SAMFUND

Homopar har sagsøgt Kina

Et homoseksuelt par har som de første sagsøgt den kinesiske stat for at få lov til at indgå ægteskab. Nu er der faldet dom i sagen.

I Kina vinder man yderst sjældent en retssag mod myndighederne, og så godt som aldrig mod selve staten. Det har dog ikke afholdt det mandlige homopar Sun Wenlin og Hu Mingliang fra at sagsøge staten for at få lov til at indgå ægteskab.

Onsdag faldt der dom i sagen, og ikke overraskende tabte parret. De har dermed ikke lov til at indgå ægteskab.

Det skriver BBC onsdag.

Politiet forsøgte at presse parret

Kina anerkender ikke ægteskab mellem par af samme køn, men parret er de første til at udfordre den lovgivning.

Sun Wenlin og Hu Mingliang forsøgte i juni 2015 at registrere deres ægteskab, men blev afvist. Det fik dem i december til at anlægge sag mod staten.

Senere samme måned forsøgte politiet at få dem til at droppe sagen, da de aflagde Sun Wenlin en visit.

”Politiofficeren blev ved med at understrege vigtigheden af at få et barn, der kan bære familienavnet videre, men jeg kan ikke efterleve de holdninger, andre pålægger mig,” har Sun Wenlin udtalt ifølge BBC.

Ifølge Sun Wenlin siger den kinesiske lovgivning vedrørende ægteskab, at ægteskabet bør indgås mellem en kone og en husbond. Ikke mellem en mand og en kvinde.

Og det åbner op for en fortolkning, mener Sun Wenlin, som desværre ikke kunne overbevise retten.

Kina har en stram lovgivning, når det kommer til homoseksuelles rettigheder, men det er ikke ulovligt at være homoseksuel. Der er i disse år voksende opbakning til LGBTere i landet.