestillingen

Medvirkende: Mathias Bøgelund, Peter Schlie, René Benjamin Hansen

Dramatiker: Peter-Clement Woetmann

Instruktion: Mikkel Reenberg/Jacob Stage

Scenograf: Lise Marie Birch

Komposition/Lyddesigner: Viktor Dahl

Lysdesigner: Maria Pi

Varighed: ca. 60 min.

Spilleperiode: 26. oktober – 7. november 2021

Spillested: Folketeatret, Hippodromen, København K.

Co-produktion: HiLS DiN MOR + Teatret Masken

Tilskudsgivere: Statens Kunstfond, Hummel, Guldborgsund, Dansk Tennisfond (Bemærk: Dansk Tennisfond, ikke DBU!)

Billetter og spilletider finder du her.

Læs også: Verdens smukkeste dreng