“Hvis jeg ikke havde skiftet køn, havde jeg næppe været her i dag”
Lige siden barndommen har René Erik Hansen følt sig som et andet køn, end han blev født som. Det har kastet ham ud i dybt mørke perioder. Nu har han samlet sin livsfortælling i bogen “Pluk”, der udkommer den 8. februar
René Erik Hansen blev født i 1959 som pige. Han voksede, med egne ord, op i en familie, der havde “en borgerlig tilgang til livet”. I barndomsbyen Ballerup gik han i kjole og legede med dukker. Men allerede fra 4-års-alderen undrede han sig over, at drenge eksempelvis kunne tisse stående. Og derfra fortsatte tankerne om køn nærmest hvert sekund af hans vågne liv.
Livet som kvinde blev for svært
“Forestil dig at kigge dig selv i spejlet, uden at vide, hvem du er. Sådan har mit liv været. Det har kastet mig ud i nogle meget mørke perioder i mit liv, fortæller René Erik Hansen i en pressemeddelelse.
René Erik Hansen gik gennem størstedelen af sin ungdom og størstedelen af sit voksne liv med følelsen af, at hans “hoved ikke var i overensstemmelse med kroppen”.
Det medførte, at han i 1998 fik en depression og kom i medicinsk behandling. For René var livet gennemsyret af angst. Flere gange har han kastet sig ud i selvmordsforsøg. Men transitionsforløbet fra kvinde til mand blev i nogen grad et vendepunkt.
Den fysiske forvandling begyndte han først i en meget sen alder. Det havde været svært for ham at finde information om behandlingsformerne. Men i 2006 startede René Erik Hansen på Sexologisk Klinik og i 2007 på hormonbehandling i privat regi.
Familie og venskaber er røget i processen
For René Erik Hansen var det splittelsen i ham, der var værst.
“Det har været vigtigt for mig, at jeg overgav mig fuldt ud til min nye identitet som mand. Jeg har måttet lytte til min inderste mavefornemmelse og handle på det”, fortæller han og fortsætter;
“Det har betydet, at der gik skår i familieforholdet, og der røg nogle venskaber. Men for mig var min nye identitet livsnødvendigt for mig”.
Nu er René Erik Hansen et nyt og bedre sted i sit liv. “Det bedste det nogensinde har været”, som han selv udtrykker det. Om end han stadig slås med tankerne. Normerne i samfundet har også rykket sig. Der er mere viden og nysgerrighed omkring transkønnede, mener René Erik Hansen.
“Det bedste, man kan gøre over for mig som transperson, er at møde mig med nysgerrighed. Det bygger bro mellem mennesker. Det hjælper mig, når andre mennesker gør det. Og så er jeg også nysgerrig over for dem”, uddyber René Erik Hansen.
Han vil dog meget gerne undgå, at bestemte fordomme hæftes på ham, fordi han er transperson. Han er hverken “woke”, “veganer” eller identitetspolitisk kriger. Han er blot menneske i sin egen ret – som alle andre.
Er nu “bedste-Erik” til fem børnebørn
René Erik Hansen fik før sin transition to børn med to forskellige mænd. Det første barn fik han allerede som 22-årig. Nu er han derfor “bedste-Erik” til fem børnebørn. Og i en mere moden alder er René Erik Hansen ikke i tvivl om, at han kan give sine venner og familie mere som mand.
“Jeg er en betydeligt bedre mand, end jeg er en kvinde. Jeg har taget mig selv ud af ligningen som mor. Men jeg er her stadig som person. Og hvis jeg ikke havde skiftet køn, ville jeg nok ikke være i live i dag. Men nu kan jeg leve, som den jeg er”, slår René Erik Hansen fast.
Erindrings- og debatbogen “Pluk” af René Erik Hansen udkommer den 8. februar på forlaget Indblik.