KULTUR

Nørrebro får sin egen pride

Sidst Copenhagen Pride gik via Nørrebro var i 2010. Her under bjørneflaget på Nørrebrogade.
Foto: Brian Kjær Capkan

Nørrebro Pride er en realitet, og markerer sig som et alternativ til Copenhagen Pride. Men hvad siger Copenhagen Pride til konkurrencen?

Lørdag den 18. august kl. 13.00 fløjtes Copenhagen Pride i gang på Frederiksberg Rådhusplads. Præcis samtidig lyder startskuddet til Nørrebro Pride ved Nørrebro Station.

Ad Nørrebrogade går paraden til Dronning Louises Bro, og senere til Blågårdsgade, hvor der vil være aktiviteter for både børn og voksne indtil kl. 22. Hvem der underholder på Blågårdsgade er endnu ikke annonceret, men du kan følge med på Facebook her. Nørrebro Pride har torsdag middag 72 tilmeldte deltagere på Facebook, og knap 600 har vist interesse.

Københavns mest mangfoldige nabolag

Indtil videre findes Nørrebro Pride kun på Facebook i form af en begivenhed oprettet af Cecilie Noëlle Viet og Andrea Coloma. Sidstnævnte er nævnt som kontakt for yderligere oplysninger, men siger til Out & About, at hun ikke kan udtale sig i detaljer før efter Roskilde Festival.

Medarrangør Cecilie Noëlle Viet løfter dog lidt af sløret for, hvilke tanker der ligger bag Nørrebro Pride. På Facebook skriver hun i et opslag blandt andet:

”Vi vil nemlig gerne hylde Københavns nok mest mangfoldige nabolag, og lade Nørrebros LGBTQ+ miljø få den opmærksomhed som CPH Pride belejligt nok glemmer at tildele det!

Vi skal gå parade ned ad Nørrebrogade, og facilitere dialog, glæde og kærlighed på Blågårdsgade! Kom og fejr alle de LGBTQ+ personer, der alt for ofte udelukkes af det mainstream LGBT fællesskab med mig! Tag gerne dine stedforældre, din grandkusine, din studievejleder, din kantinekok, din grønthandler og din flaskedreng med! Det her event er for alle, der føler kærlighed for Nørrebro og solidaritet!”

Modtagelsen på Nørrebrgade fejlede ikke noget i 2010 da Copenhagen Pride sidst benyttede den rute.
Foto: Brian Kjær Capkan

Copenhagen Pride byde velkommen

Arrangørerne fremhæver på Facebook meget tydeligt, at Nørrebro Pride IKKE er arrangeret af Copenhagen Pride. Men hvad siger de hos Copenhagen Pride?

”Hos Copenhagen Pride hilser vi både nye initiativer og alternativer meget velkomne, og vi synes, det er fantastisk at Nørrebro i år får omend endnu mere regnbuesynlighed end sidste år, hvor der jo også blev holdt pride-aktiviteter på Nørrebro. At grupper, aktivister og privatpersoner har lyst til at bidrage til markering af pride i Københavns forskellige bydele, det er kun positivt, for desværre kan vi ikke selv være alle steder på samme tid”, siger Copenhagen Prides Kommunikationschef Thomas Rasmussen til Out & About.

”Regnbuen tilbage til Nørrebro” jubler

I 2016 oprettede Jesper Elmholt Gisli facebook-gruppen ”Regnbuen tilbage til Nørrebro”, der i dag har 161 medlemmer. Det skete angiveligt på baggrund af forlydender om jødiske homoseksuelle, som af frygt for deres sikkerhed ikke ønsker at deltage, hvis Copenhagen Pride går via Nørrebro. Med læserbreve og debatindlæg har Jesper Elmholt Gisli gentagne gange kaldt Copenhagen Prides ”bange” for at gå via Nørrebro. Det har medført en til tider ophedet debat.

Men den debat er måske fortid, for Jesper Elmholt Gisli reagerer med begejstring, da Out & About beder om en kommentar til Nørrebro Pride:

”Jeg bliver da helt glad. Anede ikke at nogen har taget sådan et initiativ, så jeg er glædeligt overrasket efter at have set den facebook-begivenhed du sendte mig. Som jeg hele tiden har sagt, så er Nørrebro Danmarks mest mangfoldige bydel, og derfor skal noget så mangfoldigt som Priden naturligvis også ind på Nørrebro – og jeg tænker at de tre initiativtagere garanteret tænker noget i samme retning. Nuvel, det er ikke et officielt Pride-arrangement, det siger initiativtagerne tydeligt, men det er ederhyleme et godt initiativ og et godt skridt i den rigtige retning. Jeg har allerede sat kryds i kalenderen 18. august, og jeg glæder mig – også på Nørrebros vegne.”

Du kan finde Nørrebro Pride som begivenhed på Facebook her.