Simon Emil Ammitzbøll er en af Folketingets fire åbne homoer. Han er politisk ordfører og gruppeformand i Liberal Alliance.
2005 blev Simon Emil Ammitzbøll valgt til Folketinget for De Radikale. Men siden 2009 har han repræsenteret Liberal Alliance, hvor han rangerer som nummer to, lige under partileder Anders Samuelsen.
Liberal Alliance har stemt for lige rettigheder for homoseksuelle par til at indgå ægteskab, søge om adoption og få anerkendt medmoderskab på lige fod med faderskab.Til gengæld stemte Liberal Alliance imod loven, som giver transkønnede ret til selv at bestemme deres juridiske køn.
– Valgperioden lakker mod enden. Hvordan synes du, Helle Thorning-Schmidts regering har klaret sig på LGBT-området?
“En af de ting, som vi gik til valg på i Liberal Alliance, var, at homoseksuelle kunne få lov til at indgå ægteskab. Derfor er vi selvfølgelig glade for, at det er blevet gennemført. Det mener jeg det var blevet, lige meget hvilken regering der var kommet, for havde vi fået de afgørende mandater for en borgerlig regering, havde vi gennemført det med oppositionen. Lige ret til ægteskab er en stor og vigtigt ting for mig, og jeg synes, det var ærgerligt, at regeringen ikke ville gennemføre den fulde model fra starten: Altså det med medmødre, som først kommer nu. Vi synes, at medmoren skal være godkendt som mor fra fødslen.”
– Er Liberal Alliance åbne for at lade lovgivningen afspejle, at et barn kan have tre eller fire forældre?
“Nej, for der er nogle komplikationer, som ikke bare er lige til at svare på, selv om det på den korte bane kan lyde rigtig godt. Men hvad så når de fire forældre bliver uenige? Ender det med otte samværsforældre?”
– Så du og Liberal Alliance holder fast i, at et barn maks. skal have to juridiske forældre?
“Ja, juridiske! Jeg har selv forældre, som blev skilt, da jeg var fire år, så jeg har haft fire forældre og synes ikke, der er noget mærkeligt i det. Men de juridiske komplikationer ved at anerkende flere forældre er ikke sådan lige til at gennemskue – for nu at sige det, som det er.”
– Liberal Alliance stemte imod at give transkønnede fri adgang til juridisk kønsskifte. Var det alligevel for liberalt til Liberal Alliance?
“Ja, det var det jo så, kan man sige. Vi er med på, at du selv skal kunne vælge, om du vil have foretaget en operation, og det synes jeg, regeringen mang- ler at få på plads. Vi er også med på, at så længe det offentlige skal betale, så kan du tage pengene med til andre EU-lande, hvis du mener, der er en bedre behandling der. Men i forhold til loven om juridisk kønsskifte så synes jeg igen, at vi kommer ind i noget, som det er svært at overskue de juri- diske konsekvenser af. Hvis du nu juridisk set er en mand, men fysisk set en kvinde, så har kvinder nogle rettigheder, hvis de får børn, og så skal du også have de rettigheder. Vi er fuldstændig åbne over for, at folk kan skifte køn, efter eget valg, og det skal staten ikke blande sig i. Men vi mener, man fysisk skal skifte køn, før staten skal gå ind og juridisk anerkende det.”
– Er der noget LGBT-politisk, som du vil prioritere i næste valgperiode?
“Jeg mener, at vi er meget tæt på at være i hus. Jeg tror, det var Elna Munch, et af de første fire kvindelige folketingsmedlemmer, som efter kvinderne havde fået stemmeret sagde: ‘Nu er resten op til kvinderne selv.’ På samme måde mener jeg også, på den brede pensel, at resten er op til os selv: For dig og mig at vise, at man kan gøre det, man drømmer om, når man er homoseksuel. Så kan det være, at der er særlige udfordringer med hensyn til sygdom, selvmord og beskæftigelse – jeg tror, der er mange, som misforstår, hvad Liberal Alliance er for et parti.
Når vi ønsker mindre skat, flere i arbejde og bedre økonomi, så er det ikke fordi, at vi ikke vil hjælpe dem, som har brug for det socialt og sundhedsmæssigt. Det er tværtimod fordi, det er forudsætningen for, at vi har råd til at hjælpe dem med særlige behov.”
Læs også: Miljøpolitikken er det vigtigste