SAMFUND

Dom i sagen om vold mod Josue Medina Vasquez

Josue Medina Vasquez og Søren Pape Poulsen ved Danish Rainbow Awards – AXGIL i 2016.
Foto: Lone Israelsen

Der er faldet dom i sagen mod den 34-årige slovak, som i maj blev siget for vold og hatecrime, efter at han slog justitsminister Søren Pape Poulsens forlovede Josue Medina Vasquez i ansigtet.

Den 34-årig slovak er fundet skyldig i vold mod Josue Medina Vasquez ved at have slået ham i hovedet med et knytnæveslag. Straffen er 40 dages fængsel, og udvisning af Danmark med indrejseforbud i seks år. Desuden skal han betale sagens omkostninger. Det har Københavns Byret netop afgjort.

Slovakken bliver samtidig frifundet for at have sagt “I don’t like homos” i forbindelse med slaget.

Sagen kort

Torsdag den 17. maj blev en 34-årige slovakisk ishockeyfan sigtet for vold og hatecrime mod justitsminister Søren Pape Poulsens (K) forlovede Josue Medina Vasquez foran LA Bar i det centrale København. Sagen fik voldsom opmærksomhed, og blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var hurtigt ude med en fordømmelse, af det der i første omgang blev betegnet som en hatecrime.

Fredag den 18. maj fandt en byretsdommer dog ikke begrundet mistanke for, at der var tale om en hatecrime udløst af Josue Medina Vasquez’ seksuelle orientering. Derfor forblev den sigtede alene fængslet for vold, mens han forblev sigtet for både vold og hatecrime.

I dag fredag kom sagen endelig for en dommer i Københavns Byret, hvor den sigtede 44-årige slovak, der har siddet varetægtsfængslet i 50 dage, og Josue Medina Vasquez afgav vidt forskellige forklaringer om hvad der skete omkring kl. 3.30 om morgen den 17. maj.

Josue Medina Vasquez: Han slog mig i hovedet
Josue Medina Vasquez afgav sin forklaring, og fortalte hvordan han blev slået i hovedet foran LA Bar midt om natten.

”Lige pludselig er der én, der råber ad mig og slår mig”, fortalte han, og forklarede videre, at han oplevede slovakken som meget voldelig og aggressiv, og han var bange for, at han skulle slå ham igen.

Josue Medina Vasquez forklarede også, at han var en smule fuld og i godt humør, og derfor havde han ikke lagt op til slåskamp.
En lægerapport fra Bispebjerg blev læst op og dokumenterede, at Josue Medina Vasquez havde skader på kæben dagen efter episoden.

Sigtede: Han flirtede med mig

Den sigtede slovak havde dog en noget andet opfattelse af begivenhederne. Han arbejder til daglig som erhvervs- og skatteadvokat i Polen, hvor han også har en gravid kone og to børn. Han var i Danmark som tilskuere ved VM i Ishockey, og på LA Bar mødte han Josue Medina Vasquez, som han påstår flirtede med ham ved at tilbyde ham drinks.

”Han bød mig på noget alkohol flere gange. Jeg afviste ham. Så kom han og spurgte, om jeg ville gå med ham et andet sted hen”, fortalte slovakken i vidneskranken. Det afviste Josue Medina Vasquez under sin forklaring.

På et tidspunkt går begge parter ud på gaden, og det bekræftes af billeder fra et overvågningskamera.

Den sigtede forklarede, at Josue Medina Vasquez forsøgte at slå ham på armen, fordi han afviste ham. Senere påstår han, at Josue Medina Vasquez skulle have slået ham i hovedet, og at det gjorde ham vred, og at han derefter løb efter Josue Medina Vasquez. Det bekræftes af overvågningskameraet, som også viser, at slovakken skubbede Josue Medina Vasquez.

”Da han havde slået mig, var jeg sur, så jeg løb efter ham. Det kan godt være, jeg kom til at røre ham, men jeg slår ham på ingen måde”, forklarede den 34-årige slovak, som også nægtede, at han skulle have sagt ”I don’t like homos” i forbindelse med episoden.

Dørmanden er eneste vidne

Det eneste vidne udover de to parter i sagen var LA Bars dørmand. Han fortalte, at han så slovakken slå Josue Medina Vasquez. Han kan dog ikke huske, om det var med knyttet eller flad hånd. Han kunne heller ikke fortælle hvad der var gået forud for episoden.