Site icon Out & About

Kulturlivet markerer LGBT+ Danmarks 75-års jubilæum

Tirsdag d. 7. november kl. 17 præsenterer Det Kongelige Teater i samarbejde med LGBT+ Danmark det gratis arrangement “Queer personer i scenekunsten– dengang, nu og hvor skal vi hen?”

Med en skøn blanding af koncerter, talks film og dans markerer kulturinstitutioner som det Det Kongelige Teater, Det Kgl. Bibliotek, SMK, Cinemateket, og Museum Vestfyn danske LGBT+ personers aftryk på danske kulturliv i anledning af LGBT+ Danmarks 75-års jubilæum.

LGBT+ Danmark har bedt en lang række museer, teatre og andre kulturelle aktører hjælpe med at fortælle hvordan queer personer gennem tiden har spillet en rolle i kulturen. Enten i frontlinjen eller bag kulisserne. Den manøvre er der kommet en række spændende arrangementer ud af.

Intime brevvekslinger

Det Kgl Bibliotek har været i brevsamlingen i Den Sorte Diamant og har gravet et forbavsende stort antal kulturpersonligheders intime brevvekslinger frem. Breve der fortæller historien om deres queer liv helt tilbage fra 1800-tallet. De både hjerteskærende og til tider liderlige breve fra blandt andet Herman Bang, Selma Lagerlöf og H.C. Andersen får både liv og krop den 13. december. Her vil skuespillere som Johannes Lilleøre, Morten Kirkskov, Thomas Levin, May Lifschitz, Christine Sønderris, Josephine Park og Cecilia Lindquist og musikalsk ledsagelse af Ginne Marker med Aske Jacoby fortolke brevene.

Den 14. november kan man ligeledes i den Sorte Diamant opleve en koncert med en lang række af Danmarks bedste klassiske musikere som blandt andet Kristoffer Hyldig, klaver, Bogdan Božović, violin, Brit-Tone Müllertz, sopran og Martin Hatlo, basbaryton spille musik af blandt andet den biseksuelle Henriëtte Bosmans, Poulenc og ikke mindst John Cage. Skuespiller Sandra Yi Sencindiver læser mellem værkerne dagbogsnotater, breve og digte op skrevet af komponisterne.  En aften hvor man sætter fokus på at musikken også har været et godt brugt middel til at udtrykke kærlighed mand og mand eller kvinde og kvinde imellem.

LGBT+ historier på biograflærredet

Cinemateket sætter i november viser i november og december serien “LGBT+ Danmark 75 år: Danske film med minoritetsfortællinger”.  Overraskende findes der meget få danske fortællinger om LGBT+ personer. H “Bundfald” fra 1957, over den stjernebesatte film “Lille Spejl” fra 1978, hvor Fritz Helmuth giver den som drag til Hella Joofs romcom “En kort en lang” fra 2001. En film, der på trods af prædikatet “bøssekomedie” blev noget af en publikumssucces med Mads Mikkelsen og Troels Lyby i hovedrollerne som et homoseksuelt par. Visningerne suppleres med talks og introduktioner bl.a. med Hella Joof.

Unge queer scenekunstnere

Det Kongelige Teater undersøger den 7. november Queer personer i scenekunsten– dengang, nu og hvor skal vi hen? med både historiske perspektiv, scenekunstneriske indslag og samtaler med unge queer scenekunstnere om deres egne oplevelser som queer på scenen. Til det gratis arrangement, der foregår i Skuespilshusets Foyer kan du blandt andet opleve balletdanser Oliver Starpov, skuespillerne Signe Thielsen og Kristoffer Erikanuer samt dramatiker Marie Bjørn.

Uden for hovedstaden sætter ERNST i Assens fokus på, hvordan det står til med LBGT+ området på landet og særligt i provinsen. Det sker når Vestfyns Museum for første gang afholder en RegnbUGE Festival 17.-21. november.

LGBT+ i provinsen

På ERNST i Assens fortæller LGBT+ Danmark og den fynske 30 års jubilar LAMBDA om, hvordan det går på LGBT+ området i landet og særligt i provinsen, når Museum Vestfyn for første gang afholder RegnbUGE Festival 17.-21. november

Program:

7. november : QUEER I SCENEKUNSTEN – DENGANG, NU OG HVOR SKAL VI HEN? 

Hvor: Skuespilhusets foyer  kl. 17. – gratis

14. november: MELLEM LINJERNE – MUSIKHISTORIENS SKJULTE FØLELSER PÅ DEN STORE SCENE

Hvor: Den Sorte Diamant, Det Kgl. Bibliotek  kl. 20

17. november: TALK MED LGBT+ DANMARK OG LAMBDA

Hvor: Museum Vestfyn – en del af RegnbUGE Festival – kl 15.30..

13. december: QUEERBREVE I DIAMANTEN

Hvor: Den Sorte Diamant, det Kgl. Bibliotek kl. 19.

 

Cinemateket kan du se serien: DANSKE FILM MED MINORITETSFORTÆLLINGER

19. november kl. 19.15: Bundfald.

21. november kl. 16.30: En kort en lang + intro med Hella Joof og Jenny Lund Madsen.

30. november kl. 16.30: 1970’erne som Golden Age Lille spejl.

5. december kl. 18.30: Kortfilmsprogram: Kvinders kærlighed og begær + intro med Tone Otillie.

7. december kl. 19.30: Queering af dansk film på Biblioteket.

11. december kl. 16.30: Ung og vild i 70’erne Følelserne er de samme og Homofile.

Efter nytår venter blandt andet arrangementet om queer kroppe på Medicinsk Museion, en queer kunstguide til Den Hirschprungske Samling og en ny serie af talks under titlen Kend din queerhistorie.

Læs også: SLM, fællesskab om fetich

 

 

Exit mobile version