Copenhagen Gay and Lesbian Filmfestival (1986)
I 1986 tog LBL (i dag LGBT-Danmark) initiativ til at starte Copenhagen Gay and Lesbian Filmfestival, som i 2011 ændrede navn til MIX Copenhagen, LesbianGayBiTrans Film Festival.
Filmfestivalen er Danmarks ældste årligt tilbagevendende og stadigt aktive filmfestival, samt en af verdens ældste LGBTQ-filmfestivaler.
Selv om filmfestivalen nu er mere end 30 år gammel, så er meget stadig, som det plejer at være. Først og fremmest er det stadig frivillig arbejdskraft, som sørger for, at filmfestivalen ruller. De frivillige bruger meget af deres fritid på at gøre filmfestivalen til en spektakulær begivenhed ikke blot for LGBTQ-miljøet, men også for hele København og langt ud over byens grænser.
Man kan også være sikker på, at man under filmfestivalen både møder mange af dem, man kender, og en hel masse andre, som kun sjældent eller måske aldrig kommer i miljøet. Filmfestivalen er nemlig blevet en af de helt store begivenheder i det bøsse/lesbiske-miljø.
Hvad der derimod har ændret sig gennem årene, er filmene. Dels er udbuddet af bøsse/lesbiske-film blevet større, og dels er kvaliteten blevet meget bedre. Ligesom der er blevet plads til de små, skæve og smalle film.
Homo-tro
Kravet til alle filmene er, at de skal fortælle en god historie og være ”homo-tro”. Det gælder selvfølgelig både kortfilm som spillefilm.
Det at ”være homo-tro” fik betydning for, at MIX Copenhagen i 2018 valgte at boykotte filmen ”Den danske pige” fra 2015, hvor Eddie Redmayne spiller hovedrollen som den transkønnede Lili Elbe – den første transkønnede person i verden, i 1931, som fik foretaget en kønsskifteoperation.
Filmfestivalen begrunder deres valg om at boykotte filmen med, at man så det som et problem, at transkønnede skuespillere ikke bliver castet til roller som transkønnede.
Men det at filmfestivalen gennem flere år har fået kritik for deres visninger af film, hvor ikke-transkønnede spiller roller som transkønnede, har helt sikkert også haft stor betydning for, at man valgte at sende et signal i håbet om, at man kunne påvirke beslutningstagerne til at caste transkønnede personer til at spille de transkønnede roller.
Dette valg har så også betydet, at der ikke vises spillefilm med transkønnede i år, da det simpelt hen ikke har været muligt at finde nogen, hvor transkønnede spiller transrollerne.
Men nogle ganske få korte film om transkønnede vil man dog kunne opleve, nemlig tre korte fiktionsfilm og nogle små dokumentarfilm om transkønnede.
Se mere på MIX Copenhagen
Kilder: MIX Copenhagen, PAN-bladet, Out&About og dr.dk