SAMFUND

Ny bog beskriver aids-krisens Danmarkshistorie

Den røde sløjfe – symbolet på solidaritet med HIV-positive og dem, der lever med AIDS.

En ny bog fortæller om aids-krisen i Danmark og dens historie. Fra fakta, det dødsalvorlige, det rørende og ubærlige, til det kulørte, festlige og livsbekræftende. En dækning af Aids-krisens Danmarkshistorie på godt og ondt.

På det kongelige Teater har forestillingen: Arven, trukket fulde huse både i år og sidste år. Forestillingen, der sidste år blev belønnet med en Danish Rainbow Award har i den grad taget publikum med storm. En forestilling, der fortæller om tiden, hvor hiv og aids for alvor blev en del af hverdagen. Men også den arv, vi som borgere må leve med.

“Aids-krisens Danmarkshistorie” præsenterer os for hele fortællingen om dengang i 1981, hvor aids ramte Danmark. Om de efterfølgende år, hvor sex blev livsfarligt, og, hvor 1970’ernes frie kærlighed erstattes med frygt, mistænksomhed og kondomer.

Fortæller om panikken, der bredte sig i det danske samfund. Hvordan man blev smittet var ingen helt klar over. Myterne var derfor mange. Det eneste nogenlunde sikre var, at sygdommen var voldsom og havde dødelig udgang for der fandtes ingen behandling.

Pressen var hurtig til at dømme. Den nye sygdom ramte bøsserne med deres vilde sexliv med mange skiftende partnere. De måtte da selv være skyld i sygdommen og dens udbredelse, og gav den tilnavne som “bøssepest” og “bøssekræft”. De “kristne” mente det var guds straf, for et usømmeligt liv. Alt dette sætter  bogen “Aids-krisens Danmarkshistorie” i perspektiv.  En historie fra tiden da hiv/aids, frygt og død kom til at præge sex og kærlighed – frem til kombinationsbehandlingens indtog godt femten år efter sygdommen for første gang dukker op i Danmark. En behandling, der gør at hiv/ aids ikke længere behøver at være dødelig.

Forsiden på den nye bog som udkommer den 23. oktober, 2024, på Gads Forlag.

Vil folde historien ud

Med bog ønsker Gads Forlag, der udgiver bogen at udfolde den mangefacetterede historie om aids-krisen i Danmark. Det er historien om bøsserne, der skulle finde sig selv, mens de begravede deres venner og kærester og selv blev syge. Det er historien om bløderne, som i meget store procenttal blev smittet med aids. Det er historien om sexarbejderne og stofbrugerne, hvis barske liv blev om muligt endnu hårdere.

Men det er også historien om aktivisme, sammenhold og håb. Samt sexpositive og frække oplysningskampagner, der forargede mange, men også lærte en hel generation at bruge kondom og tale om sikker sex.

Budskabet om sikker-sex kommer først rigtigt i fokus midt i sidste halvdel af 1980’erne. Her benytter Sundhedsstyrelsen sig af kendte navne som Anne Linnet, Thomas Helmig, Sanne Salomonsen og Søs Fenger til at få budskabet om sikker sex ud til alle. Med sangen “Den jeg elsker, elsker jeg” sætter man nye standarder for hvor bredt en kampagne kan komme ud.

Med andre ord er det den brede fortælling, i stort og småt, som er gældende i bogen, og som giver den samlet fortælling. Kort sagt aids- krisens Danmarkshistorie.

Den ny bog om den danske aids-fortælling rammer boghandlerene 23. oktober.

Information

Titel: Aids-krisens Danmarkshistorie.

Antal sider: 336 sider.

Forlag: Gads Forlag.

Udk. 23. oktober 2024.

Bogens forfattere er:

Michael Nebeling Petersen (f. 1978) er køns- og seksualitetsforsker på Københavns Universitet.

Tobias de Fønss Wung-Sung (f. 1980) er historiker ved Københavns Universitet.

Bolette Frydendahl Larsen (f. 1981) er kultur- og kønshistoriker på Københavns Universitet.

Camilla Bruun Eriksen (f. 1985) er kultur- og kønsforsker på Københavns Universitet.

Mons Bissenbakker (f. 1975) er kønsforsker ved Københavns Universitet.

Bud på supplerende læsning

Inden, efter, eller samtidig med at du bestiller den nye bog,  kommer her fire bud på bøger du kan supplere og udvide emnet med, ved at læse.

  • Da Døden Blev Aflyst 40 År Med Aids. Bog af forskellige forfattere.

En antologi med beretninger om at få hiv, overleve hiv og leve med hiv. Bogen er skrevet og fortalt af mennesker, der alle selv har hiv. Den indeholder otte personlige beretninger fra centrum af aids-epidemien helt fra de tidlige år.

  • Sovende børn. Bog af Anthony Passeron.

Sovende børn er en sand historie. Et indlevende vidnesbyrd om aids-epidemien i 80’ernes Frankrig. En familietragedie. Og et eklatant spændende indblik i forskning som prestigefyldt kapløb, dengang hiv-virussen skulle kortlægges.

  • Dem jeg elsker elsker jeg: Kim Schumachers mange liv. Bog af Ralf Christensen og Simon Lund.

Kim Schumacher er en af dansk popkulturs mest ikoniske stemmer og formidlere, som tryllebandt en hel nation i 1980’erne med sin lysende entusiasme, unikke speedsnak og indgående kendskab til dansk populærkultur.

Ralf Christensen og Simon Lund portrætterer det hele menneske bag Kim Schmumacher, og hvad han var rundet af i denne biografi, som samtidig også skildrer tre årtiers kulturelle udvikling og samfundsmæssige strømninger.

  • Boystown. Bog af Rebecca Makkai.

Boystown (eng. The Great Believers) er meget gribende prisvindende og anmelderrost roman om venskab, kærlighed og tab under 80’ernes AIDS-epidemi i USA.

Stop Aids Kampagnen og Aids-Linien (1986)

Susse Wold hyldet med en historisk Rainbow Award

Madame Arthur (1973)