En hyldestkoncert til kærligheden bliver lige nu skabt i et stærkt samarbejde mellem Horsens Pride og den lokale Horsens Klosterkirke. Sognepræst Ane Helgestad Bjerregaard fortæller om kirkens åben- og rummelighed.
Det er sommer i Danmark og for mange står den på sommerferie. Det gælder også for et helt særligt kor i Horsens. Her har man kunnet melde sig til Pride koret, der har øvet siden maj. Anstrengelserne skal munde ud i en koncert, der hylder kærligheden. En koncert, der finder sted fredag den 23. august, dagen før Horsens Pride.
Koncerten er et samarbejde imellem den lokale kirke Horsens Klosterkirke og Horsens Pride.
Out & About har spurgt sognepræst Ane Helgestad Bjerregaard om det særlige projekt og om LGBT +, musik og kærlighed vs kirken generelt.
Tør hvor andre tøver
Lad os bare starte ved det helt basale. For hvorfor har Horsens Klosterkirke overhovedet valgt at samarbejde, samt at støtte op om Horsens Pride?
”I Klosterkirken har vi en vision om at turde, hvor andre tøver, og det ligger nærmest i kirkens DNA. Vi er både med- og modspillere til det samfund – og den verden – vi lever i”, fortæller Ane Helgestad Bjerregaard.
”Siden 2019 har vi hængt vores Regnbueflag op på kirkens mur for at vise, at vi er her for alle. Måske særligt for alle dem der oplever og føler sig udstødte, Så det faldt os helt naturligt at samarbejde med Horsens Pride”, tilføjer sognepræsten.
Mange måder at være kirke på
”Pride er jo mange ting, men i bund og grund handler det for os som kirke om, at alle skal have lov til at være, som Gud skabte os. At vi skal have lov til at elske, dem vi elsker og også få en oplevelse af at være elsket”, fortæller Ane Helgestad Bjerregaard, da hun bliver opfordret til at fortælle, hvad Pride betyder for hende og kirken.
Vi kommer nok ikke udenom, at mange LGBT+ personer har haft det lidt anstrengt med det at komme i kirken, samt at kunne være en del af dets fællesskab. Og det ved og forstår Ane Helgestad Bjerregaard også godt.
”Den måde, jeg tænker, Biblen er blevet skrevet på, er med Guds kærlighed som fortegn. At vi som mennesker skal møde andre med åbenhed og nysgerrighed. Derfor er det ærgerligt, når menneskers snæversyn lægges ind i Biblens ord, så vi fordømmer og udelukker hinanden. Har man mødt denne form for kirke. Den der siger, at du er god nok, men kun hvis sådan og sådan, så forstår jeg, at det kan være svært at træde ind i kirken. Så bliver tærsklen derind både for høj og ubehagelig. Heldigvis findes der mange måder at være kirke på. Så jeg håber, folk kan finde frem til en kirke, der taler ind i den livssituation, som de står i. Hvor de igen kan få en oplevelse af at være accepteret for det hele menneske, som de er”.
Vi kan ikke altid enes, men få udvidet vor horisont
Det er ikke nogen hemmelighed at ikke alle er glade for, at der åbnes op for Pride i kirker. Hverken i Horsens eller helt generelt. I klosterkirken har de også mødt kritik. Og det er en balancegang indrømmer Ane Helgestad Bjerregaard, inden hun beretter om, hvordan de takler den problemstilling.
”Selvfølgelig møder vi kritik. Det er heller ikke nogen hemmelighed, at tro vækker vores følelser. Så vi forsøger så vidt muligt at gå i dialog, i håb om, at vi alle kan få udvidet vores horisont. Vi anerkender også, at vi ikke altid kan enes eller finde fælles fodfæste når det handler om Pride. Men vi tror på, at kirken naturligvis kan rumme disse forskelligheder”.
Åbenhed og rumlighed – I kirken er vi alle lige
Der snakkes meget om rummende fællesskaber. Så det næste spørgsmål til den horsianske sognepræst lyder: Hvordan ser du kirkes rolle i forhold til rumlighed og åbenhed?
”I kirken taler vi meget om, at vi ikke skal fordømme eller dømme hinanden, med Jesus som eksempel. Det kræver både rumlighed og åbenhed, at tage imod alle mennesker, som de er. Kirken er nærmest det eneste sted i vores samfund i dag, hvor vi kan mødes på tværs. På trods af alt, der former os til dem vi er, vores forskelle og uenigheder. I kirken er vi alle lige, både overfor hinanden og overfor Gud. Her kan du træde ind lige som du er”.
Kærligheden længe leve – lyt til dit hjerte
Koncerten til august er kaldt – En hyldest til Kærligheden.
Kærligheden til livet, kærligheden til mangfoldigheden, kærligheden til Gud, kærligheden til sig selv og ikke mindst til hinanden.
Koncerten finder sted fredag den 23. august 2024 kl.19.30 i Klosterkirken, hvor et 30-mands stort kor vil synge alt fra kendte salmer til pop fra fortid og nutid.
”I kirken møder vi kærligheden udtrykt på forskellig vis hele tiden. Den altoverskyggende kærlighed til barnedåben, den hjerteskærende og sorgfulde kærlighed til vores bisættelser og begravelser samt den euforiserende kærlighed til vielser. Den omsorgsfulde kærlighed kan opstå til en gudstjeneste, i et blik, en berøring eller i en salme. Så kærligheden er hele tiden på spil, både i kirken og i vores liv. Den er grundklangen i vores møde med alle mennesker. Vi mennesker er komplekse. Men Gud og kirken rummer denne kompleksitet, så vores opgave som personale og præster er at møde kærligheden i alle de varierende former, som den kommer til udtryk, og blot lytte til, hvad deres hjerte siger”, lyder svaret fra Ane Helgestad Bjerregaard, når det gælder kirken og kærligheden.
Fællesskabende musik og sang
At kirken er det helt perfekte sted at mødes til sang og musik, mener ikke kun hun. Det mener også hendes kollega, sognepræst, Laura K. Fischer, der også synger med i koret.
”Kirken har en lang tradition med musik og sang. Helt tilbage fra Det Gamle testamente er der evidens for, at musikken har stor betydning for os mennesker og vores sindsstemning. Mange kirker er bygget til, at der skal synges og være musik i den – der er en fantastisk rumklang, hvor tonerne kan vandre ud i alle kirkens hjørner uden problemer. Det er vel også en af de ting, der gør kirken til noget helt særligt”, fortæller Laura K. Fischer.
Begge er de utrolig enig om, at det hele rummer fællesskab, og hun fortsætter:
”Sang og musik er fællesskabsskabende. Vi falder ind i en samhørighed, når vi synger sammen eller er til koncerter, hvor, der synges for os. Musik rammer ofte noget i os, som ord ikke kan. De skaber stemninger og rører noget i os”.
”Vi kan aldrig få for meget kærlighed, kun for lidt. Så jeg synes, at vi skal stå sammen i kærlighedens tegn, og blive forkælet i kirken med musikkens skønne toner – uanset alder, køn og etnicitet”, tilføjer Ane Helgestad Bjerregaard, før hun opfordrer alle til at komme til den stemningsfulde koncert.
Koret holder sommerferie lige nu. Vil du have sidste nyt, om koncerten og Horsens Pride, så er ind på Facebook og følg Priden. Her får du alle de seneste nyheder om Horsens Pride.