Budskabsfyldt Pridekabaret

Foto: Johan Klitgaard

Premieren på The Rainbow Cabaret satte Aalborg i den helt rette kabaretstemning, med alt hvad der høre til af glitter, kreativitet og noget på hjertet.

Det er atter fredag, Danmark vandt ikke EM, skybrud på skybrud har overtaget og en Delta-variant stjæler overskrifter. Vi skriger: giv os glimmer. Så forventningerne er høje ved fredagens premiere på The Rainbow Cabaret. Vi trænger til et ordenligt skud kabaretmagi.

Aalborg kaldes af nogen for Nordens Paris og det må være det perfekte udgangspunkt, for et helt nyt kabaretkoncept. En genre der kan dateres tilbage til 1800 tallets Paris. Mange i vores miljø, vil nok trække Berlin med ind i den ligning. Den tyske hovedstad er kendt for sine kabareter og varieteer, på de små scener og klubber. Det handler om den intense og direkte kontakt til publikum, som når man oplever et dragshow i en tætpakket gayclub. Det Hem’lige Teater i Aalborg opfylder alle kriterierne i den retning, med sine intime og rå rammer.

Det har et stykke tid været en drøm at kunne samle sit eget cast og skabe en omrejsende kabaret, for producent, Michael Skytte Nielsen aka Helena Heavensky. Han medvirker også selv i showet, og det er tydeligt, at det er hjerteblod, det skinner igennem, både hos ham og de medvirkende.

The Rainbow Cabaret
Hele castet til premieren på the Rainbow Cabaret. 
Foto: Johan Klitgaard

Fuld skrue på budskab og Pride

Aalborgenserne har som mange andre måtte undvære deres Pride igen i år. Men kabareten har været en kærkommen mulighed for at få lidt ægte Pride-stemning alligevel. Der er skruet op for de helt store budskab og det går klokkeklart igennem – Vær den du er – Elsk dig selv og den du vil.

Fra start til slut, får vi regnbuefeeling og Pride. Det ligger som et tykt lag showet igennem, skåret ud i pap. Vi starter med: ”I Am What I Am” og castet der danner regnbueflaget side om side i hver sin farve kjole, herfra støder vi på den ene klassikere efter den anden: ”Lili Marleen”, ”Somewhere Over the Rainbow”, ”Diamonds Are A Girls Best Friend”, ”Single Ladies”, ”Proud Mary”, bare for at nævne lidt.

Vi får også nyklassikeren, sangen, der tog verden og LGBT+miljøet med storm: ”This Is Me” fra filmen The Greatest Showman. Det hele er yderlig krydret med monolog, dans- og voiceovers om, at man skal acceptere sig selv, at der stadig er noget at kæmpe for, samt LGBT+ fakta og historie. De er med andre ord gået all in. De burde tage på rundtur til samtlige Prides i Danmark, sikken fest det ville blive.

Det kan måske virke for meget, men det virker. Specielt i en tid, hvor vi diskuterer om regnbueflaget kan være en del af fodbold eller ungarsk lovgivning. Tbilisi Pride angribes med vold og hate og en ung fyr må lade livet i Spanien, grundet sin seksualitet, så er det nok ikke helt ringe at kippe en ekstra kraftig gang med flaget. Har vi ikke alle desuden brug for at blive bekræftet personligt en gang imellem om, at det er okay at være os selv? Så tak for det. En mind booster.

The Rainbow Cabaret
Der er masser af fede dansemoves i The Rainbow Cabaret.
Foto: Johan Klitgaard

Mod på at fortælle

Et af showets stærkest elementer de to sammenhængende numre: ”Im blue”,  misfoster står med alt sin hæslighed, samt følen forkert og Troye Sivans ”Heaven”, hvor lagende skrælles af, så kun det indre og helt nøgne står tilbage. Men er det nok?. I det sidste numre connected til en sanger, der fortæller samme historie. For vi er vel aldrig helt alene, der er andre der har samme tanker og går igennem det samme. Fortolkningen står åben, men stærkt er det.

Og så kommer vi ikke uden om at ”This Is Me” er en powersang, specielt når den leveres med den styrke den gør i showet.

Der er en vilje og et mod til at fortælle, det mærkes specielt da, Jacob Damsgaard Ditlev, nøgen, fortæller sin personlige rejse som homoseksuel, på en helt tom scene, kun i en lyskegle.

Først krøllet sammen og famlende, siden oprejst og rank.

Castet er på og man får den helt tilpasse mængde af glitter, glimmer og rober. Man imponeres af Ylva Maia, der kan de mest vilde ting med hendes krop (såsom at give sig selv mascara på med fødderne) og Judii Trench kræftfulde stemme, der trænger igennem, specielt i hendes sange i anden del af showet.

The Rainbow Cabaret
Judii Trench med dansere.   
Foto: Johan Klitgaard

Er der flow?

Alt står dog ikke helt skarp, der er lidt ujævnheder og så er der noget med dramaturgien og dermed flowet i showet som halter. De beskriver selv showet som et mix af den klassiske kabaret, den showstoppende musical og den moderne musik.  Måske er der lidt for mange af de showstoppende skønne numre og for lidt af de festboostende, i hvert fald ender flowet med at blive lidt ujævnt, kurven går lidt for meget op og ned i energi, ikke fra performernes side, men de enkelte musiknumres.

Man når lige at få pulsen op og klappeklar (man vil så gerne være med) i et nummer, inden der kommer et stille. Det skal varierer, men måske buerne skal være lidt større, så flere up-tempo numre f.eks. kommer efter hinanden. Sammenhængende/skiftene imellem de enkelte numre kunne også gøres mere elegante, så der også her skabes lidt mere flydende flow. Det gør at showet ikke løfter sig helt.

Der måtte også gerne skrues lidt op for den vildskab, råhed og humor der er tilstede. Bare giv den gas, der puttes en smule med det hist og pist. Det er skønt når det sker og man kan se det er der.

Giv energien videre

Men, når det er skrevet, så pyt, for man får smil på læben, går glad derfra og vil du ha et skud Pride-energi, så kom afsted, hop ind og se dem. De spiller dog ikke mere, så det hedder vel nærmere: Hyr dem.

There’s No Business Like Show Business til at skinne igennem og redde en regnfuld verjrudsigt.

Jeg giver The Rainbow Cabaret fire skinnende smukke regnbuestjerner, håber de kommer ud til nye steder og glæder mig til at følge dem og deres videre færd. Pøj pøj.

 

Info

The Rainbow Cabaret.

Producent og medvirkende: Michael Skytte Nielsen (Helena Heavensky).

I samarbejde med: Det Hem’lige  Teater og Aalborg Pride.

Øvrige medvirkende: Claire Couture (Christian Bengaard), Judii Trench (Erik Bekker Hansen), Line Staun Jensen, Ylva Maia, Jacob Ditlev, Morten Kristensen, Conny Thur, og Rikke Lillevang.

Følge The Rainbow Cabaret på Facebook her.

Læs også: WorldPride afslører de første musiknavne