ANMELDELSER

Min fantastiske, almindelige barndom som Niels

Niels Grønne fortæller levende om den kæreste, han aldrig fik
Foto: Jan Christensen

Niels Grønnes selvbiografiske monolog Mit Liv som Niels Version 2.0 er slet ikke så skrækkelig, som den lyder til. Man er godt underholdt hele vejen ned ad memory lane.

 

Tanken om en navlepillende, selvoptaget skuespillermonolog fra udkanten af Region Sjælland virkede angstprovokerende. Og foromtalen beroligede mig heller ikke, når man kan læse, at Niels Grønne har været i familiealbum samt fremfundet artefakter fra sin barndom. Det lyder bare umådeligt kedeligt og håbløst irrelevant.

Men det var det ikke.

Det er korrekt, at vi skal høre om Niels Grønnes opvækst, men fortællingen har hele tiden forbindelse til danmarks- og verdenshistorien. De mange billeder fra provinsens 60’ere og 70’ere er som at se et afsnit af Matador. Vi kommer omkring de mindst sexede egne af Danmark, fra Dronninglund til Faxe, over Sorø og Slagelse. Men med Niels Grønnes timing og fortælleteknik er der spænding og humor i hver en flække. På den måde bliver stykket en mere levende fortælling end noget besøg på et by- eller egnsmuseum.

Millennials ville også more sig

Med en overvægt af 50 år gamle billeder og anekdoter skulle man forvente, at fortællingen nok var mest relevant for Niels Grønnes jævnaldrende. Det er vel ok at lave teater for generation X, og så må generation Y gå et andet sted hen.

Men det var den ikke.

Der er børn i alle generationer, som har mistet, misrøgtet eller dræbt et kæledyr. Som er kommet til skade i kådhed. Eller har snydt i matematik. Her har verden ikke ændret sig. Med de sociale medier gælder det i dag om at føre sig frem og se godt ud – lige som dengang. Niels Grønne formår at gøre mig-mig-mig til noget interessent, og det kan vi alle lære af.

Stor fortællekunst – liden reflektion

Der grines godt på stolerækkerne i det lille Bådteater, og det er en rigtig feel-good performance. Vi følger mest Niels Grønnes barndom, men får også et indblik i han ungdoms eksperimenter, der ad mange sideveje har ført ham til den performer og alt-mulig-skuespiller, som han er i dag.

Niels Grønne filosoferer til sidst over sin barndom, der var præget af små forventninger og store frihedsgrader. Og konstaterer samtidig, at han mod sin vilje er single, og bag sig har to forliste ægteskaber med tilsammen 3 børn.

Måske der kommer en version 3.0, som kan forklare sammenhængen?

 

Info

Instruktion: Ina Maria Rosenbaum og Niels Grønne

Medvirkende dansere: Niels Grønne

Sted: Bådteatret i Nyhavn

Spilleperiode: Frem til d. 23. marts 2025.

Varighed: 1 time og 5 minutter

Billetter og spilletider finder du her. Link til køb af billet: