SAMFUND

FestugeGuide: Aarhus Festuge i regnbuens skær

Lysinstallationen Absorbed by Light af Gali May Lucas
Foto: Janus van der Eijnden

Det er atter tid til den traditionsrige Aarhus Festuge. Vi har set det alsidige program igennem og fundet et par interessante LGBT+ arrangementer frem.

Aarhus er fra den 26. august til 4. september fyldt med fest, farver og masser af stemning. Både stort og småt er på programmet. Fra den store Uofficielle åbning med GNAGS, forbi syngepiger i Tivoli Friheden, til Bluesbrothers tribude på Pustervigtorv. Hede DJ´rytmer på Gbar, loppemarked på Kromosom og høstfest for bonderøve på SLM.

Festugen, er igen i år et stort kludetæppe. Skal du have hele overblikket, er det klart festugens app, der gælder. Vi har kastet os ud fra fem-meter vippen og taget et hovedspring ned i programmet og fundet lidt regnbuefarvet, plus lidt bonus guf frem til jer.

Drags, drags og atter drags

Der er rig mulighed for få et kæmpe skud drag-energi med hele to store shows og naturligvis banko.

Sidstnævnte står den legendariske aarhusianske drag, selveste Miss Stella Starlight for. Det er efterhånden fast tradition, at hun indtager Klostertorv, for at styre slagets gang, når Ungdomskirken UngK byde på Drag Queen Banko. I år foregår det onsdag 31. august, kl. 16.00. Der er som altid rift om pladserne, da det er et af de populære “must” for mange vennegrupper.

Fredag 02.september, kl. 20.00, er der Aarhus Drag på Folkestedet . Værterne er Annie Rection (fra P3’s Dragcentralen) og Lathisya Adore (fra DR1’s Far Med Fjerboa). De lover højt humør, maser af glimmer. Regn med at alt kan ske når de fantastiske drags indtager scenen i stiletter og sky-højt hår.

Udover de to skønne ladys kan du opleve, Diana Diamond, Faux Moe, Karli Kuff og Mariah Freefall.

Dagen efter, lørdag d. 3.september, skal du indfinde dig på Klub22, hvis dit liv mangler lidt ektra dragmagi. Performancegruppen Afabulous Allies , som består af de to bioqueens; Nicky Feminem & Kat Ass Trophé, byder nemlig på showet: Express Yourself – A Night of Drag.  Også denne aften står skønheder i kø for at optræde. Du kan allerede nu glæde dig til Faux Moe, Nicole Adore, Judii Trench, Miss Cassy, Annie Rection og naturligvis Afabulous Allies selv.

 

Hopper du forbi det lille baggårdsteater: Rosenteatret, kan du opleve en skøn blanding af Burlesque og traditionel cabaret. Musik, komik og en verden af farver. Blomster, fjer og smukke (og lidt farlige) . Elegante ( og endnu farligere) kvinder. Magien opstår lige for øjnene af dig. Showet: Cabaret by Va Va Voom, med nogle af Danmarks mest spændende burlesqueperformere kan du fange den 27. august kl. 19.30.

Herfra kan vi da kun opfordre dig til at læne dig  tilbage og lade dig forføre.

 

Miss Stella Starlight klar til banko for UngK under festugen.
Foto: Pressebillede

Debat

Bag rådhuset, finder du byparken. Her er Kublen, hvor du under hele festugen, kan opleve en lang række foredrag, debatter og talks, der flere af dem bliver til podcast.

Du har mulighed for at komme til Queer Paneldebat med et af byens regnbuefællesskaber – LGBTQplus-Slænget!

Er du helt ny, allieret, eller bare nysgerrig af natur og vil du gerne lære mere om LGBTQ+ miljøet, så er det i Kuplen  1. september, fra kl. 15.30.

Panelet vil debatere spørgsmålene: Hvad vil det sige at være bi- eller panseksuel? Hvad vil det sige ikke at være ciskønnet? Det vil også være muligt at stille anonyme spørgsmål til paneldeltagerne

Det er altså en god mulighed til tage dine venner med, og få en hyggelig og oplysende eftermiddag.

Et par dage inden, nemlig den 29. august kl. 17.00, afholdes der en lignende debat på LGBT+ Cafeen, Kromosom. Her er debatten dog målrettet mod de unge mellem 13 og 17år. Derfor vil fokusset også være på problemstillinger der rør sig  i denne aldersgruppe. Denne aften er en del af Aarhus Festuges tilbud til de unge. Kalas hedder festugens særlige program til denne målgruppe.

