Danske hummel støtter russiske LGBT-rettigheder
Det danske sportsmærke hummel sender økonomisk støtte til The Russian LGBT Sport Federation i anledning af VM i fodbold. Det sker via salg af regnbue-fodboldtrøjer og formålet er at promovere almen tolerance og specifik støtte til det russiske LGBT-miljø.
På Aarhus Havn hænger i disse dage en gigantisk 13 meter høj installation med en regnbuefarvet fodboldtrøje sammensat af regnbuefarvede fodboldtrøjer fra hummel. Over den gigantiske trøje står hummels mantra ”Change the world through sport” med tilføjelsen ”Buy a jersey and support russian LGBT+ rights.”
Overskuddet går ubeskåret til The Russian LGBT Sport Federation, der siden 2010 har arbejdet mod diskrimination af seksuelle minoriteter i russisk sport.
Fokus på LGBT-rettigheder
Ideen er at bringe hummels mantra ”Change the world through sport” til live i kølvandet på debatten om blandt andet seksuelle minoriteters rettigheder og sikkerhed under VM i fodbold. Installationen består af 120 specialdesignede fodboldtrøjer, hvor budskabet på russisk pryder brystet i de letgenkendelige kyrilliske bogstaver. Trøjerne lanceres torsdag samtidig med et anførerbind på hummels internationale webshop for at rejse penge og opmærksomhed omkring LGBT-sagen i Rusland.
”hummel har en historik med konkrete tiltag for at udbrede tolerance gennem sporten. Vi har gennem et stykke tid været engageret i LGBT-rettigheder i blandt andet Tyskland og herhjemme, samt pigefodbold i Afghanistan. Derfor var det naturligt for os at tage budskabet med i sommerens aktiviteter,” siger hummels kommunikationschef, Ulrik Feldskov Juul der har officiel titel af PR, Karma & Communications Manager.
Aktivisme vs. Pinkwashing
Mange firmaer forsøger at brande sig med regnbueflaget. Det sker gerne i forbindelse med prides, og det giver ofte anledning til debat i LGBT-miljøet. Er der tale om oprigtig støtte eller ”pinkwashing”?
Da Out & About taler med Ulrik Feldskov Juul onsdag aften, fortæller han om den lange proces frem mod den aktuelle kampagne. Bandt andet har han været i tæt dialog med formanden for The Russian LGBT Sport Federation, Alexander Agapov, som blandt andet har frarådet, at hummel direkte kritiserer Præsident Putin, og den russiske lovgivning der forbyder offentlig ”homo-propaganda”. En direkte kritik bliver af det russiske regime afvist som vestlig propaganda, og brugt af statsstyrede russiske medier til at vise vestens modstand mod Rusland i en national dagsorden til støtte for regimet.
”Vi er fyldt med respekt for deres arbejde. Derfor er vi også gået ind som støtter af det såkaldte Diversity House i Moskva, hvor vi blandt andet leverer kampagnematerialer og trøjer til LGBT-fodboldturneringen Footbal For All,” siger Ulrik Feldskov Juul, der overfor Out & About understreger, at kampagnen sker på de præmisser Alexander Agapov fra The Russian LGBT Sport Federation har defineret.
Bekymring for Agapov
Ulrik Feldskov Juul udtrykker samtidig bekymring for Alexander Agapovs fremtid: ”Alexander lavede en happening med et regnbueflag under Præsident Putins åbningstale under VM, og billedet gik verden rundt. Han blev udsat fra kraftig homofobi fra publikum og officials, men det var ikke ulovligt det han gjorde. Stadion er en ”FIFA-zone”, hvor det er det internationale fodboldforbund FIFA der bestemmer, hvad der må flages med. Og de har ikke forbudt regnbueflaget”, fortæller Ulrik Feldskov Juul og tilføjer, at de russiske myndigheder næppe sanktionerer Alexander Agapov så længe VM står på, men at han uden tvivl har påkaldt sig de russiske myndigheders opmærksomhed.
Fra Moskva til Aarhus
Det var egentlig meningen, at den kæmpestore regnbuetrøje skulle have prydet en af Moskvas centrale pladser, men med afsæt i råd fra eksperter i Moskva, der vurderede at budskabet ville være for kontroversielt og ikke ville opnå tilladelser på grund af den synlige regnbueaktivisme, valgte hummel at flytte gadeaktiviteterne til hjembyen Aarhus og den danske VM-fest på havnen, hvor også DR’s VM-studie også ligger.
”Seksuelle minoriteters rettigheder er et følsomt emne i Rusland. Vi gjorde os stor umage med ikke at optræde som en elefant i en glasbutik, men måtte til sidst sande, at vi risikerede at gøre mere skade end gavn. Desuden var vores russiske eventbureau ikke trygge ved at skulle løfte opgaven. Derfor har vi valgt at koncentrere vores lokale aktiviteter i Diversity House og samtidig sende et dansk budskab om accept og tolerance”, forklarer Ulrik Feldskov Juul, og tilføjer, at han håber både at sende et klart budskab og en stor check afsted til LGBT-organisationen i Rusland.
Sælges online
Trøjerne sættes til salg online torsdag i Danmark, Tyskland og England, samme dag som Danmark tørner sammen med Australien ved VM i fodbold der afholdes i Rusland.
Salget af de specialdesignede regnbuetrøjer og anførerbind fortsætter mens VM står på, og al overskud sendes direkte og ubeskåret til The Russian LGBT Sport Federation. Trøjerne fås i de seks regnbuefarver, og logoet på ærmet er fra Russian LGBT Sport Federation. Prisen er 250 kr. og med i prisen følgeer et regnbuefarvet anførerbind. En oplagt pride-trøje?