ANMELDELSER

BAMSE trækker på hele følelsesregistret

Anders W. Berthelsen spiller rollen som Flemming Bamse Jørgensen som døde nytårsdag 2011.
Foto: Martin Dam Kristensen

Filmen om Flemming Bamse Jørgensen, BAMSE, går rent ind hos Out & Abouts anmelder. Det til trods for, at jeg egentlig ikke er speciel Bamse fan. Flot præstation af Anders W. Berthelsen, der tog mange kilo på til rollen, og selv lægger stemme til Bamses mange tekster. PS: Husk Klinex.

Da jeg for nylig hørte, at der var lavet en film om Bamse tænkte jeg, godt man ikke er kendt. For er det rimeligt og ok at lave portrætfilm af afdøde kendisser, når de er døde, og ikke kan tage til genmæle?  Er det rimeligt at endevende afdøde personers liv, på godt og på ondt, og dermed måske lægge personens liv til offentlig beskuelse?

Vi har set det med de danske film Spies og Glistrup, og Dirch, men også med de udenlandske om Freddy Mercury i filmen Bohemian Rhapsody. Om Edith Piaf i filmen Spurven, og om Tiuko Laaksonen i filmen Tom of Finland.

Filmen Rocket Man er i kategori for sig, da Elton John som bekendt stadig er i live, selv har været med inde over manuskriptet, og tillige er producer på filmen.

Bamse overrasker

Anderledes med den nye film BAMSE. For nu kommer filmen om Flemming Bamse Jørgensens liv. Om forsangeren i Bamses Venner, der døde nytårsdag 2011. Men her er det mig en trøst, at Käte Jørgensen, Flemming Bamse Jørgensens enke, sammen med deres børn, Tine og Theis, har været inde over manuskriptet. Og dermed sagt god for rigtigheden af den historiske del.

Når jeg hører ordet Bamse, så tænker jeg straks på forsangeren i Bamses Venner, stor mand, AGF-fan, langt hår og store smækbukser. Men Bamse var naturligvis meget mere og andet end det. Alt det andet kendte jeg dog ikke noget til. Før nu.

Efter at have set filmen BAMSE, sådan som hans liv præsenteres i den nye film af Henrik Ruben Genz, så får jeg straks et helt andet, og langt mere nuanceret billede, af en stor mand. Et billede af en mand, der kæmpede med sit ophav og sig selv. Om hans livslange stræben efter anerkendelse og kærlighed fra sine adoptivforældre. Men også billedet af en familiefar, der så gerne ville sine børn og sin kone det bedste. Og som så gerne ville musikken og sangene, som vi alle, Bamse fan eller ikke, kender så godt. Det lige fra I en lille båd, der gynger, videre til Vimmersvej, og Hvorfor går Louise til bal, samt Melodi Grand Prix sangen Tænker altid på dig.

Historien kort

Flemming Bamse Jørgensen er ud af en søskendeflok på 12. Moderen er den samme til alle, mens fædrene er flere forskellige. Hvem, ved man ikke i alle tilfælde, da moderen ernærer sig delvist som prostitueret.

Som den eneste bliver Flemming Bamse Jørgensen anbragt på børnehjem. Her hentes han 4-år gammel af sin adoptivfar. Adoptivforældrene er barnløse, men da de har en fabrik, mangler de en til at tage over. Håbet er at adoptivsønnen en dag kan og vil blive fabrikkens nye direktør.

Det ligger dog ikke i adoptivsønnen Flemmings tanker. Han elsker musik, og vil være musiker. Og dermed er lagt op til konflikt, mangel på anerkendelse og respekt fra især faderens side. Og netop det er en ikke uvæsentlig del af filmens omdrejningspunkt.

I klip frem og tilbage i Flemming Bamse Jørgensens liv, fra lille adoptivsøn og til hans voksenliv og alt for tidlige død, får vi et særdeles flot, men også meget nuanceret billede af en kunstner, der søgte sit biologiske ophav. Samtidig havde han svært ved at forstå, at netop han var blevet bortadopteret, mens hans 11 søskende  betegnede ham som den heldige, der var blevet bortadopteret.

I rollerne

Anders W. Berthelsen gør en flot figur, undskyld udtrykket, som Flemming Bamse Jørgensen. Han har taget adskillige kilo på for at udfylde rollen, og har valgt selv at synge sangene. Og jo, naturligvis kan man høre og se, at han af gode grunde ikke er forsangeren i Bamses Venner, men det skæmmer på ingen måde. Han gør det super godt, så vi helt glemmer, at han ikke er den oprindelige Bamse.

Johanne Louise Schmidt er en særdeles troværdig partner som Bamses hustru Käte. Hun er stram, kærlig, og den der støtter op, når Bamse, har det sværest. Hun hjælper med tekster og melodier. Og da Bamse på et tidspunkt får at vide at han ingen ryggrad har, medgiver han det, og siger netop Käte er hans ryg. Hun er der for ham i med- og i modgang, og som kvinden der venter hjemme med natmad, når Bamse og vennerne, kommer hjem fra job.

Hun støtter ham tillige i hans evige kamp for anerkendelse hos især hans far, men giver ham også ro, når bølgerne går højest.

Hans far som ung spilles skræmmende godt af Johannes Nymark, men også Henrik Birch som hans far i voksenlivet, spilles godt.

I mindre roller, blandt andet i pølsevognen, som Flemming Bamse Jørgensen, jævnligt frekventerer seer man Jacob Haugaard, og såmænd AGF-drengen Stig Tøfting.

Ikke en feel good film

BAMSE kan bestemt ikke betegnes som en feel good film, men kan bestemt betegnes som en must see film. Historien har sine lykkelige og glade øjeblikke, men flere af de triste og melankolske øjeblikke. For sådan var en stor del af Flemming Bamse Jørgensens liv.

Vil man se en film, hvor man ikke går ud af biografen og tænker, nå ikke andet, eller nå det var det, så er det ikke filmen man skal se. Men vil man se en film med mening, med kant, med en virkelig historie om et levet liv, på godt og på ondt, så skal man se BAMSE.

Efter denne anmelders mening er BAMSE en fin kærlig hyldest til en af vores store dansktop sangere, og absolut en must see film. Denne anmelder vil gerne se den igen – også selvom den koster en pakke Klinex eller to!

Out & About giver BAMSE 5 fine stjerner, men nævner at min ledsager ved filmvisningen mente, at den fint kunne trække 6 stjerner.

 

Holdet bag filmen

Instruktør: Henrik Ruben Genz

Manuskript: Bo Hr. Hansen og Henrik Ruben Genz

Producer: Bo Ehrhardt, Jan Frifelt, Lise Uldbjerg Jørgensen

Distribution: Nordisk Film Distribution

Spiller: Biografer landet over

 

Skuespillere

Flemming Bamse Jørgensen: Anders W. Berthelsen

Käte Jørgensen: Johanne Louise Schmidt

Flemmings far: Henrik Birch

Flemmings mor: Charlotte Bøving

Flemmings far – ung: Johannes Nymark

Flemmings mor – ung: Clara Ellegaard

John Madsen: Lars Ranthe

Jonna: Signe Egholm Olsen

Flemmings bror: Mikkel Vadsholt

Jes: Brian Lykke

Bjarne: Jacob Madsen Kvols

Billetter og spilletider finder du her.

Læs også : 74 årig debutant synger om kærlighed mellem mænd