Berliner-stemning 

Forestillingen: BERGHAIN havde sidste år verdenspremiere på Folketeatret og Det Kongelige Teater til CPH Queer Theatre Festival under World Pride 2021 i København. Herefter rykkede forestillingen til Bøssehuset, hvor der var totalt udsolgt til forestillingen hver aften. Nu kan den så opleves i Aarhus under festugen.

I Festugen besøger den teatret Katapult fra 1-3. september. En forestilling, der bedst kan beskrives som et raveparty på rulleskøjter. Vi følger en ung mand, der for første gang oplever den berømte og berygtede Berliner-natklub, Berghain. Technomusikkens hjemsted, hvor festen aldrig stopper. Berghain er et fænomen – natklubben er the mothership for techno-klubber. Alle kopierer deres ”code of conduct”. En live-DJ mixer beats, publikum danser med. Rundt om suser skuespillerne på rulleskøjter, alt imens de lokkende forfører publikum til at tage springet dybt ned i kaninhullet. En af hovedrollerne bliver spillet af, Chris Vincent, som mange i LGBT+miljøet kender blandt andet fra sin aktivisme og flittig brug af sin stemme og personlige fortælling. Simon Muschinsky (fra When Saints Go Machine), står for musikken.

Chris Vincent spiller en af hovedrollerne i Berghain om den berømte og berygtede technoclub i Berlin.
Foto: Pressebillede

Og det mere alternative

Vil man have mere undergrund,  blandet med det uventede og etablerede. Råt og med et tvist. Så er Alter Festival stedet. Festivallen ligger i festugen fra den 24.-27. august. Det gamle amtssygehus i Aarhus forvandles til et udstillingsrum, en koncertsal og et festlokale, hvor kunsten får plads til at blande sig på kryds og tværs. Idéen med Alter Festival er at lade kunstformer og udtryk mødes på kryds og tværs. Festivalen stritter altså i alle retninger, men stedet og den fælles energi er det samlende.

Du kan blandt andet opleve, Adam Shazard, der er en  pakistansk-dansk queer-kunstner og performer. Sharzard har dybe bånd til de kulturelle miljøer i Berlin. Men er bosat i København. De arbejder blandt andet med design i den eksperimenterende modescene og deres soloprojekt SHE CAN’T AFFORD MASCARA. Fredag præsenterer de en forestilling, der udfolder en personlig queer oplevelse af traumer og omsorgssvigt.

Lyder det lige lovlig alternativt? Så byder Mølleparken / M56;10 på musik. I løbet af alle festugens ti dage har ni Aarhus-baserede, udvalgte arrangører, håndplukket nogle af de bedste up and coming artister. De kommer bredt omkring i genrene, så tør du, udfordre dig selv lidt? Har du været forbi til en obligatorisk gang tyrolermusik, lækker jazz, irsk syng med og er fyldt op af gode-vibes fra de mange gode coverbands, fra byens mange telte, så er det måske ikke helt tosset, med et alternativ.

Foto: Modelfoto uzinterruptus-@zekewenders

Se byen fra nye vinkler

Har du taget partneren i hånden, din elsker eller måske du skal på date? Hvad så med at se byen fra en anden vinkel. I festugens program, er der også mulighed for dette. Hvordan ser Aarhus ud fra vandet? Det kan du nemlig få svaret på. Hop ombord på bådene, Den Blå Bro, der er festugens specialbyggede, soldrevne både. De er under hele festugen klar til at sejle dig rundt i åen og havnen og vise dig, hvordan byen ser ud fra den anden side.

En særlig lysrute, hvor du rundt om i byen kan opleve en lang række lysinstalationer er også tilgængelig under hele festugen. oplev for eksempel, On Blank Pages, af den spanske kunstnergruppe, luzinterruptus.  Den finder du på Bispetorvet, så centralt som overhovedet muligt. Det giver dig mulighed for at dele dine tanker og bruge de notesbøger, som er fæstnet kunstværket som en form for dagbog. I notesbøgerne kan du skrive det, du gerne vil dele med andre. Kunstnerne arbejder ud fra, at det er vigtigt at give plads og rum til fri tale. De mener, at det er blevet sværere at tale frit om, hvordan vi har det, og de tanker vi bærer rundt på.

Programmet for Aarhus festuge bugner med tilbud, så tjek det ud her.

Læs også: Copenhagen Pride Parade 2022