KULTUR

Er dette dit nye pride-flag?

Daniel Quasars bud på et pride-flag.
Foto: Daniel Quasar

En amerikansk designers bud på et nyt prideflag, der favner inklusion og progressivitet, er blevet mødt med støtte i brede kredse i USA. Hvad er meningen?

Det har ikonisk status. Det er kendt, elsket og hadet verden over. Det er letgenkendeligt og vækker stærke følelser. Regnbueflaget. Prideflaget. Skabt af amerikanske Gilbert Baker i 1978 til San Francisco Gay Freedom Day Parade 25. juni 1978. Det oprindelige flag havde otte striber, men pink og indigo-blå udgik af praktiske hensyn, og siden har vi kendt regnbueflaget med seks striber i rød, orange, gul grøn, blå og violet.

Sidste år blev en ny version præsenteret i den amerikanske storby Philadelphia den 8. juni, som en markering af begyndelsen på pridesæsonen. En sort og en brun stribe var tilføjet foroven, som et symbol for ikke-hvide minoriteter.

Det vakte voldsom debat på Facebook, da Out & About skrev om det intersektionelle flag. En debat som viser, hvor splittet LGBT-miljøet på mange måder er i Danmark, og som i mange tilfælde gik langt udover hvad der er en accceptabel tone i en debat.

Sabaah benyttede flaget i den efterfølgende Copenhagen Pride, og må forventes at gøre det fremover, hvilket mange andre i miljøet havde svært ved at acceptere.

Det intersektionelle prideflag fra Philadelphia vakte voldsom debat på Facebook i sommeren 2017.
’Relancering’ af det klassiske regnbueflag

Men nu udfordres vores holdninger til regnbueflaget igen. Denne gang af den amerikanske designer Daniel Quasar fra Portland i Oregon. Med udgangspunkt i det klassiske regnbueflag har Quasar designet en ny udgave

Quasar kalder sin ændring for en relancering med fokus på inklusion og progressivitet. ”Vi har stadig masser at kæmpe for, og der er stadig arbejde der skal gøres, og det ønsker jeg at fremhæve”, siger Daniel Quasar, og uddyber flagets grafiske elementer:
”Transflaget og de marginaliserede miljøers striber er tilføjet i venstre side af flaget, og har fået en pileform. Pilen peger mod højre, for at vise en fremadrettet progressiv bevægelse. Den venstre side er valgt for at vise, at der stadig er fremskridt at gøre. Vi bliver nødt til at fortsætte den progressive udvikling i alle dele af vores miljø”, fortæller Daniel Quasar.

Daniel Quasars bud på et nyt pride-flag.
Illustration: Daniel Quasar.
Spækket med symbolik

Da Daniel Quasar tager udgangspunkt i det klassiske regnbueflag, ligger symbolikken for de oprindelige seks farver fast: Rød (liv), orange (helbredelse), gul (sol), grøn (natur), blå (kunst) og violet (ånd). Daniel Quasars pileformede tilføjelse har også klart definerede betydninger: De lyserøde, lyseblå og hvide farver repræsenterer transkønnede, og de bruse og sorte repræsenterer marginaliserede farvede mennesker, samt mennesker der lever med aids, og de der ikke længere er iblandt os. Den sorte farve der omkranser de øvrige, har yderligere en betydning, da den også repræsenterer de stigmaer der omgiver dem.

Ikke en erstatning

“Jeg forsøger ikke at udskifte det klassiske regnbueflag”, slår Daniel Quasar fast overfor det engelske LGBT-medie Gay Star News, og uddyber: ”Det er blot endnu en mulighed på lige fod med de mange andre flag, som vi bruger til at vise vores pride. Hvis der er nogle, der vil bruge det, er det cool, og hvis ikke, er det også cool. Jeg er klar over, at det ikke appellerer til alle, og som jeg har sagt, er det ment som et supplement og ikke en erstatning.”

Daniel Quasar modtaget en overvældende positiv respons, og har via crowdfunding indsamlet over 14.000 dollars, og regner med snart, at kunne begynde at sælge sin version af regnbueflaget.